Pyra75 Napisano 18 Listopad 2009 Autor Share Napisano 18 Listopad 2009 Witam, potrzebna mi pomoc Braci Rekonstruktorów.W przyszłym roku przypada 162 rocznica bitwy pod Miłosławiem w czasie Wiosny Ludów.Dlatego z p.Dyrektor naszego MCK chcemy zrobić rekonstrukcję bitwy.Moje pierwsze pytania dotyczą wojsk Pruskich;- jaka broń palna- jakie umundurowanie- skąd to wszystko wziąć O ile z Kosynierami jest sprawa prosta, to Prusacy spędzają nam sen z powiek.Pozdrawiam i liczę na pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 18 Listopad 2009 Share Napisano 18 Listopad 2009 Może z tym być spory problem z tego co wiem GRH w kraju jeżeli juz odtwarzają jakieś pruskie jednostki to albo z epoki cesarza Napoleona albo z lat I wojny .Wiosną Ludów raczej nikt się nie zajmuje - czyli pozostają Mundury zamawiane np w Hero to samo dotyczy broni -ja bym sugerował skontaktowanie sie z grupą ktora zajmuje się okresem Powstania Styczniowego takie rekonstrukcje odbywaja sie dosc regularnie i sądze ,że osoby te jakos pomogą lub doradzą jak wszystko zorganizować i gdzie szukac odpowiedniego umundurowania i broni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 18 Listopad 2009 Share Napisano 18 Listopad 2009 Wedle mojej wiedzy w Kłodzku jest grupa, otwarzaja jakąś pruska jednostke z okresu wojen napoleonskich, ale przymierzaja sie dosc poważnie do rekonstrukcji pruskiej piechoty z okresu wojny 7-tygodniowej czyli wojny Austria Prusy z roku 1866, mozna sprobowac od nich uderzyc z takim zapytaniem, tzn czy byliby zainteresowani i czy czuja sie juz na silach ( kwestia ukompletowania umundurowania i uzbrojenia),informacje o tym mam od kolegi ktory jest posrednio zaangazowany w ten projekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 18 Listopad 2009 Share Napisano 18 Listopad 2009 Można też podpytać ludzi z wymienionych tutaj GRH http://www.historycy.org/index.php?showtopic=39291 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pyra75 Napisano 26 Listopad 2009 Autor Share Napisano 26 Listopad 2009 Dzięki bardzo, wiem, że to bardzo ciężki temat, zwłaszcza że budżet jest skromny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.