bjar_1 Napisano 12 Listopad 2011 Napisano 12 Listopad 2011 W tym roku ekshumowani zostaną tylko żołnierze z części '1942'.
danielbre Napisano 12 Listopad 2011 Napisano 12 Listopad 2011 Słyszałem że po przejściu frontu były specjalne oddziały zajmujące się zbieraniem i chowaniem poległych żołnierzy,chodzi mi o Wehrmacht,robili to jak jeszcze parli na przód, czy było tak też przy odwrocie? wiadomo jak uciekać i chronić tyłek przed Iwanem to na pewno nie było czasu
bjar_1 Napisano 12 Listopad 2011 Napisano 12 Listopad 2011 W Siedlcach na przykład sanitariusze z 3.SS'T' zbierali i chowali poległych jeszcze w ciągu ostatniego dnia pobytu Niemców w mieście.
aro333 Napisano 13 Listopad 2011 Napisano 13 Listopad 2011 Mam pytanie - co to za budynek opisany jako Ziviellazarett Lazarett füt Zivilisten - jakos go nie poznaje albo juz nie istnieje w miescie. Czy tych z lipca 44 roku już kiedyś ekshumowano i przeniesiono na cmentarz np do Puław? Czy pochowki z 44 roku byly na zasadzie gdzie zginał tam go pochowali, czy raczej akcja zorganizowana wyzwolicieli?
ZUBIKED Napisano 14 Listopad 2011 Napisano 14 Listopad 2011 Mam pytanie do znawców tematu .W linku podanym przez kolegę damian. jest takie stwierdzenie :Ekipie ekshumacyjnej Fundacji „Pamięć” towarzyszy Kurt Höselbarth. Jego dziadek Frank pochodził z miejscowości Lichtane, położonej miedzy Lipskiem a Zwickau. W czasie wojny był wartownikiem w siedleckim Stalagu i zmarł 18 sierpnia 1941 r. na tyfus ...".Czy wartownikami zarówno w stalagach jaki obozach, zawsze byli SS mani jak to mogło być w tym przypadku ?
abcd Napisano 16 Listopad 2011 Napisano 16 Listopad 2011 Stalagi i Oflagi były administrowane przez Wehrmacht i żołnierze tej formacji pełnili tam służbę ,pochodzili zwykle z pododziałów Landschutzu lub byli to rekonwalescenci nie nadający się do służby liniowej.Jak się nie mylę jedynym obozem jenieckim administrowanym przez SS był lager wydzielony w obozie na Majdanku który nosił oficjalną nazwę Kgf.Lager der Waffen SS Lublin
abcd Napisano 16 Listopad 2011 Napisano 16 Listopad 2011 Spora ilość jeńców sowieckich była także w obozie Auschwitz ale nie stanowili jakiejś wydzielonej grupy,
damian. Napisano 6 Grudzień 2011 Napisano 6 Grudzień 2011 http://www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=3733
damian. Napisano 6 Grudzień 2011 Napisano 6 Grudzień 2011 Mam pytanie. Czy orientuje się ktoś czy na wyżej pokazanym cmentarzu chowani byli żołnierze nimieccy, którzy zmarli w lazarecie we wrześniu 1939 roku?
bjar_1 Napisano 6 Grudzień 2011 Napisano 6 Grudzień 2011 Poległych we Wrześniu chowano w parku miejskim, a w 1943 r. przeniesiono na kwaterę 1943" (w latach 60-70-tych zabudowana nowymi pochówkami cywilnymi).
bjar_1 Napisano 17 Grudzień 2011 Napisano 17 Grudzień 2011 Kilkunastu poległych we Wrześniu leżało także w polnische artillerie kaserne" - w 1943 roku zostali również przeniesieni na Teil 1943" cmentarza wojennego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.