Po prostu Leon Napisano 26 Październik 2009 Autor Napisano 26 Październik 2009 Do identyfikacji trafiły zdjęcia mojego dziadka z okresu służby wojskowej w latach 20-tych:http://odkrywca.pl/jaki-to-pulk-kawalerii-,660830.html#660830Chciałbym prosić Was o informację jak można sprawdzić czy dziadek trafił do armii we wrześniu 1939r. - może są gdzieś dostępne listy mobilizacyjne albo jakaś baza o której nie wiem. Dziadek mieszkał w Warszawie, z tego co się orientuję mobilizacja wrześniowa objęła osoby do 30 roku życia - czyli dziadek się załapywał - ale czy powinien trafić do jednostki w której odbywał wcześniej służbę (11 pułk Ułanów) czy może do najbliższej od miejsca zamieszkania?
Dziadkus Napisano 27 Październik 2009 Napisano 27 Październik 2009 to zależy, gdzie miał przydział mobilizacyjny
Po prostu Leon Napisano 27 Październik 2009 Autor Napisano 27 Październik 2009 Przecież gdybym wiedział gdzie miał przydział to bym tam sprawdzał i nie zadawał głupich pytań - proszę o konkretne rady - nie ma go na liście 11 Pułku Ułanów ale baza dostępna w necie jest niedokładna, dlatego szukam innych baz lub spisów i stąd moje pytanie.
Gebhardt Napisano 27 Październik 2009 Napisano 27 Październik 2009 No tak Po Prostu Leonie, ale sam zapytales sie o zasady :). osobiscie mam mgliste i mozliwe ze mylne pojecie i chetnie bym je skorygowal. Wg mojego zrozumienia zolnierze sluzby stalej pozostawali w jednostkach macierzystych, chyba ze ich jednostka ulegala likwidacji wg planu mob lub ze wzgledu na specjalne kwalifikacje mieli z gory ustalony inny przydzial w planie mob.Zolnierze rezerwy meldowali sie w osrodkach mob wg przydzialu na kartce mob. Stamtad odsylano ich do oddzialow mobilizowanych wg rozdzielnikow mob z gory przygotowanych przez oficerow mob tychze oddzialow wg kwalifikacji. Wychodzily na tym tle tragi-komiczne scenki jak ta gdy do dowodztwa pulku kawalerii, na stanowisko maszynisty (na maszynie do pisania) wyslano maszyniste...... kolejowego. Czyli aby poznac przydzial dziadka, z dokumentow nalezy szukac po pierwsze w spisach osrodkow mob a po drugie w teczkach mob mozliwych jednostek. CAW chyba bylby pierwszym zahaczeniem.
atyl Napisano 27 Październik 2009 Napisano 27 Październik 2009 Stawiam na dobór terytorialny w ramach RKU. Sprawdź, gdzie był zameldowany, a potem poszukaj jednostek stacjonujących w danym okręgu i znajdź najbliższe terytorialnie wielkie jednostki. Dobrze wiedzieć, jaką miał specjalność wojskową.To, że służbę odbywał w 11pu wcale nie znaczy, że nie trafił do innej jednostki np artylerii, jeżeli w ogóle był zmobilizowany. W 1939 miał już swoje lata.
Po prostu Leon Napisano 27 Październik 2009 Autor Napisano 27 Październik 2009 Dzięki za info,obawiam się że z CAW wiele nie dostanę (ich zasoby - cytuję: są udostępniane jednostkom organizacyjnym i obywatelom dla potrzeb nauki, kultury, techniki oraz gospodarki") a moja chęć zaspokojenia ciekawości i pogłębienia wiedzy o rodzinie może okazać się niewystarczającym powodem :(Swoją drogą liczyłem, że gdzieś opublikowano jakieś listy żołnierzy z września 1939, o których ja nie wiem a Wy tak. Szperając w sieci znalazłem różne tego typu informacje np. spisy żołnierzy danego pułku albo mieszkańców jakiegoś miasta. Dziadek w 1939 był poniżej 30-tki więc powinni go zmobilizować - ale czy się zgłosił, zdążył ??? Mieszkał w Warszawie na Pradze (przy Wedlu) i tam też zginął w 1945r. od odłamku pocisku, który eksplodował w pobliżu
Po prostu Leon Napisano 27 Październik 2009 Autor Napisano 27 Październik 2009 poprawka - zginął oczywiście w 1944 a nie 45
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.