Skocz do zawartości
  • 0

ustalenie przynaleznosci npdst tozsamosci -grawer na nożu

Kamiljan

Pytanie

Napisano

Witajcie,
'Będąc na grzybach' na Lubelszczyźnie w miejscu gdzie miała miejsce jedna z wiekszych miejscowych potyczek /szczegóły dalej/ znalazlem stary zardzewiały scyzoryk, na okładkach którego widnieja napisy 1str. A. Firsztenberg,/na pewno nie jest to nazwa producenta!/ 2str. Truskawiec. Napisy wykonane są ręcznie co nie ulega watpliwości. Moje pytanie brzmi, czy mogę jakoś sprawdzic czy moze ten przedmiot nalezał do ktoregoś z Niemcow /wydrapał inicjał, nazwisko i ten napis 'truskawiec' na okladkach/ ktorzy brali udział w tejze potyczce /wiem ze wsrod nich byl Czech/.
Potyczka miala miejsce pomiedzy lasami na trasie Opole Lubelskie - Bełżyce, w dniu 24 maja 43 lub 44 roku /w tej chwili nie pamietam/, partyzanci zaatakowali kolumne transportowa zlozona z 15 ciezarowek niemieckich 1 kompanii 629 pułku do zadań specjalnych eskortowanych przez pododdział z batalionu ochrony z Lublina.
Byłbym niezmiernie wdzieczny gdyby ktos pomoglmi to ustalic.

a moze to cywilny, zbieg okolicznosci ?

zdjecie przedstawia wlasnie ten scyzoryk
pozdrawiam Kamil

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Firsztenberg nie jest czysto niemieckim nazwiskiem, a nawet bardzo nie, pozatym jak piszesz napis truskawiec również nie jest po niemiecku, więc małoprawdopodobne aby to był scyzoryk Niemca.
Napisano

Witajcie,
'Będąc na grzybach' na Lubelszczyźnie w miejscu gdzie miała miejsce jedna z wiekszych miejscowych potyczek /szczegóły dalej/ znalazlem stary zardzewiały scyzoryk, na okładkach którego widnieja napisy 1str. A. Firsztenberg,/na pewno nie jest to nazwa producenta!/ 2str. Truskawiec. Napisy wykonane są ręcznie co nie ulega watpliwości. Moje pytanie brzmi, czy mogę jakoś sprawdzic czy moze ten przedmiot nalezał do ktoregoś z Niemcow /wydrapał inicjał, nazwisko i ten napis 'truskawiec' na okladkach/ ktorzy brali udział w tejze potyczce /wiem ze wsrod nich byl Czech/.
Potyczka miala miejsce pomiedzy lasami na trasie Opole Lubelskie - Bełżyce, w dniu 24 maja 43 lub 44 roku /w tej chwili nie pamietam/, partyzanci zaatakowali kolumne transportowa zlozona z 15 ciezarowek niemieckich 1 kompanii 629 pułku do zadań specjalnych eskortowanych przez pododdział z batalionu ochrony z Lublina.
Byłbym niezmiernie wdzieczny gdyby ktos pomoglmi to ustalic.

a moze to cywilny, zbieg okolicznosci ?

zdjecie przedstawia wlasnie ten scyzoryk
pozdrawiam Kamil

Napisano

oraz odznaka szturmowa piechoty, myśle ze niemieckobrzmiace nazwisko, zbieznosc zalegania tych przedmiotow przemawiaja za tym ze scyzor takze ma militarne kor

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie