Gniewkos Napisano 24 Listopad 2009 Autor Napisano 24 Listopad 2009 Witam!Ostatnio wyszło mi takie coś, co to może być domniemam, że jakieś narzędzie rolnicze... ale nie zaszkodzi się upewnić!
Gniewkos Napisano 24 Listopad 2009 Autor Napisano 24 Listopad 2009 O tym nie pomyślałem być może właśnie jest to mocowanie od jakiegoś niewielkiego wózka, lub coś w tym rodzaju.to pewnie będzie to!pozdro!
faraon1 Napisano 24 Listopad 2009 Napisano 24 Listopad 2009 element pochodzi od furmanki do zwożenia zboża w snopkach okrągły element był zakładany na oś i zabezpieczany tzw, kapslem a tulelka połączona była drewnianym elementem z drabinami wozu pozdrawiam.
wojtek1234321 Napisano 24 Listopad 2009 Napisano 24 Listopad 2009 Luśnia to ta część w czerrwonym prostokącie, atwoje znalezisko to okucie na dole tego prostokąta,
bandolero Napisano 24 Listopad 2009 Napisano 24 Listopad 2009 To ciekawy fant, bo chyba luśnia już od dawna nie była stosowana przy wozach. W moich stronach (Bory Tucholskie) chyba nigdy nie występował ten typ wozu, interesuję się trochę etnografią regionu i nie spotkałem się w literaturze z opisem takiej konstrukcji.
wojtek1234321 Napisano 24 Listopad 2009 Napisano 24 Listopad 2009 Stosowano ten typ konstrukcji wozu dość dawno temu, ale w naszym regionie jeszcze w latach 50 XX wieku. Miało to zastosowanie tylko sezonowo, wozy drabiniaste stosowano do zwózki siana z łąk i skoszonego zboża w czasie żniw. Luśnia służyła do podparcia górnej części drabin poza kłonicami (jak widać to na zdjęciu), przez co wóz stawał sie jakby ciut szerszy i można było więcej załadować siana, snopów zboża, słomy itym podobnych materiałów.
Gniewkos Napisano 24 Listopad 2009 Autor Napisano 24 Listopad 2009 No proszę proszę to bym się nie spodziewał:) fancik czeka sobie na polu na kolejnego szczęśliwego znalazcę:)A tak przy okazji strzelił mi dziś tysiączek:)dzięki wszystkim za id!pozdro!!
Gniewkos Napisano 24 Listopad 2009 Autor Napisano 24 Listopad 2009 Witam!Ostatnio wyszło mi takie coś, co to może być domniemam, że jakieś narzędzie rolnicze... ale nie zaszkodzi się upewnić!
Pytanie
Gniewkos
Witam!
Ostatnio wyszło mi takie coś, co to może być domniemam, że jakieś narzędzie rolnicze... ale nie zaszkodzi się upewnić!
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.