Skocz do zawartości
  • 0

bagnet Mosin z oznaczeniami jednostki ?

smuga_79

Pytanie

Napisano

Witam

Jaka jednostka mogla wybic takie oznaczenie jak na tym bagnecie wz. 1891 do karabinu Mosin ????

Jest to oznaczenie rosyjskie ???

Pozdrawiam
smuga_79

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zukuri ale kolega nic nie pisze czy sztyk jest ruskiej czy ausryjackiej produkcji :), jest tylko pytanie o sygnatury . A z fotek trudno to wywnioskować .Pozdr.
Napisano
Fakt, ale pewnie gdyby bagnet był jakiś nietypowy coś by Smuga o tym wspomniał ...
Nic to- czekajmy na pomysły ...
:-)
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano

Dzieki za odpowiedz

Przesylam dodatkowa fotke

Oznaczenia Pruskie byly bite z przodu, na ramieniu i na kolnierzu - widzialem takie odmiany. Zarowno cale oznaczenie pulku jak i kilka cyfr jak w ABC.

Nie pasuje mi to do oznaczenia zadnego pulku pruskiego.
Moze austro-wegry ???

Pozdrawiam

Napisano

Na drugmi zjeciu jest pokazany producent. Strzalka to Sestroreck i Austriacy nie maja w alfabecie takiego B

Moze z dyskusji wyniknie co to moze byc.

Pozdrawiam
Krzysztof

Napisano
Powiem szczerze że jakby nie było tych kropek między 3K3P to raczej twierdził bym że jest to jakiś dziwaczny numer bagnetu .A rozpatrując to jako bicie pułkowe rosyjskie lub pruskie ,to gdzie jest numer broni ? Uproszczone sygnatury z jakimi się spotykałem były tylko na bagnetach austro- węgierskich (czyli np.12.R" - bez nr broni ).Idąc tym tropem bicie 3.K.3.P może być np .kompanią pionierów . Niestety nie dysponuję spisami oznaczen pułkowych CK armi . Pozdr.
Napisano

Witam

Jaka jednostka mogla wybic takie oznaczenie jak na tym bagnecie wz. 1891 do karabinu Mosin ????

Jest to oznaczenie rosyjskie ???

Pozdrawiam
smuga_79

Napisano
Możesz zrobić fotkę całej tulei od srony wycięcia na muszkę. Wydaje mi się że masz sztyka austryjackej produkcji - co by tłumaczyło te bicia ;))).
Napisano
Zgadza się tylko 3.K.3.P raczej jest trodzę za bardzo dziwne jak na bicie pułkowe - litera na końcu ? W dodatku ten krój liter - troche taki maszynowy jak II wojenny .Czy ten bagnet ma zwykły numer seryjny -bo na fotce słabo widać .
Napisano
Zukuri miałeś racje, jakoś tej strzałki" nie widzałem - a literka mi wyglądała na E , człowiek chyba za dużo przed kompem spędza . Smuga 79 a nie sadzisz że ta sygnatura to może być jakiś numer ? W taki sam sposób bito numery na sztykach II wojennych (91/30)- chodzi mi o sposób i miejsce znakowania . Zastanawiające jest tylko że litera K i P są bite stempelkami bez zawijasów" . Pozdr.
Napisano
Witam . Widzę że nikt nie chce podjąć tematu , a więc z tej strony na sztykach rosyjskich bito zazwyczaj numery . Wyjątkiem są sztyki francuskie ale ten z fotki na pewno nim nie jest .Możesz przedstawić fotkę drugiej strony ramienia tego bagnetu ? Numery pułkowe pruskie jak już były nabijane to robiono to z drugiej strony ramienia - przykład takiego znakowania jest przedstawiony w ABC Tom 2 str.120. Pozdr.
Napisano
Numeru seryjnego nie ma i widac ze nigdy nie posiadal.
Jedno panstwo mialo oznaczenie jednostki z litera bita na koncu. Jest opisane wraz z bagnetem Mosin 1891 w trzecim tomie przez K. Szczeglowa. ALe jesli P to rota czyli kompania to co oznacza w tym przypadku K ???

Dostalem informacje od Roya Williamsa ze spotkal kilka oznaczen 4 K. - pruska artyleria.
Napisano
Coś mi się wydaje, że twórca wątku potrafi rozpoznać bagnet do Mosina austro-węgierskiej produkcji…
W artykule „Bagnet tulejowy M.1891 do karabinu Mosin-Nagant” który to właśnie „smuga_79” opublikował niedawno w „Odkrywcy” opisany jest ten wariant i wątpię, by autor do dzisiaj zapomniał jak odróżnić go od tych pozostałych …
;-D
Pozdrawiam,
Piotr.
PS.
Chodzi chyba wyłącznie o bicia- też mnie one ciekawią i też nie mam pomysłu co mogą oznaczać …

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie