afrak Posted December 1, 2009 Author Share Posted December 1, 2009 Witam Panowie, mam takie pytanko kupiłem 3dni temu Proxime i cos mi sie w niej nie podoba mam ustwiona dyskiryminacje 40 i czulosc 30 i po zbilzeniu wykrywacza do duzego przedmiotu metalowego proxima wydaje dziwny dzwiek tak jak by sie w niej robiło jakies zwarcie (buczy), nie wiem czy to jest spowodowane wada fabryczna czy wszystkie proximy tak maja, Link to comment Share on other sites More sharing options...
mlynek27 Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 To jest sygnał przesterowania. Wszystko masz w instrukcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
afrak Posted December 1, 2009 Author Share Posted December 1, 2009 mlynek27 to co w takim razie mam zrobic zeby sie tego pozbyc, jesli mozesz to napisz Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 zakopać głębiej o" - co powoduje ten sygnał... Link to comment Share on other sites More sharing options...
viwaldi Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 do: afraksygnal przesterowania mozesz wylaczyc w menu... tylko po co?to bardzo cenna informacja i nie widze powodu by z jej rezygnowac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Twetty Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 spróbuj zmniejszyć czułość, można też bodajże wyłączyc ten sygnał w ustawieniach Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 a co to jest - sygnał przesterowania".... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cowboys From Hell Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 Lub machać wyżej sondą jak takie coś się robi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karpik Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 W większości tak jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzys-kf Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 Tym (buczeniem) się nie przejmuj. Przynajmniej wiesz że coś jest pod samą cewką. Jeżeli przeszkadza tobie te (buczenie) możesz włączyć je w ustawieniach. A dyskryminacja 40 to chyba trochę zadurza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
afrak Posted December 2, 2009 Author Share Posted December 2, 2009 dzieki karpik ze pokazałes to czarno na białym ;-D krzys-kf to jaka w miare optymalna bys ustawił dyskryminacje na dynamiku, Link to comment Share on other sites More sharing options...
motylanoga Posted December 2, 2009 Share Posted December 2, 2009 Afrak: Wszystko jest w porządku z Twoją proximą. Pojawiający się dźwięk to przesterowanie. Informuje on właśnie o obecności dużego przedmiotu pod cewką. Posiłkując się instrukcją obsługi proximy: PRZESTEROWANIEPrzesterowanie wykrywacza oznacza, że sygnał jestzbyt duży do poprawnej obróbki. Oczywiście nie jest wżaden sposób w stanie uszkodzić elektroniki detektoraale wskazania identyfikacji oraz dźwięk będzienieprawidłowy. Generalnie gdy pracujemy w tereniegdzie przesterowanie pojawia się zbyt częstoi przeszkadza w poszukiwaniach należy zmniejszaćczułość. Oprócz wskaźnika wizualnego sygnalizującegoprzesterowanie można włączyć sygnałdźwiękowy, który pozwala zauważyć ten efekt bezobserwacji wyświetlacza.Wskaźnik wizualny" sygnalizujący przesterowanie to daszek" po lewej stronie napisu DYSKRFunkcję włączania/ wyłączania tonu przesterowania znajdziesz wchodząc w USTAWIENIA OGÓLNE" --> TON PRZESTEROWANIA".Pozdrawiam G Link to comment Share on other sites More sharing options...
motylanoga Posted December 2, 2009 Share Posted December 2, 2009 Aha, i jeszcze jedno. Napisałeś tak:(...)mam ustwiona dyskiryminacje 40 i czulosc 30(...)"to chyba niemożliwe ponieważ w proximie zakres regulacji dyskryminacji nie uwzględnia wartości 40. Znowu cytując za instrukcją obsługi:akres regulacji dyskryminacji: - 90 do +30 ze skokiem 1."A więc najprawdopodobniej masz ustawiona dyskryminację -40. Poziom dyskryminacji nie ma jednak wpływu na przesterowanie. Ono pojawi się zawsze, kiedy cewka Twojego wykrywacza znajdzie się zbyt blisko dużego przedmiotu metalowego. Pozdrawiam raz jeszcze G Link to comment Share on other sites More sharing options...
afrak Posted December 2, 2009 Author Share Posted December 2, 2009 dzieki Motylanoga za informacje....... mój blad -40.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzys-kf Posted December 2, 2009 Share Posted December 2, 2009 -40 to ok. Ja mam czułość zawsze max na dynamiku. Mało kiedy niszą. Dyskryminacja z zaśmieconym terenie -15; -10. W miej zaśmieconym terenie -35; -30. Wyżej jak -10 to raczej nie ustawiam. Na statycznym to raczej niema znaczenia jaką masz ustawioną dyskryminację, bo i tak piszczy na wszystko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
afrak Posted December 2, 2009 Author Share Posted December 2, 2009 ja znajde dzisiaj czas to wlece na chwile w teren i zobacze co bedzie sie dałao.....dzieki za info krzys-kf Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.