Skocz do zawartości
  • 0

Jaki to pułk kawalerii?

Po prostu Leon

Pytanie

Napisano

Witam,
kontynuując poszukiwania rodzinne proszę o pomoc w określeniu pułku kawalerii w jakim służył mój dziadek widoczny na poniższych zdjęciach. Fotki są garnizonowe, mundur zarówno polowy jak i garnizonowy. Na zdjęciu widoczne CKMy Schwazlose wz.07/12, które z tego co wyczytałem wyszły z wyposażenia kawalerii w 1929r., czyli fotki są wcześniejsze.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
małe wyjaśnienie - nie pisałem że to jest grudziądz i nie pisałem ze na podstawie uzytej broni można określić wiek.
Pisałem zę mam zdjecie wujka - z grudziądza, ze SPK, z lat 30-tych i jest tam zarówno nowe jak i stare uzbrojenie.
Więc określenie daty zdjęcia tą metodą jest zawodne.
Napisano
To nie jest Grudziądz - ani to SPK, ani SPRK, ani kursy dla podoficerów itp itd.
Sugerowanie miejsca na podstawie wieku broni jest naciągane.
Np. w Grudziądzu podchorążowie uczyli się na szablach wz1822 - czy to oznacza, że kawalerzysta z szablą wz1822 jest akurat z Grudziądza? :-)
Napisano
11 Pułk Ułanów Legionowych im. Marszałka Edwarda Śmigłego - Rydza.
Na naramienniku jednego ułana widać jedenastkę, inicjały wprowadzono dopiero w 37 roku, po przyjęciu na patrona Śmigłego. Jeden z ułanów ma też odznakę pułkową.
Napisano
Te ckm-y z pierwszego zdjęcia to nie Schwazlose, tylko Maxim wz.08 (na podstawie Schwazlose), więc nie sugeruj się datą wycofania tych pierwszych z uzbrojenia.
Napisano
Taka mała uwaga - zdjecia mogą (ale nie muszą) pochodzić z CWK w Grudziądzu - a tam jak sądzę starsza broń mogła być używana praktycznie do 1939r.
Mam zdjecie wujka, też zrobione po 1930r. i też są maximy na tej podstawie - właśnie z Grudziądza.
Napisano
Witam🙂Na zdjęciu grupowym również widoczny jest mój dziadek🙂.Trzeci od dołu z prawej.Szukałam informacji o dziadku i przypadkowo wpadłam na to forum😀. Po prostu Leon byłabym wdzięczna za informacje o 11 Pułku , jeśli takowe udało Ci sie zdobyć. Czy jest gdzieś w sieci lista wszystkich kawalerzystów z tamtych czasów? Z tego co wiem mój dziadek brał udział w kampanii wrzesniowej , wiec prawdopodobnie walczyli razem 🙂🙂Byli kolegami🙂. Dołączam zdjęcie które ja znalazłam 🙂
Napisano
Co do pułku to w zasadzie na 100% pasuje 11 Pułk Ułanów Legionowych - czyli garnizon w Ciechanowie a nie Grudziądz. Ale np. na dostępnej w sieci liście ułanów tego Pułku dziadka nie ma :(
Napisano
Do grudziądza (CWK) mogli trafić chyba podoficerowie i oficerowie a dziadek po mundurze sądząc daleko w wojsku nie zaszedł ;) - zdjęcie jest z okresu przeszkolenia, wszyscy na zdjęciu w jednakowych barwach pułkowych więc to tez raczej wyklucza zdjęcie ze szkolenia w Grudziądzu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie