Skocz do zawartości
  • 0

Francuska skrzynka amunicyjna mod. 1897

kloki

Pytanie

Napisano

Witam.
W tegoroczne wakacje szperając w jednej z chałup znalazłem dużą skrzynię. Skrzynia, jak skrzynia a pewnie powojenna, ładowna, przyda się może"... Leżała odłogiem w garażu do dnia dzisiejszego, kiedy to na wniosek domowników musiałem ją stamtąd usunąć - bo zawadzała. Coś jednak mnie podkusiło, żeby ją przetrzeć trochę. Ku mojemu zdziwieniu, spod centymetrowej warstwy brudu i fekaliów wiejskiego drobiu, zaczęły się wyłaniać napisy w języku francuskim i data...

Korzystając ze swojej wiedzy wywnioskowałem, że skrzynia jest na amunicję (najprawdopodobniej artyleryjską) do działa polowego/ haubicy wzór 1897.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Teraz powstaje pytanie - co ta skrzynka robiła w centralnej Polsce? Czy takich armat używano na terenach polskich? Jakie wojsko? I czy II WŚ?
Napisano
Kto używał? Ano nasi do 1939 roku (armata polowa wz.1897), a później Niemcy - naszych i francuskich zdobycznych.

Zerknij też np. na http://pl.wikipedia.org/wiki/7,5_cm_PaK_97/38

Co do okresu pochodzenia skrzynki nie wypowiem się, ale raczej stawiałbym na zdobycz z 1940 roku, używaną później przez Niemców.
Napisano

Witam.
W tegoroczne wakacje szperając w jednej z chałup znalazłem dużą skrzynię. Skrzynia, jak skrzynia a pewnie powojenna, ładowna, przyda się może"... Leżała odłogiem w garażu do dnia dzisiejszego, kiedy to na wniosek domowników musiałem ją stamtąd usunąć - bo zawadzała. Coś jednak mnie podkusiło, żeby ją przetrzeć trochę. Ku mojemu zdziwieniu, spod centymetrowej warstwy brudu i fekaliów wiejskiego drobiu, zaczęły się wyłaniać napisy w języku francuskim i data...

Korzystając ze swojej wiedzy wywnioskowałem, że skrzynia jest na amunicję (najprawdopodobniej artyleryjską) do działa polowego/ haubicy wzór 1897.

Napisano

.. kolor też by się zgadzał.

Napis:

6(?)
CARTOUCHES 50
a OBUS a BALLES
MOD 1897
a CHARG ... ARRIERE
POUR C ..DE 75 GIP
A.F.M. 3 26

Proszę o pomoc w jej identyfikacji
Pozdrawiam kloki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie