Witajcie, 'Będąc na grzybach' na Lubelszczyźnie w miejscu gdzie miała miejsce jedna z wiekszych miejscowych potyczek /szczegóły dalej/ znalazlem stary zardzewiały scyzoryk, na okładkach którego widnieja napisy 1str. A. Firsztenberg,/na pewno nie jest to nazwa producenta!/ 2str. Truskawiec. Napisy wykonane są ręcznie co nie ulega watpliwości. Moje pytanie brzmi, czy mogę jakoś sprawdzic czy moze ten przedmiot nalezał do ktoregoś z Niemcow /wydrapał inicjał, nazwisko i ten napis 'truskawiec' na okladkach/ ktorzy brali udział w tejze potyczce /wiem ze wsrod nich byl Czech/. Potyczka miala miejsce pomiedzy lasami na trasie Opole Lubelskie - Bełżyce, w dniu 24 maja 43 lub 44 roku /w tej chwili nie pamietam/, partyzanci zaatakowali kolumne transportowa zlozona z 15 ciezarowek niemieckich 1 kompanii 629 pułku do zadań specjalnych eskortowanych przez pododdział z batalionu ochrony z Lublina. Byłbym niezmiernie wdzieczny gdyby ktos pomoglmi to ustalic.
a moze to cywilny, zbieg okolicznosci ?
zdjecie przedstawia wlasnie ten scyzoryk pozdrawiam Kamil
Pytanie
Kamiljan
Witajcie,
'Będąc na grzybach' na Lubelszczyźnie w miejscu gdzie miała miejsce jedna z wiekszych miejscowych potyczek /szczegóły dalej/ znalazlem stary zardzewiały scyzoryk, na okładkach którego widnieja napisy 1str. A. Firsztenberg,/na pewno nie jest to nazwa producenta!/ 2str. Truskawiec. Napisy wykonane są ręcznie co nie ulega watpliwości. Moje pytanie brzmi, czy mogę jakoś sprawdzic czy moze ten przedmiot nalezał do ktoregoś z Niemcow /wydrapał inicjał, nazwisko i ten napis 'truskawiec' na okladkach/ ktorzy brali udział w tejze potyczce /wiem ze wsrod nich byl Czech/.
Potyczka miala miejsce pomiedzy lasami na trasie Opole Lubelskie - Bełżyce, w dniu 24 maja 43 lub 44 roku /w tej chwili nie pamietam/, partyzanci zaatakowali kolumne transportowa zlozona z 15 ciezarowek niemieckich 1 kompanii 629 pułku do zadań specjalnych eskortowanych przez pododdział z batalionu ochrony z Lublina.
Byłbym niezmiernie wdzieczny gdyby ktos pomoglmi to ustalic.
a moze to cywilny, zbieg okolicznosci ?
zdjecie przedstawia wlasnie ten scyzoryk
pozdrawiam Kamil
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.