Skocz do zawartości

Lotniska w Wielkopolsce podczas II WS

marekkaminski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Przykleiłem co prawda ten wątek w moim starym
poście ale z uwagi na ilość informacji na tym
forum postanowiłem dodać nowy post.
Jeżeli jest ktoś na forum kto zna, wie posiada
materiały na temat lotnisk naszych i niemieckich
w czasie II WŚ na terenie Wielkopolski, proszę o info a może jakieś skany map materiałów itp.
Z tego co wiem to coś się działo na obecnych Bednarach,
ale co i jak nie mam pojęcia.

Pozdrawiam
M.
Napisano
Rejon Środy Wlkp.:

Środa Wielkopolska.....?.....Niem: Schroda Ost (lotnisko Śnieciska)
Środa Wielkopolska.....N52 14 46 E17 19 10.....Niem: Schroda-Süd (lotnisko Mączniki)

No i Kobylnica koło Swarzędza.
Napisano
-Ławica
-Krzesiny
-Powidz
Wiem że banalne ale jakby ktos nie wiedział. Wszystkie 3 istnieja i funkcjonuja do dzis. Wszystkie pamietaja wojne.

Pozdrawiam!
Napisano
Lotnisko Kahlenhof ( obecnie Gola k. Gostynia) Powstało w 1940 jako polowe lotnisko szkolne LW a póżną jesienią 1944 rozpoczęto przygotowania do wykorzystania w działaniach bojowych. Czy i jakie jednostki/samoloty tam stacjonowały, nie wiem- chętnie bym czegoś się dowiedział. Po zajęciu przez Rosjan operował stąd 5 Gwardyjski Pułk Lotnictwa Myśliwskiego ( kpt W I Popkow na Ła 5FN)
Napisano
Według ustnych przekazów mojego dziadka, który mieszkał w Sapowicach koło Strykowa, niemieckie lotnisko polowe (zapasowe) znajdowało się między miejscowościami Stęszew, Strykowo po prawej stronie drogi, jadąc ze Stęszewa w kierunku Grodziska Wlkp. obecnie droga nr 32.
  • 4 weeks later...
Napisano
Bednary (Tonndorf),
Kobylnica (Rossgarten - później Ligowiec),
Piła (Schneidemuhl - 2 lotniska),
pod Strykowem też potwierdzam :)
Napisano
Polecam też przejrzenie poprzednich wątków tego typu :)
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=39377#839377
Napisano
Marek, jeśli wolno spytać - jakieś konkretne zainteresowanie tematem? Tak się składa, że mnie interesuje najbardziej działalność niemieckich fabryk lotniczych na wielkopolskiej ziemii - Focke-Wulf Flugzeugbauwerk Posen oraz Hansen Ludwig Schneidemuhl.
Jakby co zapraszam na priv :)
Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie