afrak Napisano 1 Grudzień 2009 Autor Napisano 1 Grudzień 2009 Witam Panowie, mam takie pytanko kupiłem 3dni temu Proxime i cos mi sie w niej nie podoba mam ustwiona dyskiryminacje 40 i czulosc 30 i po zbilzeniu wykrywacza do duzego przedmiotu metalowego proxima wydaje dziwny dzwiek tak jak by sie w niej robiło jakies zwarcie (buczy), nie wiem czy to jest spowodowane wada fabryczna czy wszystkie proximy tak maja,
mlynek27 Napisano 1 Grudzień 2009 Napisano 1 Grudzień 2009 To jest sygnał przesterowania. Wszystko masz w instrukcji.
afrak Napisano 1 Grudzień 2009 Autor Napisano 1 Grudzień 2009 mlynek27 to co w takim razie mam zrobic zeby sie tego pozbyc, jesli mozesz to napisz
kopijnik2 Napisano 1 Grudzień 2009 Napisano 1 Grudzień 2009 zakopać głębiej o" - co powoduje ten sygnał...
viwaldi Napisano 1 Grudzień 2009 Napisano 1 Grudzień 2009 do: afraksygnal przesterowania mozesz wylaczyc w menu... tylko po co?to bardzo cenna informacja i nie widze powodu by z jej rezygnowac.
Twetty Napisano 1 Grudzień 2009 Napisano 1 Grudzień 2009 spróbuj zmniejszyć czułość, można też bodajże wyłączyc ten sygnał w ustawieniach
kopijnik2 Napisano 1 Grudzień 2009 Napisano 1 Grudzień 2009 a co to jest - sygnał przesterowania"....
Cowboys From Hell Napisano 1 Grudzień 2009 Napisano 1 Grudzień 2009 Lub machać wyżej sondą jak takie coś się robi.
krzys-kf Napisano 1 Grudzień 2009 Napisano 1 Grudzień 2009 Tym (buczeniem) się nie przejmuj. Przynajmniej wiesz że coś jest pod samą cewką. Jeżeli przeszkadza tobie te (buczenie) możesz włączyć je w ustawieniach. A dyskryminacja 40 to chyba trochę zadurza.
afrak Napisano 2 Grudzień 2009 Autor Napisano 2 Grudzień 2009 dzieki karpik ze pokazałes to czarno na białym ;-D krzys-kf to jaka w miare optymalna bys ustawił dyskryminacje na dynamiku,
motylanoga Napisano 2 Grudzień 2009 Napisano 2 Grudzień 2009 Afrak: Wszystko jest w porządku z Twoją proximą. Pojawiający się dźwięk to przesterowanie. Informuje on właśnie o obecności dużego przedmiotu pod cewką. Posiłkując się instrukcją obsługi proximy: PRZESTEROWANIEPrzesterowanie wykrywacza oznacza, że sygnał jestzbyt duży do poprawnej obróbki. Oczywiście nie jest wżaden sposób w stanie uszkodzić elektroniki detektoraale wskazania identyfikacji oraz dźwięk będzienieprawidłowy. Generalnie gdy pracujemy w tereniegdzie przesterowanie pojawia się zbyt częstoi przeszkadza w poszukiwaniach należy zmniejszaćczułość. Oprócz wskaźnika wizualnego sygnalizującegoprzesterowanie można włączyć sygnałdźwiękowy, który pozwala zauważyć ten efekt bezobserwacji wyświetlacza.Wskaźnik wizualny" sygnalizujący przesterowanie to daszek" po lewej stronie napisu DYSKRFunkcję włączania/ wyłączania tonu przesterowania znajdziesz wchodząc w USTAWIENIA OGÓLNE" --> TON PRZESTEROWANIA".Pozdrawiam G
motylanoga Napisano 2 Grudzień 2009 Napisano 2 Grudzień 2009 Aha, i jeszcze jedno. Napisałeś tak:(...)mam ustwiona dyskiryminacje 40 i czulosc 30(...)"to chyba niemożliwe ponieważ w proximie zakres regulacji dyskryminacji nie uwzględnia wartości 40. Znowu cytując za instrukcją obsługi:akres regulacji dyskryminacji: - 90 do +30 ze skokiem 1."A więc najprawdopodobniej masz ustawiona dyskryminację -40. Poziom dyskryminacji nie ma jednak wpływu na przesterowanie. Ono pojawi się zawsze, kiedy cewka Twojego wykrywacza znajdzie się zbyt blisko dużego przedmiotu metalowego. Pozdrawiam raz jeszcze G
afrak Napisano 2 Grudzień 2009 Autor Napisano 2 Grudzień 2009 dzieki Motylanoga za informacje....... mój blad -40.Pozdrawiam
krzys-kf Napisano 2 Grudzień 2009 Napisano 2 Grudzień 2009 -40 to ok. Ja mam czułość zawsze max na dynamiku. Mało kiedy niszą. Dyskryminacja z zaśmieconym terenie -15; -10. W miej zaśmieconym terenie -35; -30. Wyżej jak -10 to raczej nie ustawiam. Na statycznym to raczej niema znaczenia jaką masz ustawioną dyskryminację, bo i tak piszczy na wszystko.
afrak Napisano 2 Grudzień 2009 Autor Napisano 2 Grudzień 2009 ja znajde dzisiaj czas to wlece na chwile w teren i zobacze co bedzie sie dałao.....dzieki za info krzys-kf
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.