Skocz do zawartości

Żołnierze 56 pułku piechoty Wielkopolskiej odznaczeni Orderem Virtuti Militari

wla1942

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witaj niestety Londyńska Piechota, Armia Poznań Rezmera i Armia Poznan we wrześniu 1939 Polaka milczą na nt. ww sierżanta, może spróbuj w CAW-ie. ;-)

Schrek
Napisano
Dziękuję za odpowiedź. Każda informacja się przyda. Na podstawie informacji, które posiadam na temat ww. służył on w 2 pułku strzelców Wielkopolskich ( od 10 grudnia 1919 roku 56 pułk piechoty). Poszukuję bliższych informacji na temat sierż. Stanisława Jakubowicza, z kąt pochodził, jakie są jego losy. Czy można dotrzeć do takich informacji? Podczas badań genealogicznych natknąłem się w księdze metrykalnej zgonów w parafii p.w. Św. Jadwigi w Grodzisku Wielkopolskim pod datą 05.08.1929 na wpis „zgon Joanna Barbara Jakubowicz lat 8, ojciec Stanisław Jakubowicz st. sierż., matka Stanisława Wyrwińska”. Czy to zbieg okoliczności, czy to ta sama osoba? Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Napisano
Można spytać skąd u Pana zainteresowanie tą osobą. W ramach WSHHistorica" z racji kultywowania tradycji 2psw/56pp również interesują nas losy żołnierzy tej formacji.
Napisano
Można też zadzwonić do Centralnego Archiwum Wojskowego i się zapytać, czy zachowały się jego akta nadania VM lub jakieś inne dokumenty (mógł mieć też inne odznaczenia np. KN lub MN).
Napisano
Podczas poszukiwań informacji o moim pradziadku Janie Jakubowiczu (pochodził z Grodziska Wlkp.; uczestniczył w wojnie polsko-bolszewickiej) natrafiłem na ww. sierż. Stanisława Jakubowicza. Staram się odnaleźć powiązanie z moją rodziną, bądź ustalić, czy to tylko przypadkowa zbieżność nazwisk. Dlatego pytanie „skąd pochodził i jakie są jego losy?” A co do CAW, czy są jakieś szanse, aby jako osoba prywatna uzyskać informacje i w jaki sposób je zdobyć?
Napisano
Na początku grudnia będę w CAW, wiec mogę sprawdzić, czy są jakieś akta na jego temat. Jeżeli będą, to trzeba wystąpić z wnioskiem o ich udostępnienie - no ale to jeżeli faktycznie są. Prosiłbym jednak pod koniec miesiąca na priw o wiadomość przypominającą, że mam poszperać w CAW.
Napisano
Stanisław Jakubowicz był członkim kapituły Orderu Wojennego Virtuti Militari z 24.11.1922 r. w skład której oprócz niego wchodzili: marszałek Piłsudski, generałowie Rozwadowski, Zieliński, Szeptycki, Rydzi-Śmigły, Haller, Romer, pułkownicy Dąb-Biernacki, Paszkiewicz, Rybicki, mjr Piasecki, sierż Sipka.
Jakich czynów musiał dokonać skoro znalazł się w tym szcownym gronie?
Wracając do sprawy. Z moich dokumentów (Wojskowa Karta Ewidencyjna) wynika że Stanisław Jakubowicz otrzymał 19.11.1920 Order Virtuti Militari nr. 1045.
Proszę Pana pawelsamotycha o podanie skąd informacja że osoba ta dostał VM w dniu 13.05.1921 ?
Jeśli chodzi o personalia to była to osoba ur. w 1897 roku w gminie Ujazd powiat Śmigiel.
Być może w 56pp służył jeszcze jeden Stanisłąw Jakubowicz?
Innymi informacjami mogę się podzielić na prv. Proszę o kontakt.
  • 5 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie