Skocz do zawartości

Dwie stare monety

Wyro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

1. Proszę o ID monetki nr 1. A zwłaszcza o odpowiedź na pytanie jakiego rodzaju jest to srebro, bo nie wiem czy ryzykować cytrynką. Większość wychodzi po niej ślicznie, ale czasami wychodzi miedź. Proszę o odpowiedź.

2. Bardzo mały miedziak. Mniejszy od boratynki. Zdaje się, że jakiegoś Jagiellona... Proszę o ID.

Dzięki!

Napisano
moneta nr 2. Ja stawiam na Władysław Jagiełło Srebrny denar z lat 1393 - 1396, śred. 11,9 mm, waga 0,27 g.
(Druga emisja tzw.  dobrego srebra") ale sie nie znam:p pozdrawiam
Napisano
Koledzy, czyli to Władysław Jagiełło - denar,który miał być srebrny, a jest miedziany i to fals z epoki..... Byłoby super,tylko kto by się nie poznał jakby zamiast sreberka dostał czystą miedź, bo to nie wygląda na mieszankę. Macie linka do tego denarka?
Napisano
Super! To znaczy mój to jakaś pewnie kowalska robota z czasów Władysława Jagiełły? Ale te denary kolejnych też podobne:( Jak je rozróżnić? Są pewnie detale jakieś. Super link dałeś!
Napisano
Po konsultacjach wszystko wskazuje, że Kazimierz Jagiellończyk, a jeśli byłoby o" pod koroną, a ja nie widzę,to jeszcze w grę wchodziłby Jan Olbracht.

Dzięki za pomoc wszystkim stąd i nie tylko.
Napisano
http://www.klaser.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=10 Wprawdzie denarki słabo widoczne, ale opisy mogą pomóc. Zwróć uwagę na półgrosze. Jak dla mnie korona pasuje do Władysława. Pozdro
Napisano
Tak, dokładnie,Total ma rację. Ale tam są identyczne korony i orły jak u Władysława...no i dylemat pozostaje trochę. Chyba zacznę studia prywatne swoich znalezisk, bo nie będzie mi to dawało spokoju:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie