lord.lukash Napisano 4 Listopad 2009 Autor Napisano 4 Listopad 2009 Witam, jestem ciekawy ile lat może mieć ten sygnet? Wydaje mi się że jest dosyć stary, jest wykonany(tak mi się wydaje) że ze srebra, orzełek złoty, ale nie ma żadnej próby. Nie bardzo się na tym znam dlatego pytam. Za wszelką pomoc góry dziękuję
Vorax Napisano 6 Listopad 2009 Napisano 6 Listopad 2009 Wspolczesnie wyroby ze srebra ponizej 5 gram nie musza miec oznaczen urzedu probierczego.Natomiast w praktyce nie maja go takze przedmioty o duzo wiekszej wadze.Na codzien mam stycznosc z racji wykonywanego zawodu z urzedem probierczym i wiem jaka jest skala tego zjawiska. Wdg stwierdzenia :Musi to na Rusi a w Polsce jak kto chce;)" Kiedys bylo jeszce gorzej jesli chodzi o cechowanie.Sam kupowalem sporo przedmiotow bez cech ktore sprzedajacy sprzedawal jako nie zlote lub nie srebrne gdyz swiecie wierzyl w punce;).Klasycznym przykladem niech bedzie bardzo duza grupa zegarkow z przelomu XIX i XX wieku ktorych to koperty byly wykonane z 9 karatowego zlota a nie mialy Zadnych oznaczen poza jednym...napisem metal" na srodkowym deklu ktory byl akurat z mosiadzu:).Sprzedajacy myslal ze zegaek jest z mosiadzu a byl ze zlota.Sam mialem przynajmniej kilkanascie razy taka sytuacje.Pozdrawiam Vorax
Vorax Napisano 5 Listopad 2009 Napisano 5 Listopad 2009 Wdg mojej skromnej opini sa dwie opcje:Sygnet jest z alpaki a nakladka czyli orzel jest z alpaki pozlacanej.Druga opcja sygnet jest ze srebra orzel ze zlota.Bede wdzieczny za informacje po sprawdzeniu go u jubilera.Tego typu bizuteriaczesto powstawala w warunkach np obozowych lub frontowych.Ne bylo mozliwosci nabijania punc a jesli nawet to malo kto przywiazywal do tego wage.Poza tym punce czy tez sama proba srebra byla nabijana niedbale i po pewnym czasie sygnatury ulegaly zataraciu.M.in z tego wlasnie powodu do dzisiaj istanieje sporo przedmiotow bez punc a jednak bedacymi przedmiotami ze srebra czy zlota.Pytanie odnosnie np orzelka na tym sygnecie.Jak nabic punce aby go nie uszkodzic?.Co do malych sladow zuzycia nie kierowalbym sie tym przy ocenie.Wiekszosc przedmiotow tego typu to jednak przedmioty szufldowe malo noszone po wojnie z oczywistych wzgledow stad tez moga sie zachowac w super stanach i byc oryginalami.Pozdrawiam Vorax
numi5 Napisano 16 Styczeń 2010 Napisano 16 Styczeń 2010 Styl legionowy",modny w okresie międzywojennym.Technikawykonania-odlew,wklęsłe miejsca oksydowane"(czernione),orzełek prawdopodobnie złoty.Ciemny pasek u dołu to możebyć miejsce dokonania korekty rozmiaru,a przy okazji mogłazostać zalana lutem lub wycięta próba.Całość wygląda nawspółczesną masówkę.
rafall Napisano 4 Listopad 2009 Napisano 4 Listopad 2009 Włóż go do kwasu to się przekonasz czy srebrny i złoty. stary? jak dla mnie jest za ładny na starość. Orły były dość często na sygnetach, ogólnie wszystkie sygnety ze srebra lub złota są dużo warte a zwłaszcza jak przedstawiają jakąś wartość historyczną, ale takiego nie widziałem jeszcze, poszukaj w internecie to może coś znajdziesz ciekawego
Graudenz 18 Napisano 4 Listopad 2009 Napisano 4 Listopad 2009 Wizyta u jubilera rozwieje wszelkie niejasności z czego jest on wykonany.Lord ten sygnet wygląda na współczesny twór.Opisz to jak stałeś się posiadaczem sygnetu.
Gniewkos Napisano 4 Listopad 2009 Napisano 4 Listopad 2009 witaj, jeżeli jest srebrny to musi(!!!) mieć punce, bez punc to nie srebropozdro!
lord.lukash Napisano 4 Listopad 2009 Autor Napisano 4 Listopad 2009 Witam, jestem ciekawy ile lat może mieć ten sygnet? Wydaje mi się że jest dosyć stary, jest wykonany(tak mi się wydaje) że ze srebra, orzełek złoty, ale nie ma żadnej próby. Nie bardzo się na tym znam dlatego pytam. Za wszelką pomoc góry dziękuję
Gniewkos Napisano 4 Listopad 2009 Napisano 4 Listopad 2009 dokładnie, jak są punce to zrób dobrą fotkę, a będzie można dużo o nim powiedzieć!pozdro!
Gniewkos Napisano 5 Listopad 2009 Napisano 5 Listopad 2009 Będzie miał, złotnicy mieli swoje oznaczenia i po wyprodukowaniu nabijali je, kolejną sprawą przedmiot powinien pomimo tego zostać raczej ocechowany (przez państwo) jako wyrób srebrny co nadało by mu autentyczność i potwierdziło zawartość srebra w srebrze. Wytwór obozowy raczej bym tutaj wykluczył..., po zużyciu przedmiotu widać, że raczej jak punce były to powinny być widoczne, przy stałym noszeniu sygnetu przez bardzo długi czas nawet raczej by się nie wytarły...pozdro!
Gniewkos Napisano 5 Listopad 2009 Napisano 5 Listopad 2009 orzełek nie musi w tym przypadku posiadać punc, wyklucza to jego waga, przedmioty ze złota, srebra muszą mieć punce od określonej wagi dla tego możesz kupić np, kolczyki za 30 zł ze srebra które nie mają żadnych oznaczeń...
Pytanie
lord.lukash
Witam, jestem ciekawy ile lat może mieć ten sygnet? Wydaje mi się że jest dosyć stary, jest wykonany(tak mi się wydaje) że ze srebra, orzełek złoty, ale nie ma żadnej próby. Nie bardzo się na tym znam dlatego pytam.
Za wszelką pomoc góry dziękuję
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.