Skocz do zawartości
  • 0

Lew - od munduru?

Wyro

Pytanie

Napisano

To już druga główka lwa i to z tej samej wioski, ale ta jest tak cieniutka ima dwie dziurki do przyczepienia jakby co materiału, że być może da się zrobić ID i określić, czy to mundurowy lew i ewentualnie do jakiej armii należał. Może Pomsee coś będzie wiedział:) ?

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panie bolas na zdieciu gdzie pan wyro porównuje lwa z złotówka widac ze raczej nie był do pukania chyba ze ktos miał dobry słuch :). Tak jest kształtem takie same jak moje u pana tego niema ale z tyłu powinny być 2 wąsy przylutowane postaram sie wrzucic zdjecia jak załatwie aparat pozdro!
Napisano

Ten mój lew może i wizualnie przypomina kołatke ale jest to wytłoczka z cienkiej blachy mosiężnej a nie odlew.Wielkością identyczny jak przy wazach.Myślę że koładki odpadają.

Napisano
witam panie wyro wykopałem juz 3 takie lwy wielkoscia takie jak pana znajomy zapewniał mnie ze to z czako Austro-Wegry. I zgadzało by sie bo wykopałem je niedaleko byłej jednostki austro-wegierskiej wyszły też guziki itp
Napisano

To już druga główka lwa i to z tej samej wioski, ale ta jest tak cieniutka ima dwie dziurki do przyczepienia jakby co materiału, że być może da się zrobić ID i określić, czy to mundurowy lew i ewentualnie do jakiej armii należał. Może Pomsee coś będzie wiedział:) ?

Napisano
Podobny mam problem z moim lwem:
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=436960#437080
zerknij na tego po prawej - moim zdaniem z rapci carskiego kordzika i takiej wersji się trzymam, przynajmniej jeśli chodzi o mojego, u Ciebie jest za mały na czako artylerzysty ale będę sledził temat, może ktoś wniesie ożywcze informacje :)
Napisano
No zawsze mam problem z rozróznianiem miedzi od mosiądzu. Nie wiem. Jest mały i cieńki. Na pewno nie żadna kołatka etc. Faktycznie, u totala na czako jest bardzo podobny, ale mocowanie na pasek ma inne.
Napisano

mi ostatnio wyskoczył taki z krzaków - obok były fragmenty rapci Kriegsmarine,wcale nie musi mieć nic wspólnego ale daje do myślenia.Motyw identyko jak na wazach do zupy,może to od ozdobnej wazy lub kosza mosiężnego na owoce ????

Napisano
No dzięki za ID, ale u mnie zabór austryjacki był pare lat tylko i prawie zawsze wychodza carskie lub polskie rzeczy. Z rzadka Napoleon czy Prusy. Austia też, rzadko - bardzo. A zwłaszcza poza numizmatyczne sprawy. Ale kształt lwa, jego gęba jest identyczna jak mojego? Jakby to był austriacki to bym się bardzo cieszył.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie