Skocz do zawartości

Rutus proxima awaria ???

afrak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam Panowie, mam takie pytanko kupiłem 3dni temu Proxime i cos mi sie w niej nie podoba mam ustwiona dyskiryminacje 40 i czulosc 30 i po zbilzeniu wykrywacza do duzego przedmiotu metalowego proxima wydaje dziwny dzwiek tak jak by sie w niej robiło jakies zwarcie (buczy), nie wiem czy to jest spowodowane wada fabryczna czy wszystkie proximy tak maja,
Napisano
do: afrak
sygnal przesterowania mozesz wylaczyc w menu... tylko po co?
to bardzo cenna informacja i nie widze powodu by z jej rezygnowac.
Napisano
Tym (buczeniem) się nie przejmuj. Przynajmniej wiesz że coś jest pod samą cewką. Jeżeli przeszkadza tobie te (buczenie) możesz włączyć je w ustawieniach. A dyskryminacja 40 to chyba trochę zadurza.
Napisano
dzieki karpik ze pokazałes to czarno na białym ;-D

krzys-kf to jaka w miare optymalna bys ustawił dyskryminacje na dynamiku,
Napisano
Afrak: Wszystko jest w porządku z Twoją proximą. Pojawiający się dźwięk to przesterowanie. Informuje on właśnie o obecności dużego przedmiotu pod cewką. Posiłkując się instrukcją obsługi proximy:

PRZESTEROWANIE
Przesterowanie wykrywacza oznacza, że sygnał jest
zbyt duży do poprawnej obróbki. Oczywiście nie jest w
żaden sposób w stanie uszkodzić elektroniki detektora
ale wskazania identyfikacji oraz dźwięk będzie
nieprawidłowy. Generalnie gdy pracujemy w terenie
gdzie przesterowanie pojawia się zbyt często
i przeszkadza w poszukiwaniach należy zmniejszać
czułość. Oprócz wskaźnika wizualnego sygnalizującego
przesterowanie można włączyć sygnał
dźwiękowy, który pozwala zauważyć ten efekt bez
obserwacji wyświetlacza.

Wskaźnik wizualny" sygnalizujący przesterowanie to daszek" po lewej stronie napisu DYSKR

Funkcję włączania/ wyłączania tonu przesterowania znajdziesz wchodząc w USTAWIENIA OGÓLNE" --> TON PRZESTEROWANIA".

Pozdrawiam G
Napisano
Aha, i jeszcze jedno. Napisałeś tak:

(...)mam ustwiona dyskiryminacje 40 i czulosc 30(...)"

to chyba niemożliwe ponieważ w proximie zakres regulacji dyskryminacji nie uwzględnia wartości 40. Znowu cytując za instrukcją obsługi:

akres regulacji dyskryminacji: - 90 do +30 ze skokiem 1."

A więc najprawdopodobniej masz ustawiona dyskryminację -40. Poziom dyskryminacji nie ma jednak wpływu na przesterowanie. Ono pojawi się zawsze, kiedy cewka Twojego wykrywacza znajdzie się zbyt blisko dużego przedmiotu metalowego. Pozdrawiam raz jeszcze G
Napisano
-40 to ok. Ja mam czułość zawsze max na dynamiku. Mało kiedy niszą. Dyskryminacja z zaśmieconym terenie -15; -10. W miej zaśmieconym terenie -35; -30. Wyżej jak -10 to raczej nie ustawiam. Na statycznym to raczej niema znaczenia jaką masz ustawioną dyskryminację, bo i tak piszczy na wszystko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie