Skocz do zawartości

Poszukuję informacji na temat Karasia" zestrzelomego nad Wojciechowem w 1939

oldnavy79

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję informacji na temat ostatniego lotu oraz miejsca upadku Karasia w okolicy Wojciechowa.
Wiem tylko że wyruszyli na lot z zamiarem ataku na jednostki pancerne w rejonie Radomsko-Pławno-Gidle.

Lotnicy 22 Eskadry Bombowej 2 Pułku Lotniczego podporucznik pilot Józef Jeleń ur. 4.02.1917r. podporucznik obserwator Władysław Żupnik ur. 15.09.1909 r. kapral strzelec samolotowy Stanisław Kapturkiewicz ur. 07.06.1917 r. Polegli w czasie lotu bojowego w dniu 3 września 1939r. W miejscowości Wojciechów koło Olesna.

Jeżeli wpadli" w okolice Olesna, musieli liczyć się z silnym ostrzałem ,gdyż po pierwsze byl to teren położony blisko granicy (przed Wojną) oraz jedna z głównych linii uderzenia na Polską 7. Dywizję Piechoty, a za tym szła zapewne duża koncentracja jednostek niemieckich.

Chętnie sam dowiedział bym się szczegółów..
Jedyne co można obstawiać" to fakt, iż po prostu samolot wpadł z deszczu pod rynnę" i dostał się w silne pole ostrzału, w okolicy najeżonej Niemcami.
pozdrawiam!

To że wpadli jak śliwka w kompot to pewnik. Źródła wskazują że zostali zestrzeleni przez OPL, które było dość gęsto usytuowane w tym terenie. W Oleśnie jest wspaniały pomnik na cmentarzu w hołdzie pilotom Karasia. Bardzo interesuje mnie miejsce w którym nastąpiło zestrzelenie może warto by było to miejsce jakoś uhonorować.

Mieszkam niedaleko ale jeszcze nie próbowałem pytać po ludziach. Ciężko będzie ponieważ większość świadków albo nie żyje albo wyjechała już dawno do Niemiec. Sprawa jest o tyle dziwna, że z rejonu patrolu do Wojciechowa gdzie spadł jest w prostej lini około 80 km i to w stronę terytorium wroga. Może gdzieś w jakimś archiwum w Oleśnie znajdę jakieś ślady. Pomnik na cmentarzu w Oleśnie wskazuje, że było to wydarzenie które odcisnęło swój ślad w pamięci społeczności lokalnej.
Może wyjaśni jak i dlaczego Karaś znalazł się nad terytorium Niemiec 3.09.1939 80 km od rejonu patrolowanego.

• 2 years later...
  • 2 months later...
c.d. przepraszam, że tak z przerwami. To, że minęło już ponad 70 lat od tamtych wydarzeń nie świadczy o tym, że już nikogo nie spotkasz. Sam spotykam tak ludzi w swoich poszukiwaniach i o dziwo trafiają się naprawdę z dobrą pamięcią.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie