Skocz do zawartości

Obrona Modlina 1939

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 113
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Ogromne podziękowania dla wszystkich grup biorących udział w Obronie Modlina 1939" - profesjonalizm zaproszonych grup gwarantuje że impreza będzie udana. Jako organizator zdaję sobie sprawę że było parę nie dociągnięć organizacyjnych - za rok będzie lepiej.

http://www.wiadomosci24.pl/artykul/obrona_modlina_1939_rekonstrukcja_historyczna_110727.html#0

Witam.
Sama rekonstrukcja była bardzo fajna, gratulacje dla księdza . Zastanawia mnie tylko jedno, czemu organizatorzy odstąpili od postawienia wymagań mundurowych dla strony polskiej. To było praktykowane na Maławie, Brochowie czy Łowiczu. W pewnym momencie pojawiła się jakaś grupa, która chodziła po placu bez pasów, mieli poprzypinane ramki do saperek ( bez saperek) żabki do bagnetów (bez bagnetów), po jednej ładownicy, wystające długie włosy spod rogatywki. Ja rozumiem, że ktoś zaczyna przygodę z rekonstrukcją, ale przed taka imprezą można udać się do fryzjera. Po co brać tą część wypośażenia, która jest niekompletna.
Ksiądz jeszcze raz gratulacje

Była to grupa 21 pp która po długiej rozmowie z organizatorami ( bardzo się opierała ) specjalnie wystąpiła bez łopatek i bagnetów żeby pokazać publiczności jak wyglądały zapasowe bataliony formowane w Twierdzy Modlin. Braki w wyposażeniu, federaki wystające spod rogatywek, rozpięte haftki, po jednej ładownicy itd. :)

Moja wina że nie zdążyłem ich rozebrać z ramek i żabek by to wtedy lepiej wyglądało. Koledzy mieli możliwość zobaczyć na przykładzie innych grup jak powinien prawidłowo wyglądać rekonstruktor odtwarzający polskiego piechura z 39 roku. Jeżeli do następnego roku nie wyciągną jakiś wniosków to pewnie będzie to ich ostatnia rekonstrukcja - bo wszystko idzie w kierunku zapraszania grup na imprezy a nie w stronę łapanki"

a teraz wszystko rozumiem, skoro to 21 pp. A tak na marginesie to chciałem Ci zakomunikować że ja tez zamierzam się poprawić i zawsze chodzić z zapiętą haftką hehehe. Dzięki za organizację imprezy i za to, że mogliśmy wziąć w niej udział. Pozdrawiam

Żeby była jasność. Za niedociągnięcia nie będę nikogo bronił ani usprawiedliwiał.
W postaci 21 PP wcielili sie słuchacze Wojskowej Akademii Technicznej + osoby z oddziału historycznego WAT. Grochów i Modlin, to były ich pierwsze bitwy II wojenne.

ja nie chce żeby ktoś kogo kogokolwiek usprawiedliwiał, nawet nie miałem nic złego na myśli, po prostu uważam że stawianie jasnych wymagań mundurowych jest dobrym pomysłem, wtedy nie ma o czym rozmawiać jest napisane co ma być, jak ma być i wszyscy się do tego stosują.

ja nie chce żeby ktoś kogo kogokolwiek usprawiedliwiał, nawet nie miałem nic złego na myśli, po prostu uważam że stawianie jasnych wymagań mundurowych jest dobrym pomysłem, wtedy nie ma o czym rozmawiać jest napisane co ma być, jak ma być i wszyscy się do tego stosują.

W sprawie kolegów z WAT - szkoda, że nikt tego wcześniej nie powiedział, że oni pierwszy raz, ja byłem wolny do rozpoczęcia rekonstrukcji i mogłem pomóc im by wyglądali lepiej.
Ale jestem przekonany, że jeśli im się podobało, a zaangażowali się ogromnie to będzie dobrze już następnym razem. W każdym razie ja ich widzę na przyszłych imprezach jako dobrą grupę.

Ad meritum - Bardzo udane zakończenie sezonu wrześniowego. Jako FWP dziękujemy za możliwość udziału w tej imprezie.

pozdrawiam

FWP i załogi czołgów - Akagi, Panzergrześ, Patron, Daniel, Okejos, Axel, Natasza i Darda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie