szajka Napisano 5 Listopad 2009 Autor Share Napisano 5 Listopad 2009 mam dokumenty w bryle ziemi narazie ja namoczylem sa wilgotne tak jak z lasu je przywiozlem jak mam sie zabrac do tego by nie zniszczyc wiem ze musza byc wilgotne dalej ale nie wiem czy otwierac je w wodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 5 Listopad 2009 Share Napisano 5 Listopad 2009 Po dotarciu do domu rozdziel na części po kilka arkuszy (jeśli jest taka potrzeba) obłóż czystymi kartkami papieru (nie gazetą bo odbije ci się druk) i włóż do książki lub przyciśnij ją aby po wyschnięćiu nie zrolowała ci się. Następnie użyj płynu Wikol. Ok 5-10% roztoru. Rozprowadzaj go miękkim pędzelkiem po papierze. Uelastyczni to go i zapobiegnie kurczeniu się. Słyszałem też o metodzie zamrażania. Jednak nie da się jej przeprowadzić w domu pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 6 Listopad 2009 Share Napisano 6 Listopad 2009 daj foty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 6 Listopad 2009 Share Napisano 6 Listopad 2009 skontaktuj sie z kims kto ma dostep do jakiegos konserwatora zabytków i oddaj w rece kogos kto zakonserwuje to zawodowo, odgrzybi, i doprowadzi do stanu używalności"..myślę że jak dobrze zagadasz" to nie wyniesie to wiele w kwestii finansowej, a na wlasna reke bym raczej nie polecał sie zabierać.pozdrowy.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 13:38 06-11-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.