Skocz do zawartości
  • 0

orzełek polski

andreee

Pytanie

Napisano

witam. proszę o identyfikację orzełka.

Proszę precyzyjnie tytułować wątki, poprawiam

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 11:57 23-09-2009

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Orzełek jest na z II RP na czapkę. Mógł należeć do żołnierza I armii lwp. Czy na tarczy jest jakaś litera?

Pozdr!
Napisano
Skok zamiast ciagle zwracac na cos uwage, zacznij uwzgledniac dokladny wzór w odpowiedziach.

to nie jest zwykly orzeł czapkowy z IIRP, to jakis wczesny orzeł, wzorowany na strzeleckich/legionowych.

andree wykadruj fotki tak aby ukazywaly zblizenie przedmiotu.
pozdrawiam.
Napisano
8total4 o co Ci chodzi? Pogniewałeś się za okładki w bagnecie :-) Spokojnie :-)

Czy orzełek nie jest z II RP? Czy nie był noszony na czapce? O literkę pytałem dla tego, że wydawało mi się że jest to jeden z wymienionych przez Ciebie, ale jak widzisz literki nie ma więc jest to dla mnie zagadka. Poza tym nie widzę, żebyś sam określił dokładny wzór.

Pozdrawiam!
Napisano
Chodzi mi o to aby precyzyjnie identyfikowac, o nic sie nie gniewam :)

Zukuri, a czy czasem Orły Polskiej Siły Zbrojnej, nie były bez korony??

Z datowaniem na 99.9% sie nie mylisz, to cos z lat 1917-21 (a mysle ze raczej 18-21 gdyz malo ktory orzeł przed 1918r posiadal koronę).

pozdrawiam.
Napisano
Do precyzyjnej identyfikacji potrzebne są precyzyjne fotki i nazewnictwo. A tutaj widzę zamiast gardy - głownie i lipne foty :-) Takie ciulowe rozdanie chyba :-)

Poprzedni link chyba jednak niewiele wnosi.
Napisano
Ten orzeł jest wzorowany na orłach Królestwa Polskiego i Legionów Polskich, duza korona, szyja i głowa takie jak w orłach nawet jeszcze z czasów Księstwa Warszawskiego..

Wykonanie na wzór - przyjąc można lata 1917-21, dopóki nie wprowadzono orłów wz.19 oraz furażerkowych (21-22)

nie posiadam żadnego katalogu, nie mniej jednak stawiał bym na produkcję łódzką lub warszawską..

Istotną cechą przy id takich orłów jest dokladne opatrzenie" faktury i szczegółów, łącznie z liczbą gwoździ na tarczy amazonek.

Orzeł jest czyszczony, czy są to ślady złocenia ??
pozdrawiam.
Napisano
orzełek jest po wstępnym czyszczeniu ale widać ślady jak to nazwałeś złocenia,wzdłuż całej dolnej tarczy ciągnie się 13 kropek natomiast w tych okrągłych zakończeniach jest jakby krzyż z 4 kropkami(kropka na każdej ćwiartce)
Napisano

witam. proszę o identyfikację orzełka.

Proszę precyzyjnie tytułować wątki, poprawiam

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 11:57 23-09-2009

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie