Skocz do zawartości

Na nieludzką ziemię" - Przemyśl 28 II 2010

Rekomendowane odpowiedzi

Po takich spotkaniach – imprezach, czuje się sens swojej pasji. Dla mnie był to zaszczyt współpracować z całą ekipą na planie, ogarniętą przez Mirka. Walka ze łzami – fakt , wszystkim dała się we znaki – ale to nie wstyd , - to znaczy, że jesteśmy ludźmi.
Mirek – gratulacje ! – jak wymyślisz imprezę na biegunie północnym – zobaczysz, ludzie też przyjadą ! – to drugi istotny aspekt - wspólna więź, .. i nie tylko w słusznej sprawie !.

• Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
W imieniu członków Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej Policja Województwa Śląskiego 1922-1939" pragnę podziekować organizatorom za zaproszenie na tak piękne i przejmujące widowisko historyczne, Możliwość wzięcia udziału w tym przedsięwzięciu była dla nas wielkim zaszczytem, wydarzenia te na długo pozostaną w naszej pamięci.

Chciałbym w imieniu swoim i całej Grupy Kalina Krasnaja" podziekować Mirkowi, Organizatorom oraz wszystkim uczestnikom tego wspaniałego, wielkiego i wzruszającego Widowiska.
Udział w nim był dla mnie wielkim zaszczytem! Samo widowisko, ogromne emocje i wzruszenia mu towarzyszące na zawsze zostaną w mojej pamięci... Tak jak i wielu innych nie potrafiłem opanować wzruszenia. To co odbyło się w Przemyślu trudno nazwać inscenizacją, czy rekonstrukcją to był wehikuł czasu, ktory nie działał na zmysły lecz na serca... Dziękuję Wam wszystkim!

I ja z tego miejsca kłaniam się w pas Mirkowi oraz Organizatorom. Widząc to nazwisko na liście organizatorów automatycznie można przyjąć, że to będzie coś więcej, niż tylko udane widowisko!

NKWDziści wciskali twarze w kołnierze płaszczu, odwracali wzrok od płaczących dzieci...
Te obrazy pozostaną w pamięci. Cały czas przed oczami mam scenę, gdy kobieta krzyczała 'Zostawcie moje dziecko'...

Dziękuję wszystkim za współpracę, wspaniały klimat i... nie powiem, że grę, bo to były prawdziwe uczucia.

Szuder

Nie byłem osobiście, obejrzałem zdjęcia, relacje, posłuchałem tych co widzieli w różnych mediach.

Szczęka w dole, łzy w oczach i wielki szacunek w głowie - to tak pokrótce. Zaobserwowałem szeroki odzew ze strony ludzi wokoło mnie osobiście, którzy z rekonstrukcją, czy w ogóle historią mają związek mniej niż symboliczny.

To nie jest pierwszy raz kiedy przemyska impreza powala an kolana. Za co nalezy się uznanie i szacunek - co niniejszym czynię.

Mirek - szacunek i uznanie !

Sceny były kręcone w piątek w pomieszczeniach Muzeum na starówce i w sobotę wieczór na jednym z podwórek zatrzymanym w czasie" - lokalizacji nie pamiętam. Generalnie - wtargnięcie NKWD w godzinach rannych do mieszkania, przeszukanie pomieszczeń i aresztowanie całej rodziny. Ciężarówka Kaliny na rampie kontynuowała rolę - tej, która dowozi zatrzymaną rodzinę do wszystkich deportowanych.

Sceny te miały być podkładem - uzupełnieniem całej inscenizacji na telebimie - który niestety zawiódł. Z tego co wiem, materiał będzie zmontowany za jakieś dwa tygodnie. Szczegółów dowiemy się na pewno od Mirka.

W imieniu GRH Rota również chciałbym serdecznie podziękować za możliwość wzięcia udziału w tym wspaniałym widowisku. Byliśmy tylko maleńkim trybikiem w tej machinie, ale dzięki temu mogliśmy dokładnie zobaczyć jak wielkie było zaangażowanie Chłopaków z Przemyśla z Mirkiem na czele. Dwoili się i troili, żeby nadać temu widowisku jak najwspanialszą oprawę, nie zapominając jednak o uczestnikach, dla których zawsze mieli czas. Nic nie było zrobione na odwal się, dbałość była o każdy szczegół, nawet o to żeby każdy szeregowy NKWDzista miał długiego Mosina z charakterystycznym bagnetem, mozolnie też ukrywali wszelkie ślady „nowoczesności” na placu rekonstrukcji, mimo bardzo niesprzyjających warunków pogodowych przed rekonstrukcją, które utrudniały te zabiegi (deszcz a potem bardzo silny wiatr).

Sama inscenizacja zapierała dech w piersiach. Mimo, że nie zadziałał telebim, to sam głos starszej kobiety opowiadającej na początku o „żołnierzach w szarobrunatnych płaszczach z wielkim czerwonymi gwiazdami na czapkach” robił ogromne wrażenie, może nawet większe niż gdyby wszystko wyświetlono na ekranie. Doskonale dobrana była oprawa muzyczna – pewnie niejedną osobę przeszły ciarki po plecach, gdy pociąg podjeżdżał pod rampę w takt mocnego rytmu. Doskonale zagrane role pierwszoplanowe – zwłaszcza matki, której odbierano martwe dziecko i młodego chłopaka z bułkami – to naprawdę trzeba było zobaczyć z bliska, aby w pełni poczuć cały dramatyzm.

Takie inscenizacje dobitnie pokazują, że nasze hobby to nie tylko „zabawa dorosłych chłopców w wojnę”, ale coś więcej, znacznie więcej.

Na koniec jeszcze pozdrowienia dla chłopaków z AA7 i Strzyżowiaków, z którymi kwaterowaliśmy, sympatycznych Starszych Państwa z Mławy, starych znajomych z GRH Front i Policji Państwowej, wszystkich kolegów razem z którymi wcieliliśmy się w niewdzięczne role NKWD i ogólnie dla wszystkich uczestników i organizatorów. Szczególne podziękowania dla Zbyszka z PSRH X DOK za troskliwą opiekę nad nami i udzieloną pomoc.

Skromna fotorelacja z prób na naszym forum:
http://spmip.mojeforum.net/temat-vt1270.html

Drodzy Przyjaciele.

Ochłonąłemjuż trochę po rekonstrukcji i chciałbym Wam wszystkim, którzy przebyli wiele kilometrów do Przemyśla serdecznie podziękować.
Z powodu tego zakichanego telebimu czuję niedosyt, choć uważam, że my jako organizatorzy daliśmy z siebie wszystko.
Dziękuję Wam za zaufanie jakim mnie, nas obdarzacie jadąc w ten zaułek Polski, dziękuję za godziny prób w sobotę i niedzielę, za porządek i zdyscyplinowanie. To przyjemność i zaszczyt pracować z takimi ludźmi jak Wy. Sądzę, że do naszej rekonstruktorskiej braci pozyskaliśmy świetnego partnera. Tym partnerem są teatry amatorskie. Nie mówię już o REWELACYJNEJ GRHLC Mława", przed którą każdy rekonstruktor powinien głęboko się ukłonić, ale o teatrach ze Strzyżowa, Tomaszowa Lubelskiego, Lwowa, Przemyśla i Osin koło Żyrzyna. Ci wspaniali ludzie wnieśli nową jakość do rekonstrukcji.
Śmiem twierdzić, ze to już nie była rekonstrukcja. W pewnym momencie skończyła się gra aktorów. Wszyscy w wagonach przeżywali to tak jakby to było naprawdę.
Marsz duchów zrobil tak niesamowite wrażenie na grupie wiernej publiczności, że dziś znajomy, który był do końca mówil, że był w takim szoku, że czekał, aż zza aktorów wyłonią się prawdziwe duchy na tle pełni księżyca.

Jeszcze raz dziękuję Wam wszystkim za pomoc i ciepłe słowa. Do zobaczenia na najbliższej rekonstrukcji, a we wrześniu może koło Przemyśla?!

Pozdrawiam w imieniu całego PSRH X D.O.K.
Mirek Majkowski

W imieniu swoim i SGRH 3 Bastion Grolman" chciałbym bardzo podziękować za pełen wrażeń weekend spędzony w Przemyślu.
Mirku - brakuje mi słów aby wyrazić uznannie i szacunek, dlatego powiem tylko - OGIEŃ !!!!
Zawsze możesz na nas liczyć.

Pozdrawiam wszystkich uczestników tej przejmującej rekonstrukcji.

Michał Matuszewski
SGRH 3 Bastion Grolman"

Mirek, Janusz, Marek, i cała reszta X D.O.K. bezimieni ( gdybym tylko znał z imion i nazwisk...), co nosili, zamiatali, sprzatali i zapierniczali .... kapelusz przed Wami! Na mnie ..zawsze mozecie ... jeden telefon!!! GRHLC Mława .. słowami tego nie powiem..bo nie potrafie ... Teatry: Strzyżow, Tomaszów L. Lwów,Osin Przemyśl żadnej imprezy bez Was... Jeseście wspaniali !!! nie trzeba.. nie wolno mieć dyplomu z PWSTiF. To co i jak robicie...zawodowcy" niech spadają
Praca z Wami to zaszczyt!!!

• 2 weeks later...
Ja moge dodac od siebie jeszcze material nakrecony przez Tv Trwam... malo kto go widzial...

cz 1
http://www.youtube.com/watch?v=1VQzR_94H9Q

cz 2
http://www.youtube.com/watch?v=i7vyH-taVSA

cz 3
http://www.youtube.com/watch?v=xx3aIbY7Z8s

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie