Skocz do zawartości

Moneta 1/48 Thaler, 1777 r

meteor1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sa to monety pruskie 1 / 24 cześć talara oraz 1 / 48 cześć talara. wybijane były z bilonu czyli bardzo słabego stopu srebra. monety z okreu panowania Fryderyka Wilhelma II
Napisano
nie jestem pewien czy to miedź. Zdjęcie nie oddaje tego ale moneta jest pokryta ciemno oliwkową patyną, wpada w zieleń - a jak zieleń to miedź. Jednak jeśli moneta ta była bita z lichego srebra" to w nim jest sporo miedzi i może to stąd ten odcień patyny. Nie miałem jeszcze w ręku srebrnej monety z taką patyną.
Jeśli to byłby fals - to z epoki
Napisano
Pierwszej nie jestem pewien, bo coś ta liczba 48" i gwiazdki pływają"..

widać że druga moneta to nie fals tylko bardzo słabe srebro.

bito je z próby bodaj 0.296, lub zbliżonej, co daje 2/3 miedzi na 1/3 srebra w całości krążka"..

uwierz mi iż srebro patynuje na zielono, nawet na ciemną oliwkę, zależy tylko w jakiej ziemi i w jakim sąsiedztwie zalega.
Szczególnie srebro bilonowe, w niektórych przypadkach już nawet nie powinno sie uzywac nazwy srebro, a miedź" czy ilon".

pozdro.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 08:53 26-09-2009
Napisano
Mam kilka falsów tych tych talarków... Moim zdaniem najłatwiej odróżnić je po grubości, choć jak już znajdziesz parę(naście) sztuk to od razu będziesz wiedział, która to fals. Pamiętaj o tym co napisał 8total4- w szczególności jak będziesz chciał czyścić, bo może Ci wyjść óżowe srebro". Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie