Skocz do zawartości

medalion?

Saurus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przedstawiam fotki , może ktoś powie co to a medalion jeśli nim jest...

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 00:14 11-11-2009

Napisano
dla autora wątku, uwaga na przyszłość

w tytule wątku używamy również małych liter oraz nie nadużywamy znaków interpunkcyjnych (wystarczy użyć np. jednego znaku zapytania zamiast trzech).

poza tym umieszczone przez ciebie foty, niestety nie są zbyt czytelne - są po prostu zbyt małe i nie wiem, czy ktoś będzie ci w stanie pomóc z ID tego przedmiotu

-pozdro-

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 00:22 11-11-2009
Napisano
Przy pomocą lupy w przeglądarce mogę stwierdzić,że jest to drobna i srebrna moneta z przylutowanym uszkiem, noszona zapewne jako medalik .Wizerunek Matki Boskiej i fragment napisu ,,Patrona H(ungaria)'' - Patronka Węgier potwierdzał by ten kraj.Podobnych wizerunków z wyobrażeniem MB na rewersie można doszukać się na wielu węgierskich monetach.Występowały bowiem przez kilka stuleci .Po sposobie bicia datował bym na XVI - XVII wiek.
Napisano
Zdecydowanie małe podałem zdjęcia, powodem była zbyt duża pojemność i sysem nie chcał ich wgrać..
Mogę przesłać na meila w celu lepszego rozpoznania ale podkreślam nie jestem zainteresowany sprzedażą.
Dzięki Aris12 , Twoja odpowiedź jest może być trafna..
obiekt pochodzi z 1671r. Dla jasności podam co mi udało śię rozczytać.
Symbole avers; 1671 patrona II
Revers;.a.g.e .hv.b a e x e
Oczywiście jeśli dobrze rozczytałem....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie