wla1942 Napisano 12 Listopad 2009 Autor Napisano 12 Listopad 2009 Poszukuje wszelkich informacji dotyczących sierż.Stanisława Jakubowicza odznaczonego Orderem Virtuti Militari IV i V klasy.
Schrek2 Napisano 13 Listopad 2009 Napisano 13 Listopad 2009 witaj niestety Londyńska Piechota, Armia Poznań Rezmera i Armia Poznan we wrześniu 1939 Polaka milczą na nt. ww sierżanta, może spróbuj w CAW-ie. ;-)Schrek
pawelsamotyha Napisano 14 Listopad 2009 Napisano 14 Listopad 2009 Plutonowy Jakubowicz Stanislaw---krzyz VM5kl.nr1045 nadany 13.05.1921 oraz juz jako sierzant odznaczony 4 klasa orderu o numerze 0006
wla1942 Napisano 14 Listopad 2009 Autor Napisano 14 Listopad 2009 Dziękuję za odpowiedź. Każda informacja się przyda. Na podstawie informacji, które posiadam na temat ww. służył on w 2 pułku strzelców Wielkopolskich ( od 10 grudnia 1919 roku 56 pułk piechoty). Poszukuję bliższych informacji na temat sierż. Stanisława Jakubowicza, z kąt pochodził, jakie są jego losy. Czy można dotrzeć do takich informacji? Podczas badań genealogicznych natknąłem się w księdze metrykalnej zgonów w parafii p.w. Św. Jadwigi w Grodzisku Wielkopolskim pod datą 05.08.1929 na wpis „zgon Joanna Barbara Jakubowicz lat 8, ojciec Stanisław Jakubowicz st. sierż., matka Stanisława Wyrwińska”. Czy to zbieg okoliczności, czy to ta sama osoba? Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Dr_Oszak Napisano 14 Listopad 2009 Napisano 14 Listopad 2009 Można spytać skąd u Pana zainteresowanie tą osobą. W ramach WSHHistorica" z racji kultywowania tradycji 2psw/56pp również interesują nas losy żołnierzy tej formacji.
dudzin Napisano 14 Listopad 2009 Napisano 14 Listopad 2009 Można też zadzwonić do Centralnego Archiwum Wojskowego i się zapytać, czy zachowały się jego akta nadania VM lub jakieś inne dokumenty (mógł mieć też inne odznaczenia np. KN lub MN).
wla1942 Napisano 15 Listopad 2009 Autor Napisano 15 Listopad 2009 Podczas poszukiwań informacji o moim pradziadku Janie Jakubowiczu (pochodził z Grodziska Wlkp.; uczestniczył w wojnie polsko-bolszewickiej) natrafiłem na ww. sierż. Stanisława Jakubowicza. Staram się odnaleźć powiązanie z moją rodziną, bądź ustalić, czy to tylko przypadkowa zbieżność nazwisk. Dlatego pytanie „skąd pochodził i jakie są jego losy?” A co do CAW, czy są jakieś szanse, aby jako osoba prywatna uzyskać informacje i w jaki sposób je zdobyć?
dudzin Napisano 15 Listopad 2009 Napisano 15 Listopad 2009 Na początku grudnia będę w CAW, wiec mogę sprawdzić, czy są jakieś akta na jego temat. Jeżeli będą, to trzeba wystąpić z wnioskiem o ich udostępnienie - no ale to jeżeli faktycznie są. Prosiłbym jednak pod koniec miesiąca na priw o wiadomość przypominającą, że mam poszperać w CAW.
Dr_Oszak Napisano 15 Listopad 2009 Napisano 15 Listopad 2009 Stanisław Jakubowicz był członkim kapituły Orderu Wojennego Virtuti Militari z 24.11.1922 r. w skład której oprócz niego wchodzili: marszałek Piłsudski, generałowie Rozwadowski, Zieliński, Szeptycki, Rydzi-Śmigły, Haller, Romer, pułkownicy Dąb-Biernacki, Paszkiewicz, Rybicki, mjr Piasecki, sierż Sipka. Jakich czynów musiał dokonać skoro znalazł się w tym szcownym gronie?Wracając do sprawy. Z moich dokumentów (Wojskowa Karta Ewidencyjna) wynika że Stanisław Jakubowicz otrzymał 19.11.1920 Order Virtuti Militari nr. 1045. Proszę Pana pawelsamotycha o podanie skąd informacja że osoba ta dostał VM w dniu 13.05.1921 ?Jeśli chodzi o personalia to była to osoba ur. w 1897 roku w gminie Ujazd powiat Śmigiel.Być może w 56pp służył jeszcze jeden Stanisłąw Jakubowicz?Innymi informacjami mogę się podzielić na prv. Proszę o kontakt.
pawelsamotyha Napisano 16 Listopad 2009 Napisano 16 Listopad 2009 Wg mojego wykazu krzyz byl nadany roskazem z dnia 13.05.1921r a informacja ta pochodzi z ksiazki ''VIRTUTI MILITARI I JEGO KAWALEROWIE''moze tam sa jakies niescislosci
YARD Napisano 14 Grudzień 2014 Napisano 14 Grudzień 2014 Old kotlet ;)Foto z książki Garnizon Poznań w II Rzeczypospolitej.
capitan2 Napisano 17 Grudzień 2014 Napisano 17 Grudzień 2014 http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/plain-content?id=134236 str 5/12
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.