Skocz do zawartości

Czy wiedzieliście że...

Krzysztal

Rekomendowane odpowiedzi

Krzysztal napisz jeszcze o tych trzech sprawach:

-różnice między kulturą przy stole rycerstwa polskiego a niemieckiego
- o dyskretnej misji służki Jadwigi Andegaweńskiej w otoczenie Władysława Jagiełły
- o bransolecie od królowej Marysieńki

Ciekawe co Twój nauczyciel miał na ich temat do powiedzenia?

O Radogoszczy kilka słów tutaj:http://pl.wikipedia.org/wiki/Radogoszcz_(gr%C3%B3d)

Co do ptaka w godle Polski, muszę napisać kilka słów więcej. Mianowicie, pierwowzorem ptaka w godle ma być łabędź. Po pierwsze, był on świętym ptakiem dla mieszkańców Biskupina. Po drugie, pierwsze wyobrażenie ptaka znalazło się chyba na monecie Bolesława Chrobrego - istnieją różne teorie na temat co to za ptak. Dopiero później ptak ten został zasymilowany z orłem (zapewne pożyczonym od Cesarstwa Rzymskiego, tak jak robiła część innych państw) i proszę - powstał orzeł biały. Po trzecie... widzieliście kiedyś orła białego? Ja (na trzeźwo :)) nigdy.

Hm... link słabo działa, w Wikipedii do wyszukania Radogoszcz (gród)"

Wallenrod,
O niemieckiej kulturze pisałem kilka postów wyżej. O pozostałych dwóch wymienionych przez ciebie historiach dowiedziałem się od Historyczki.

Jadwiga Andegaweńska miała wysłać swoją służkę na dwór Jogajły" aby wywiedziała się jaki jest w sprawach łóżkowych". Po jej powrocie ponoć rozpaczała, bo Jogajła miał być w tych kwestiach kapeć", a gdy już legł w łożu miał zachowywać się jak dzikus.

Natomiast, królowa Marysieńka przed Odsieczą Wiedeńską miała podarować Sobieskiemu bransoletkę uplecioną ze swoich włosów łonowych. Król ponoć nosił ją podczas wyprawy i wkroczenia do Wiednia.

Ot, takie nijakie fakty, ale zostały mi w głowie

Istotnie ptak na monecie nie ma błony międzypalczastej :), ale nie widziałem jeszcze średniowiecznej monety z ptactwem wodnym z przedstawioną ową błoną. Poza tym, gdzie Wy tam widzicie nogę, toż to jakieś trzy patyki i tyle :), wizerunek przybliżony jest do granic możliwości

Rzeczony ptak:
http://www.mowiawieki.pl/img/artykul/199.jpg

Do pawia istotnie jest podobny, ale czy ma to jakiekolwiek uzasadnienie?. Jeżeli jest to orzeł (co nie obala przecież historii o łabędziu) może on oznaczać chęć zasymilowania się z Europą Zachodnią, gdzie ten znak był popularny - przejęcie symbolu orła którym pisałem wcześniej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie