Witam. W tegoroczne wakacje szperając w jednej z chałup znalazłem dużą skrzynię. Skrzynia, jak skrzynia a pewnie powojenna, ładowna, przyda się może"... Leżała odłogiem w garażu do dnia dzisiejszego, kiedy to na wniosek domowników musiałem ją stamtąd usunąć - bo zawadzała. Coś jednak mnie podkusiło, żeby ją przetrzeć trochę. Ku mojemu zdziwieniu, spod centymetrowej warstwy brudu i fekaliów wiejskiego drobiu, zaczęły się wyłaniać napisy w języku francuskim i data...
Korzystając ze swojej wiedzy wywnioskowałem, że skrzynia jest na amunicję (najprawdopodobniej artyleryjską) do działa polowego/ haubicy wzór 1897.
Pytanie
kloki
Witam.
W tegoroczne wakacje szperając w jednej z chałup znalazłem dużą skrzynię. Skrzynia, jak skrzynia a pewnie powojenna, ładowna, przyda się może"... Leżała odłogiem w garażu do dnia dzisiejszego, kiedy to na wniosek domowników musiałem ją stamtąd usunąć - bo zawadzała. Coś jednak mnie podkusiło, żeby ją przetrzeć trochę. Ku mojemu zdziwieniu, spod centymetrowej warstwy brudu i fekaliów wiejskiego drobiu, zaczęły się wyłaniać napisy w języku francuskim i data...
Korzystając ze swojej wiedzy wywnioskowałem, że skrzynia jest na amunicję (najprawdopodobniej artyleryjską) do działa polowego/ haubicy wzór 1897.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.