Skocz do zawartości

kusza chciałbym kupić/pozwolenie?

Sturmpionier

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Koledzy

Mam prośbę, chciałbym sprawić znajomemu prezent i zamówić wykonanie/kupić gotową kuszę. Nie mogę zrozumieć języka tej ustawy o broni i amunicji, do tego pewnie dochodzą jeszcze jakieś inne prawne elementy pewnie... Dlatego piszę do Was z prośbą o pomoc, czy na posiadanie kuszy potrzebuję zezwolenia?
Napisano
Ilekroć w ustawie jest mowa o broni, należy przez to rozumieć:

1) broń palną, w tym broń bojową, myśliwską, sportową, gazową, alarmową i sygnałową
2) broń pneumatyczną
3) miotacze gazu obezwładniającego
4) narzędzia i urządzenia, których używanie może zagrażać życiu lub zdrowiu:
a) broń białą w postaci:
– ostrzy ukrytych w przedmiotach nie mających wyglądu broni,
– kastetów i nunczaków
- pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki
z takiego materiału,
– pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy,
b) broń cięciwową w postaci kusz,
c) przedmioty przeznaczone do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej.
Napisano
Art. 11. Pozwolenia na broń nie wymaga się w przypadku:
..........
7) posiadania przedmiotów przeznaczonych do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej o średniej wartości prądu w obwodzie nie przekraczającej 10 mA i energii nie przekraczającej 300 mJ.

Proponuję poczytać ustawę :)
Napisano
BRAT_MIH serdecznie dzięki za szybką odp. A zatem pozwolenie jest konieczne... jak można takie uzyskać?

1. czy mogę zamówić wykonanie kuszy u rzemieślnika zanim uzyskam pozwolenie? Czy trzeba przejść psychotesty odnawiane co jakiś czas, czy trzeba fakt posiadania kuszy zgłosić na policję?

2. Rozumiem, że w żadnym wypadu nie mogę zabrać gotowej kuszy od rzemieślnika czy też kupić jej od kogoś, jeżeli nie będę miał pozwolenia?
Napisano
Sturmpionier to prawda,nawet nie możesz posiadać średniowiecznego bełta,ale współczesny ok,nawet całkowicie sprawnego,i tu są dziury w ustawie.
Napisano
Tylko może być problem z uzyskaniem pozwolenia. Z tego co wiem to w moich stronach wydający pozwolenia interpretowali tak, że nie można posiadać sprawnej kuszy - uzasadniając, że jak sobie chcesz powiesić dla ozdoby na ścianie to może być niedziałająca kopia, a działająca kusza jest nikomu nie potrzebna gdzysz nie istanieje sport strzelania z kuszy.
Przysły posiadacz jest odgórnie traktowany jako potencjalny przestępca.
Problem jest taki, że ustawa o broni nie jest w żadan sposób precyzyjana i w każdej komendzie wydającej pozwolenia jest inaczej interpretowana.
Najlepiej iśc do właściwej miejscowo komendy i zapytać u żródła jak w Twoim powiecie/województwie sprawa jest interpretowana przez wydających pozwolenia. Przed wizytą proponuje kilkakrotna lekturę ustawy, co by nie dać się spłwić po pierwszym zdaniu :). A jak to zrobisz to podziel się na forum jaką doatałeś odpowiedz.
Napisano
Dobrze by było gdybyś należał np do jakieś rycerskiej grupy rekonstrukcyjnej, bractwa itp. Wtedy wiadomo, ze masz hopla i trudno, ale szkodliwy być nie powinieneś. Ale tak jak mówią koledzy, idź zapytać:)
Napisano

Swojego czasu robiłem repliki kusz (foto). Puszczałem je na All... ale przez to zawiesili mi konto. Na nic były tłumaczenia że to repliki do powieszenia na scianie i nie można z nich wogóle strzelać. Kusza to śliski problem.

Napisano
Wszędzie tylko nie w Polsce! Kiedyś widziałem w sklepie z wiatrówkami w Czechach kupić bez problemu. Na aukcjach są polonus z USA wystawił barnetta predatora sama kusza ok ale cena800usd Taka zabawka krzywdę można zrobić. W starszych modelach tej firmy istnieje konieczność wymiany cięciwy często, to problem w Polsce bo trzeba zamawiać w firmie (koszt 20usd) Mozna dopasować z łuków sportowych ale trzeba przerabiać. Same bełty nie stanowią problemu groty tez.Udana replika z foty ciekawy model.Tak wiec pozostaje nam strzelanie sportowe tylko na obczyźnie, polecam Szkocja polowanka na króliki i lisy. Farmer będzie hepy jak mu dostarczysz parę lisków. Jak ktoś lubi to króliki do gara.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie