HASAG40 Napisano 27 Październik 2009 Autor Napisano 27 Październik 2009 witam!trafil mi sie taki orzelek jak na fotce srebrzony lub srebrny mocowany na wasy nie wiem ale mi sie to skojarzylo z orlem slaskim?hallerowskim?chyba na czapke z gory dzieki za info.
HASAG40 Napisano 28 Październik 2009 Autor Napisano 28 Październik 2009 witam dzisiaj z tego samego terenu wyszla taka odznaczka zapewne tez strazacka ale czyja?polskie to czy nie?mi to na prusy cos wyglada dodam ze srebrzona widac dwa toporki oraz cos przypominajace okragla tarcze z plomieniem wysokosc ok4cm
HASAG40 Napisano 28 Październik 2009 Autor Napisano 28 Październik 2009 widac na fotce slad od lutowania wydaje mi sie raczej na wasy bylo to mocowane?
HASAG40 Napisano 27 Październik 2009 Autor Napisano 27 Październik 2009 moze ktorys z kolegow jakas fotke wkleic lub podac stronke gdzie mozna sobie zobaczyc tego orzelka?
lenere Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 Ten element - godło" jest z czapki strażackiej II RP
HASAG40 Napisano 28 Październik 2009 Autor Napisano 28 Październik 2009 a kolega lenere mial na mysli orzelka czy ten emblemat z toporkami?
HASAG40 Napisano 27 Październik 2009 Autor Napisano 27 Październik 2009 witam!trafil mi sie taki orzelek jak na fotce srebrzony lub srebrny mocowany na wasy nie wiem ale mi sie to skojarzylo z orlem slaskim?hallerowskim?chyba na czapke z gory dzieki za info.
HASAG40 Napisano 27 Październik 2009 Autor Napisano 27 Październik 2009 dodam tylko ze jest to maly orzelek ok.3-3,5cm wysokosci nie mierzylem go
zancus Napisano 27 Październik 2009 Napisano 27 Październik 2009 mam taki sam egzemplarz, i widziałem je na zdjęciu przedwojennej straży pożarnej.
lenere Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 Emblemat z toporkami:Główny Związek Straży Pożarnych Rzeczpospolitej Polskiej ,Regulamin Umundurowania i Odznaczeń 1930r: znaki na czapkach - na otoku godło strażackie srebrne,wyżej srebrny orzełek w/g rysunku na Znaku ZwiązkuKto wie czy to nie jest komplet z jednej czapki,gdyby kolega jeszcze trafił naramiennik z emblematem i literami określającymi związki wojewódzkie wtedy byłby już pełny kompletpozdrawiam
lenere Napisano 29 Październik 2009 Napisano 29 Październik 2009 Mam jedno foto grupy strażaków w czapkach.Spotyka się w większości zdjęcia z hełmem na głowie.Ot męska mentalność,wiadomo większa chwała?Lecz czy będzie dość czytelne przy niewielkim powiększeniu?Jak tylko zeskanuję to wkleję.Bądź cierpliwyPozdrawiam
HASAG40 Napisano 29 Październik 2009 Autor Napisano 29 Październik 2009 dzieki wielke kolego lenere o taka odpowiedz mi wlasnie chodzilo jakbys mil jakas fotke rysunek jak to wygladalo na czapce to chetnie bym popatrzyl:-)pozdrawiam
Pytanie
HASAG40
witam!trafil mi sie taki orzelek jak na fotce srebrzony lub srebrny mocowany na wasy nie wiem ale mi sie to skojarzylo z orlem slaskim?hallerowskim?chyba na czapke z gory dzieki za info.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.