Skocz do zawartości

Zdjęcie naszego samolotu - część 14

bodziu000000

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 416
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Koledzy bardzo Was proszę o pomoc w opisach zamieszczonych przezemnie zdjęć. Zamieszczam 4 zbiory w osobnych postach. Każde zdjęcie ma swoje unikalne oznaczenie, niezależne od zbioru.

Cześć zdjęć udało się mi zlokalizować, ale chciałbym się upewnić. Przykładowo:
02.tif - Bydgoszcz
04.tif - Krosno
08.tif - Brześć Litewski
18.tif - Krosno
19.tif - Łódź Pabianice

Z góry dziękuje za pomoc...

Napisano

djęcie z początku lotnictwa II RP w Poznaniu - Ławicy, zaraz po oswobodzeniu lotniska od niemieckiego zaborcy w 1919 roku, na nim widoczny polski lotnik oraz samolot Albatross D III. Fotografia dotycząca 3 Pułku Lotniczego w Poznaniu z lat 1919 - 1920, a ściślej rzecz ujmując Eskadry Wielkopolskiej, która była podstawą do utworzenia pułku lotniczego w Poznaniu w 1921 roku."

Napisano

djęcie z początku lotnictwa II RP w Poznaniu - Ławicy, zaraz po oswobodzeniu lotniska od niemieckiego zaborcy w 1919 roku, na nim kompania obsługi technicznej oraz w tle samolot Albatros D.III (Oef)"

Napisano
igor999
Cyt.: Witam mi się wydaje że na ostatnim zdjęciu dodanym przez Tomka jest niemiecki Henschel Hs 126A".

Jest to zdjęcie Hs 126 spod Łobodna z oznaczeniem 4E+JM z 4(H)/13.
Napisano
LublinRXIII
Cyt.: Cześć zdjęć udało się mi zlokalizować, ale chciałbym się upewnić. Przykładowo:02.tif - Bydgoszcz"'

01 i 02.tif to Radom-Sadków z R-XIII nr 146.
Napisano
LublinRXIII
Cyt.: Cześć zdjęć udało się mi zlokalizować, ale chciałbym się upewnić. Przykładowo:02.tif - Bydgoszcz"'

01 i 02.tif to Radom-Sadków z R-XIII nr 146.

Przepraszam, miałem wpisać A 01 i A 02.tif
Napisano
2010-01-04 13:39:17
10.tif - Radom
11.tif - Kutno-Sieradz z którejś z toruńskich eskadr.
13.tif - R-XIII 5", podskrzydłowy 409-? spod Łodzi. Każdy chciałby dowiedzieć się jaka była litera na spodzie drugiego skrzydła. Ale skoro spod Łodzi to można się domyślać.
Napisano
2010-01-04 13:39:47
15 i 20.tif - z 43 EO
16.tif - wspomniany już Radom.
17.tif - prawdopodobnie 5" z nr. podskrzydł. 409-? po przeglądzie kosmetycznym".
18.tif - w Krośnie
19.tif - prawdopodobnie z którejś z lwowskich eskadr.Jezeli dobrze pamiętam )-:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie