Skocz do zawartości

Monety miedziane

klosek28

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
poza tym jeżeli moneta jest wyraźna, czytelna i pokryta równą, ładną patyną - nie czyściłbym jej. Patyna dodaje uroku i nie pomniejsza wartości monetki, w przeciwieństwie do monet wyczyszczonych a błysk"

jeżeli natomiast są na niej jakieś osady, ziemia - są techniki, którymi można cały ten syf usunąć
Napisano
jeżeli po wyczyszczeniu sprzedasz patent na wytworzenie na monecie np. 300-letniej patyny w tydzien, to ja go kupuję..

patyna jest wyznacznikiem autentycznosci, tworzy się przez lata i wcale nie szpeci..
pozdrawiam.
Napisano
rozumiem , ale monety są z lat 1907 - 1950. ( Szwecja )
Tutaj są w cenie monety czyste jak nowa miedz ! Im bardziej błyszczy tym lepiej. Rozumiem zasady numizmatyczne o patynie , ale mam wiele takich monet które po oczyszczeniu ich wartość wzrasta kilkakrotnie. Nic na to nie poradzę ...
Dlatego szukam skutecznego sposobu na ich oczyszczenie go ( gołej ) miedzi
Napisano
czyste jak nowa miedź??

rozróżnij dwie sprawy..
cenniejsza jest moneta, która jest w pieknym stanie i posiada patynę, od monety, ktora jest czysto miedzianego koloru i nie posiada efektu lustra menniczego.

moneta w patynie także może posiadać piekny połysk menniczy - i takie są najbardziej ekskluzywne, cenne i pożądane.

po to właśnie została wymyślona skala stanów zachowania monety oraz dodatkowo podaje się opis słowny.

rozgranicza się nawet kolory patyny od najgorszego do najszlachetniejszego...

pozdro.
Napisano
doskonale wiem o czym mówisz ale w tym kraju mieszkają dziwni ludzie . To co jest na pozór bardzo proste , dla nich natomiast jest to komplikacja najwyższego formatu i odwrotnie..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie