Skocz do zawartości
  • 0

Dziadek w mundurze - lata 20-te -

Po prostu Leon

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie i proszę Was o pomoc w identyfikacji formacji w jakiej służył mój dziadek widoczny na poniższych zdjęciach. Zostały wykonane w latach 20-tych w Warszawie i okolicach (dziadek mieszkał w Siedlcach a potem Pruszkowie). Był farmaceutą i uczestniczył w tworzeniu wojskowej składnicy leków w Warszawie.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje od wzoru mundury poczynając (wz. 19 i czapka maciejówka" ?)

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
O! A to niespodzianka :)

1 - Kurtka oficerska wz19, patki szeregowego, mogą być i piechoty. Dziwny ten stopień na naramienniku - coś jakby st sierżant, ale nie ma obszytego naramiennika wokół. ?

2 - Kurtka jakaś zagraniczna spolszczona, reszta powtarza się w opisach innych fotek. Bardzo wczesne WP.

3 - Tutaj dziadek ma kurtkę szeregowego wz19, reszta elementów się powtarza. Kapral po lewej ma spolszczoną kurtkę obcego pochodzenia.
Napisano
1. foto z tych trzech owych" - czy to nie przypadkiem mundur Błękitnej Armii Gen. J. Hallera ? przynajmniej guziki wyglądają na tego typu..

2. bluza wygląda na pruską lub francuską, guziki na wz.17. lub takie same jak fotkę wcześniej..

pozdro.
Napisano
Niezły miszmasz mundurowy - to wczesne lata dwudzieste. Tak, Twój dziadek ma kurtkę wz19 i na głowie maciejówkę. Żołnierz w ciemniejszym mundurze ma kurtkę wzoru jeszcze dla Legionów, z naramiennikami rzepaczkami".
Co do formacji - dla mnie ciężka sprawa - niby widać trzewiki i owijki, ale takie wtedy czasy były, że i nawet niektórzy kawalerzyści musieli się w takich zestawach katować. Proporczyków na patkach nie mają, więc na szczęście tą ekstremalną opcję możemy odrzucić.
Najprościej powiedzieć - piechota - ale to nic pewnego.
Napisano
Co do dziwnych pagonów to mam dwie koncepcje - może ma to związek z jakąś funkcją związaną z medycyną/farmacją - dziadek był farmaceutą (mam jego zdjęcia w maciejówce i mundurze w laboratorium), albo po prostu strzelił sobie fotkę w aterier w mundurze jaki miał fotograf?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie