Powerharnas Napisano 12 Październik 2009 Autor Napisano 12 Październik 2009 Witam,czy to może być austro-węgierskie odznaczenie? A jeśli nie, to co ..???
..::pushek::.. Napisano 12 Październik 2009 Napisano 12 Październik 2009 nie kawaleryjska tylko strzelecka.Kawalerii była ze św. Jerzym
coriolan Napisano 12 Październik 2009 Napisano 12 Październik 2009 kawaleryjska http://www.austro-hungarian-army.co.uk/badges/Cock01.htm
MK Napisano 13 Październik 2009 Napisano 13 Październik 2009 No akurat nikt nie udzielił poprawnej odpowiedzi :) Nie jest odznaka kawaleryjska, nie jest to odznaka kwalifikacyjna, nie jest to też odznaka stricte strzelecka.Jest to odznaka strzelecka kawalerii, nowsza (druga) wersja wprowadzona w 1895 roku, tutaj w wersji odlewanej, były też tłoczone.Na owalną trzeba sobie było bardziej zasłużyć - jest to odznaka strzelca wyborowego kawalerii, te dwie odznaki wbrew podobieństwom były przyznawane jednak za coś innego.
huk 100 Napisano 13 Październik 2009 Napisano 13 Październik 2009 jestem pod wrażeniem - ja tam tylko wyczytałem że Austriacy malowali ją na czarno a Węgrzy na czerwono a różnice to porostu modyfikacje różnych producentów aż do 1907 roku .pozdro
huk 100 Napisano 13 Październik 2009 Napisano 13 Październik 2009 tak jak podał -coriolan dodam tylko że to kawaleryjska pierwszego wzoru starego wzoru druga wersja tzw.nowego wzoru wprowadzona w 1907 roku była owalna - puszek z kąt ty czerpiesz takie wiadomości jakbyś jeszcze dodał znak zapytania ..... Powerharnas -gratuluje -pozdro
Pytanie
Powerharnas
Witam,
czy to może być austro-węgierskie odznaczenie? A jeśli nie, to co ..???
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.