werewolf Napisano 7 Październik 2009 Autor Napisano 7 Październik 2009 ?:) może ktoś się pokusi o info co to mogło być?
maxim026 Napisano 7 Październik 2009 Napisano 7 Październik 2009 dośc gróba:/ może jakas kopiejka???nieda sie jakos jej wyczyścić????, to gróbe to piasek z patyną, to można usunąć i wtedy napewno sie pojawi coś .
werewolf Napisano 7 Październik 2009 Autor Napisano 7 Październik 2009 no właśnie niewiedziałem czy to usuwać bo miało patyne..poczyszcze zobacze co bedzie
werewolf Napisano 7 Październik 2009 Autor Napisano 7 Październik 2009 jeszcze pytanie czym to czyścić mosieżna szczotka? czy jakaś chemia?
werewolf Napisano 7 Październik 2009 Autor Napisano 7 Październik 2009 powiedz coś więcej o gotowaniu w oleju..ile gotować ? oliwa czy olej ?
bjar_1 Napisano 7 Październik 2009 Napisano 7 Październik 2009 Olej/oliwa - whatever ;)Wlej np. do 0,5 l kubka emaliowanego, wrzuć monetę i gotujesz, będziesz widział jak syf" zacznie odpadać, wtedy wyjmujesz i czyścisz dalej np. szczoteczką.
mihura Napisano 7 Październik 2009 Napisano 7 Październik 2009 Tylko uważaj!Gotujący się olej lubi płatać figle?! pzdr.
Diago Napisano 8 Październik 2009 Napisano 8 Październik 2009 polecam elektrolize napewno cos z niej bedzie
Martian Napisano 8 Październik 2009 Napisano 8 Październik 2009 Bardzo często z tak obrośnięte" monety dadzą się ładnie wyczyścić elizą lub opalaniem lub gotowaniem w oleju.
werewolf Napisano 8 Październik 2009 Autor Napisano 8 Październik 2009 no zrobiłem próbe gotowania ale jakoś bez specjalnych efektów.. duży trzeba miec ogien? ma wyraznie ulgotać" czy tylko bąbelki mają lecieć intensywnie..?myślałem o eletrolizie też ale nei mogę znaleźć stronki na której wraz ze zdjęciami i opisem stężenia było pokazane jak przeprowadzić ten proces na monetach..a czy roztwór wrzątku i sody nie dałby nic? czy to bardziej na rdzawe osady?
Diago Napisano 8 Październik 2009 Napisano 8 Październik 2009 wez sobie plastikowy pojemnik prostownik wlej wody wsyp soli kuchennej wymieszaj, podłącz kabeli i do dziela :) 15-30 min i gotowe moneta bez patyny i tego syfu
lew_1988 Napisano 8 Październik 2009 Napisano 8 Październik 2009 http://www.tpzn.fora.pl/artykuly,15/czyszczenie-monet-wykopkowych-elektroliza,109.htmlProsze bardzo
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.