Mario7813 Napisano 11 Październik 2009 Autor Napisano 11 Październik 2009 Witam!!!Interesuje mnie z jakiego wieku mogą pochodzić te krzyże, zostały znalezione blisko siebie i wydaje mi się że są jakoś ze sobą powiązane(:Krzyżyki mają metalowąkonstrukcję"widnieją na niej jeszcze resztki złocenia a środek tak jak widać na zdjęciach jest z drewna może to pomoże w identyfikacji w sumie nie mam pojęcia ile czasu może przeleżeć drewno w glebie...Ciekawym dodatkiem są też jakby gwoździe lecz myślę że mają raczej wymiar symboliczny tak samo jak czaszka na dużym krzyżyku...Pozdrawiam i czekam na wasze opinie(:
bjar_1 Napisano 11 Październik 2009 Napisano 11 Październik 2009 Maksymalnie połowa XIX w. (sie mi wydaje) ;]
8total4 Napisano 11 Październik 2009 Napisano 11 Październik 2009 przełom XIX i XX.mniejszy prawdopodobnie od różańca.wykładane ciemnym drewienkiem.pozdro.
Mario7813 Napisano 11 Październik 2009 Autor Napisano 11 Październik 2009 Dzięki 8Total4 za informacje być może jest od różańca ale może było tak że ten mały był właśnie od różańca a mały był a szyje"(:Co by nie było to wyglądają jak z jednej parafii"Myślę że co do wieku to masz rację w każdym razie dzięki...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.