marekkaminski Napisano 18 Listopad 2009 Autor Napisano 18 Listopad 2009 Witam,Przykleiłem co prawda ten wątek w moim starympoście ale z uwagi na ilość informacji na tymforum postanowiłem dodać nowy post.Jeżeli jest ktoś na forum kto zna, wie posiada materiały na temat lotnisk naszych i niemieckich w czasie II WŚ na terenie Wielkopolski, proszę o info a może jakieś skany map materiałów itp.Z tego co wiem to coś się działo na obecnych Bednarach,ale co i jak nie mam pojęcia.Pozdrawiam M.
Pyra75 Napisano 20 Listopad 2009 Napisano 20 Listopad 2009 Rejon Środy Wlkp.:Środa Wielkopolska.....?.....Niem: Schroda Ost (lotnisko Śnieciska)Środa Wielkopolska.....N52 14 46 E17 19 10.....Niem: Schroda-Süd (lotnisko Mączniki) No i Kobylnica koło Swarzędza.
Saper93 Napisano 20 Listopad 2009 Napisano 20 Listopad 2009 -Ławica-Krzesiny-PowidzWiem że banalne ale jakby ktos nie wiedział. Wszystkie 3 istnieja i funkcjonuja do dzis. Wszystkie pamietaja wojne. Pozdrawiam!
kadam Napisano 21 Listopad 2009 Napisano 21 Listopad 2009 Lotnisko Kahlenhof ( obecnie Gola k. Gostynia) Powstało w 1940 jako polowe lotnisko szkolne LW a póżną jesienią 1944 rozpoczęto przygotowania do wykorzystania w działaniach bojowych. Czy i jakie jednostki/samoloty tam stacjonowały, nie wiem- chętnie bym czegoś się dowiedział. Po zajęciu przez Rosjan operował stąd 5 Gwardyjski Pułk Lotnictwa Myśliwskiego ( kpt W I Popkow na Ła 5FN)
wla1942 Napisano 21 Listopad 2009 Napisano 21 Listopad 2009 Według ustnych przekazów mojego dziadka, który mieszkał w Sapowicach koło Strykowa, niemieckie lotnisko polowe (zapasowe) znajdowało się między miejscowościami Stęszew, Strykowo po prawej stronie drogi, jadąc ze Stęszewa w kierunku Grodziska Wlkp. obecnie droga nr 32.
PG Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 Bednary (Tonndorf), Kobylnica (Rossgarten - później Ligowiec),Piła (Schneidemuhl - 2 lotniska),pod Strykowem też potwierdzam :)
PG Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 Polecam też przejrzenie poprzednich wątków tego typu :)http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=39377#839377
PG Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 Marek, jeśli wolno spytać - jakieś konkretne zainteresowanie tematem? Tak się składa, że mnie interesuje najbardziej działalność niemieckich fabryk lotniczych na wielkopolskiej ziemii - Focke-Wulf Flugzeugbauwerk Posen oraz Hansen Ludwig Schneidemuhl.Jakby co zapraszam na priv :)Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.