marek 23 Napisano 11 Listopad 2009 Autor Napisano 11 Listopad 2009 Witam oto dziwna kość którą kiedyś znalazłem.Ma w sobie wycięte koła o śr.22 mm.Kół było min.6.Może Ktoś ma jakieś pomysły czy to radosna (?)twórczość.Z góry dzięki
bandolero Napisano 13 Listopad 2009 Napisano 13 Listopad 2009 Guziki z naturalnych materiałów (drewno, kość, róg, fiszbin, korek itp.) były robione do niedawna, czyli do czasów gdy upowszechniło się tworzywo sztuczne. Z całą pewnością jeszcze jakiś czas po wojnie można było dostać guziki z kości.
mihura Napisano 13 Listopad 2009 Napisano 13 Listopad 2009 Niektóre ludy północy np.Ewenkowie do dzisiaj wyrabiają przedmioty z kości np. grzebienie,czy też guziki.pzdr.
bandolero Napisano 13 Listopad 2009 Napisano 13 Listopad 2009 Oczywiście, ale tu chodzi o polskie rzemiosło :)
kopijnik2 Napisano 13 Listopad 2009 Napisano 13 Listopad 2009 wytwórstwem zajmował się rogownikwykorzystywane były części kości długich - lecz nie główki kości...guziki z rogu były trwalsze...
bandolero Napisano 13 Listopad 2009 Napisano 13 Listopad 2009 Pewnie że były trwalsze, tylko że technologia ich produkcji była skomplikowana. Róg krowi trzeba przeciąć, wyprostować nad płomieniem i ścisnąć w prasie, dopiero potem można go obrabiać. Guziki z kości wystarczyło wyciąć- i robiono to do niedawna.
marek 23 Napisano 12 Listopad 2009 Autor Napisano 12 Listopad 2009 Witam trochę lepsze zdj.Kiedy robione były guziki z kości(ramy czasowe)Pozdrawiam
Raned Napisano 12 Listopad 2009 Napisano 12 Listopad 2009 Zdjęcie jest słabej jakości, ale jak pewnie wiesz wczesne guziki były wyrabiane z kości i prawdopodobnie jest to pozostałość po wycięciu kilku guzików specjalnym wiertłem (hipoteza).
Pytanie
marek 23
Witam oto dziwna kość którą kiedyś znalazłem.Ma w sobie wycięte koła o śr.22 mm.Kół było min.6.Może Ktoś ma jakieś pomysły czy to radosna (?)twórczość.Z góry dzięki
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.