Skocz do zawartości

mogiły żołnierzy niemieckich w Siedlcach

KLEt13

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Słyszałem że po przejściu frontu były specjalne oddziały zajmujące się zbieraniem i chowaniem poległych żołnierzy,chodzi mi o Wehrmacht,robili to jak jeszcze parli na przód, czy było tak też przy odwrocie? wiadomo jak uciekać i chronić tyłek przed Iwanem to na pewno nie było czasu
Napisano
W Siedlcach na przykład sanitariusze z 3.SS'T' zbierali i chowali poległych jeszcze w ciągu ostatniego dnia pobytu Niemców w mieście.
Napisano
Mam pytanie - co to za budynek opisany jako Ziviellazarett Lazarett füt Zivilisten - jakos go nie poznaje albo juz nie istnieje w miescie. Czy tych z lipca 44 roku już kiedyś ekshumowano i przeniesiono na cmentarz np do Puław? Czy pochowki z 44 roku byly na zasadzie gdzie zginał tam go pochowali, czy raczej akcja zorganizowana wyzwolicieli?
Napisano
Mam pytanie do znawców tematu .
W linku podanym przez kolegę damian. jest takie stwierdzenie :
Ekipie ekshumacyjnej Fundacji „Pamięć” towarzyszy Kurt Höselbarth. Jego dziadek Frank pochodził z miejscowości Lichtane, położonej miedzy Lipskiem a Zwickau. W czasie wojny był wartownikiem w siedleckim Stalagu i zmarł 18 sierpnia 1941 r. na tyfus ...".

Czy wartownikami zarówno w stalagach jaki obozach, zawsze byli SS mani jak to mogło być w tym przypadku ?
Napisano
Stalagi i Oflagi były administrowane przez Wehrmacht i żołnierze tej formacji pełnili tam służbę ,pochodzili zwykle z pododziałów Landschutzu lub byli to rekonwalescenci nie nadający się do służby liniowej.Jak się nie mylę jedynym obozem jenieckim administrowanym przez SS był lager wydzielony w obozie na Majdanku który nosił oficjalną nazwę Kgf.Lager der Waffen SS Lublin
  • 3 weeks later...
Napisano
Mam pytanie. Czy orientuje się ktoś czy na wyżej pokazanym cmentarzu chowani byli żołnierze nimieccy, którzy zmarli w lazarecie we wrześniu 1939 roku?
Napisano
Poległych we Wrześniu chowano w parku miejskim, a w 1943 r. przeniesiono na kwaterę 1943" (w latach 60-70-tych zabudowana nowymi pochówkami cywilnymi).
  • 2 weeks later...
Napisano
Kilkunastu poległych we Wrześniu leżało także w polnische artillerie kaserne" - w 1943 roku zostali również przeniesieni na Teil 1943" cmentarza wojennego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie