batoni Napisano 12 Marzec 2010 Napisano 12 Marzec 2010 Dzięki VanWorden! A mam jeszcze jedno pytanie. Załóżmy, że szukamy monetek srebrnych, cieńkich, małych w terenie niezaśmieconym. Która cewka sięgnie głębiej taką monetkę i trafniej ją zidentyfikuje? Snajperka H czy elipsa H? Pozdrawiam!
VanWorden Napisano 12 Marzec 2010 Napisano 12 Marzec 2010 Niewykluczone, że zrobi to snajperka H, jednak na niezaśmieconej miejscówce skuteczniej byłoby chodzić z elipsą z racji na większe pokrycie terenu.PozdrawiamVW
VanWorden Napisano 27 Kwiecień 2010 Napisano 27 Kwiecień 2010 Sonda 3kHz jest przeznaczona na srebro i większe żelazo, przy lepszej dyskryminacji drobnego złomu. Potencjalnie może więc zwiększyć zasięg w porównaniu do standardowego koncentryka w zależności od tego czego będziesz szukał i jak trudny jest grunt. Jeśli chodzi o tryb Prospecting to najlepiej samodzielnie sprawdzić jakie ustawienie dyskryminacji jest optymalne i chodzić na najniższym z możliwych.PozdrawiamVW
Skinhead1974 Napisano 27 Kwiecień 2010 Napisano 27 Kwiecień 2010 Chodzę na All Metal, ale sprawdzam sobie identyfikację cyfrową przechodząc na moment do trybu dynamicznego. Ideałem byłoby, gdyby w trybie prospecting byłaby jednak identyfikacja cyfrowa. Mam jednak dylemat, bo nie wiem, czy lepszym wyborem jest zakup cewki 3kHz, czy też niewiele dołożyć i kupić np HS-3? Jak sądzicie 3kHz cewka w terrce zrobi mi na statyku taki zasięg , jaki daje np. Smętek?
VanWorden Napisano 27 Kwiecień 2010 Napisano 27 Kwiecień 2010 To może inaczej - jakiego zasięgu byś się spodziewał? Ostatnio kolega kopał duży stalowy sygnał w All Metal z czystą i wyraźną identyfikacja na 120cm, używając przy tym standardowego koncentryka. PozdrawiamVW
Skinhead1974 Napisano 28 Kwiecień 2010 Napisano 28 Kwiecień 2010 1.2 m, to spora głębokość, ciekawy jestem jakiej wielkości był ten fant. Zadowalająca dla mnie to sygnalizacja powiedzmy bagnetu z tych 1.2 m. Jeśli standardowa cewka w trybie Prospecting da sobie z tym radę, to nie ma sensu inwestować w dodatkową cewkę z ponad 500 zł.
draven85 Napisano 28 Kwiecień 2010 Napisano 28 Kwiecień 2010 Na forum Proscana masz test terry 70 zobacz tam jaki jest zasięg na bagnet na każdej cewce o 1,2 m możesz zapomnieć ;). pozdrawiam
karpik Napisano 28 Kwiecień 2010 Napisano 28 Kwiecień 2010 x-70=705(te same możliwości) to nie jest sprzet na żelaztwo, nie jest uniwersalna. Chcesz kopać złom- hs lub inne PI.
VanWorden Napisano 28 Kwiecień 2010 Napisano 28 Kwiecień 2010 Kopany sygnał był znacznie większy od bagnetu. Zasięg maksymalny na bagnet będzie zależny od użytej sondy i oczywiście od terenu w którym szukamy. Trzeba pamietać, że X-Terra (zresztą jak każdy Minelab) nie była projektowana pod kątem poszukiwania dużej stali czy złomu lecz raczej typowej, kolorowej drobnicy. To nie znaczy, że nie można jej do tego z powodzeniem używać i zaadaptować tryb Prospecting (co dużo forumowiczów skutecznie pokazuje), ale jeśli kopie się głównie takie cele to można pomyśleć o sprzęcie wspomagającym.PozdrawiamVWP.S. draven85 - czy mógłbyś mi wysłać link do tych testów na bagnet?
VanWorden Napisano 29 Kwiecień 2010 Napisano 29 Kwiecień 2010 Dzięki za link:)Skinhead1974 - jeśli tak jak Ty kopałbym głównie militarkę, to pomyślałbym o sprzęcie w rodzaju XLT czy MXT, które mają i dużą czułość i potężny zasięg przy odpowiednim ustawieniu. Kombinowanie ze zmianami ustawień czy innymi sondami w Minelabie na da Ci tego efektu, który dość łatwo uzyskasz np. z MXT.PozdrawiamVW
hayabusarider Napisano 20 Wrzesień 2010 Napisano 20 Wrzesień 2010 A załóżmy jaką cewkę polecicie na srebrne orty gdańskie na ornym polu/ściernisku w zaśmieconym terenie ?
hayabusarider Napisano 20 Wrzesień 2010 Napisano 20 Wrzesień 2010 A zapomniałem, dodatkowo konkurencja na polu w postaci explorera .Jaka cewka będzie lepsza na srebrne monety wielkości ort 3Khz czy 18Khz?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.