Skocz do zawartości

rosyjski oficerski guzik numerem 10 (1828-57).

Patryk7k5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
uszko nie gra roli.
tego typu guziki są zauważalnie większe od klasycznych wz.57 oraz wz. 1828/29,
posiadają sygnatury producentów, produkujacych przeważnie w I-połowie XIXw jak choćby Rykert, czy Biertumpfel..

oprocz tego posiadaja najczesciej bogate złocenie/srebrzenie i napisy producenckie umieszczone we wstęgach (znajdź mi takie na wz.1857),
wątpię iż na guzikach oficerów piechoty po 1857r utrzymały się numery pułkowe (kiedy dla szeregowych je zdjęto").

takie uszka w guzikarstwie znane są od końca XVIIIw, wiec czemu nie mogły by byc uzyte przy guzikach wz.1828/29 ??

ten rozmiar guzika oraz sposób wykonania pasuje tylko i wyłącznie do guzików od oficerskich płaszczy.

tutaj jeden z przykładów:
http://poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=67896&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=guzik+p%B3aszcza

pozdrawiam.
Napisano

dla przykładu jeszcze guzik z sygnaturą Fryderyka Biertumpfel'a.
Wykonanie typowe dla guzików sprzed 1850r.

zakład istniał do końca lat `60 XIXw, wiec raczej wz.1857 z tym lekko" koliduje..

fi guzika to ~ 25mm.

Napisano

przegladajac kolekcję, znalazlem gładkiego guzika od płaszcza oficera (czyżby po 1857r??)

obok dla przykładu fotka klasycznego 1857 (nie miałem pod ręką piechociaka, jest inżynier - tej samej wielkosci).

gładziak ma 25mm, 1857 - 22mm.

Napisano

rewersy.

po lewej oficer", po prawej inżynierski wz.1857.

jak widac na oficerskim, sygnatury TREBLE GILT Sankt PETERSBURG" umieszczone są we wstęgach, tak jak klasycznie miało to miejsce w guzikach oficerskich.
warto podkreslic także ślady solidnego złocenia.

mam nadzieje że to troche przybliży różnice.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie