Skocz do zawartości

Wiosna Ludów 1848r.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebna mi pomoc Braci Rekonstruktorów.
W przyszłym roku przypada 162 rocznica bitwy pod Miłosławiem w czasie Wiosny Ludów.
Dlatego z p.Dyrektor naszego MCK chcemy zrobić rekonstrukcję bitwy.
Moje pierwsze pytania dotyczą wojsk Pruskich;
- jaka broń palna
- jakie umundurowanie
- skąd to wszystko wziąć

O ile z Kosynierami jest sprawa prosta, to Prusacy spędzają nam sen z powiek.
Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Może z tym być spory problem z tego co wiem GRH w kraju jeżeli juz odtwarzają jakieś pruskie jednostki to albo z epoki cesarza Napoleona albo z lat I wojny .Wiosną Ludów raczej nikt się nie zajmuje - czyli pozostają Mundury zamawiane np w Hero to samo dotyczy broni -ja bym sugerował skontaktowanie sie z grupą ktora zajmuje się okresem Powstania Styczniowego takie rekonstrukcje odbywaja sie dosc regularnie i sądze ,że osoby te jakos pomogą lub doradzą jak wszystko zorganizować i gdzie szukac odpowiedniego umundurowania i broni.

Wedle mojej wiedzy w Kłodzku jest grupa, otwarzaja jakąś pruska jednostke z okresu wojen napoleonskich, ale przymierzaja sie dosc poważnie do rekonstrukcji pruskiej piechoty z okresu wojny 7-tygodniowej czyli wojny Austria Prusy z roku 1866, mozna sprobowac od nich uderzyc z takim zapytaniem, tzn czy byliby zainteresowani i czy czuja sie juz na silach ( kwestia ukompletowania umundurowania i uzbrojenia),informacje o tym mam od kolegi ktory jest posrednio zaangazowany w ten projekt.

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie