meteor1 Napisano 24 Wrzesień 2009 Autor Napisano 24 Wrzesień 2009 Najprawdopodobniej to srebro, średnica 18 mm
meteor1 Napisano 24 Wrzesień 2009 Autor Napisano 24 Wrzesień 2009 mam jeszcze 1/24 Thaler - ta wygląda na miedzianą
sławek1989 Napisano 24 Wrzesień 2009 Napisano 24 Wrzesień 2009 Sa to monety pruskie 1 / 24 cześć talara oraz 1 / 48 cześć talara. wybijane były z bilonu czyli bardzo słabego stopu srebra. monety z okreu panowania Fryderyka Wilhelma II
meteor1 Napisano 25 Wrzesień 2009 Autor Napisano 25 Wrzesień 2009 nie jestem pewien czy to miedź. Zdjęcie nie oddaje tego ale moneta jest pokryta ciemno oliwkową patyną, wpada w zieleń - a jak zieleń to miedź. Jednak jeśli moneta ta była bita z lichego srebra" to w nim jest sporo miedzi i może to stąd ten odcień patyny. Nie miałem jeszcze w ręku srebrnej monety z taką patyną. Jeśli to byłby fals - to z epoki
8total4 Napisano 26 Wrzesień 2009 Napisano 26 Wrzesień 2009 Pierwszej nie jestem pewien, bo coś ta liczba 48" i gwiazdki pływają"..widać że druga moneta to nie fals tylko bardzo słabe srebro.bito je z próby bodaj 0.296, lub zbliżonej, co daje 2/3 miedzi na 1/3 srebra w całości krążka"..uwierz mi iż srebro patynuje na zielono, nawet na ciemną oliwkę, zależy tylko w jakiej ziemi i w jakim sąsiedztwie zalega.Szczególnie srebro bilonowe, w niektórych przypadkach już nawet nie powinno sie uzywac nazwy srebro, a miedź" czy ilon".pozdro.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 08:53 26-09-2009
Bienias Napisano 27 Wrzesień 2009 Napisano 27 Wrzesień 2009 Mam kilka falsów tych tych talarków... Moim zdaniem najłatwiej odróżnić je po grubości, choć jak już znajdziesz parę(naście) sztuk to od razu będziesz wiedział, która to fals. Pamiętaj o tym co napisał 8total4- w szczególności jak będziesz chciał czyścić, bo może Ci wyjść óżowe srebro". Pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.