Skocz do zawartości

Krzyżyk i moneta

Sanek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
pod tym linkiem znajdziesz podobny
http://www.odkrywca-online.com/medalik-w-ksztalcie-zelaznego-krzyza-,661167.html#661167

ten Twój też jest związany ze św. Benedyktem

pozdrawiam,
Sprat
Napisano
Dzięki sprat, pogrzebie trochę to może znajdę identyczny do mojego, ten mój świeci się na żółto także żelazo odpada.
Napisano
Popatrzyłem na necie i ogólny wzór się zgadza, zapewne mosiężny bo złoty/pozłacany raczej nie. Dzięki za pomoc. Może jeszcze się ktoś znajdzie odnośnie tej monety, zapewne jakaś żydowska bo ma tą gwiazdę, apropo jest miedziana.
Napisano
Moneta- jeśli mnie mój sokoli wzrok nie myli, to znajduję na niej arabskie napisy. Motyw gwiazdy dawidowej występował na monetach z terenu Maroka i Afryki Północnej, również na bilonie Artukidów i w arabskiej Hiszpanii. Jednak Twoja moneta jest srodze wytarta i na razie nie udało mi się jej zidentyfikować.
Napisano
Średnica ok. 22mm
Waga ok. 1,8 - 1,9 grama (lżejsza od 2groszy, cięższa od grosza aktualnie obowiązujących)
Wykonana: wydaje mi się, że to miedź, óżowy" metal po przetarciu szmatką, gdzie tlen złapał połysk fioletowy.
Gwiazda Dawida, w środku ramion gwiazdy kółka (pełne lub z małą dziurką w środku), z drugiej strony jak gdyby kwadrat w środku z dwiema kreskami stykającymi się z jedną ze ścian, i kreski przypominające grzebień z co drugim ząbkiem.
jak mi się uda lupę dostać spróbuje zdjęć spod lupy
Dzięki za zainteresowanie
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie