Skocz do zawartości
  • 0

Narzędzie rolnicze?

Gniewkos

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
O tym nie pomyślałem być może właśnie jest to mocowanie od jakiegoś niewielkiego wózka, lub coś w tym rodzaju.

to pewnie będzie to!

pozdro!
Napisano
element pochodzi od furmanki do zwożenia zboża w snopkach okrągły element był zakładany na oś i zabezpieczany tzw, kapslem a tulelka połączona była drewnianym elementem z drabinami wozu pozdrawiam.
Napisano
To ciekawy fant, bo chyba luśnia już od dawna nie była stosowana przy wozach. W moich stronach (Bory Tucholskie) chyba nigdy nie występował ten typ wozu, interesuję się trochę etnografią regionu i nie spotkałem się w literaturze z opisem takiej konstrukcji.
Napisano
Stosowano ten typ konstrukcji wozu dość dawno temu, ale w naszym regionie jeszcze w latach 50 XX wieku. Miało to zastosowanie tylko sezonowo, wozy drabiniaste stosowano do zwózki siana z łąk i skoszonego zboża w czasie żniw. Luśnia służyła do podparcia górnej części drabin poza kłonicami (jak widać to na zdjęciu), przez co wóz stawał sie jakby ciut szerszy i można było więcej załadować siana, snopów zboża, słomy itym podobnych materiałów.
Napisano
No proszę proszę to bym się nie spodziewał:) fancik czeka sobie na polu na kolejnego szczęśliwego znalazcę:)

A tak przy okazji strzelił mi dziś tysiączek:)

dzięki wszystkim za id!

pozdro!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie