tyfus Napisano 13 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2009 Wyszła na polu bez kontekstu. Niestety stan kiepski, napisy praktycznie nieczytelne, może oprócz daty - myślę że może chodzić o 1870 rok, ale mogę się mylić.Średnica ok. 24 mm, resztki emaliiMoże komuś się z czymś skojarzy ta odznaka - za info z góry dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 13 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2009 druga strona - brak jakichkolwiek oznaczeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 15 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2009 lekko odświeżam :)na ODK pojawiła się już taka odznaka - jednak i w tym przypadku przeszła bez echa.http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=642811#725930Podejrzewam, z liter które widać, że odznaka jest pochodzenia pruskiegoMoże inaczej - ma ktoś link do starych pruskich odznak i odznaczeń ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilgore Napisano 15 Wrzesień 2009 Share Napisano 15 Wrzesień 2009 Obstawiałbym zur erinnerung an 1870",czyli na pamiątkę 1870 roku,czyli zwycięską wojnę z Francuzem żeby pamiętać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 15 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2009 z tego co da się odczytać z odznaki, to zur erinnerung an 1870" bardzo pasuje :)jest już jakiś trop, można spróbować męczyć temat dalejdzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 15 Wrzesień 2009 Share Napisano 15 Wrzesień 2009 A mogł byś zrobić zdjecie przedmiotu z boku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 15 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2009 proszę bardzowidok z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 15 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2009 i może jeszcze tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 15 Wrzesień 2009 Share Napisano 15 Wrzesień 2009 Na innym forum znalazłem taka samą odznake (wpinke) z tym ze poprostu była pokryta emalią . została zidentyfikowana jako wpinka pamiątkowa weterana ze zwycieskiej wojny z Francja ktora zaczeła sie w roku 1870 a zakończyła 1871 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 15 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2009 na mojejn też są resztki emaliimożesz zapodać link do tej odznaki na innym forum ?żeby nie było reklamy - może być na privdzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 15 Wrzesień 2009 Share Napisano 15 Wrzesień 2009 juz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 15 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2009 dzięki serdeczne :) - poszła zwrotka do ciebiepozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpicador Napisano 15 Wrzesień 2009 Share Napisano 15 Wrzesień 2009 A czy taki napis na otoku pasuje:Gefertigt aus Granaten vom Kriegsschauplatz" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 15 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2009 nie pasujepozwolę sobie wykorzystać fotkę, którą podesłał mi kolega >sławek1989< - za co BARDZO dziękuję i mam nadzieję że nie będzie wnosił sprzeciwów :)ta odznaka lub wpinka, wyglądała jak na fociepo dokładnym obejrzeniu liter które przetrwały - jak najbardziej pasuje do tej zamieszczonej na focie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 15 Wrzesień 2009 Share Napisano 15 Wrzesień 2009 Coś na pamiątkę 1870 . ur erinnerung" właśnie znaczy dla pamięci ale an" na końcu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 15 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2009 no nie ukrywam, że trzeba cierpliwości i samozaparcia - po długich poszukiwaniach i róznych możliwościach słownych w naszej wyszukiwarce - kolejne trafienie ! :)http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=300665myślę, że to wyczerpuje temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 2 Październik 2016 Share Napisano 2 Październik 2016 To moja - Dolny Śląsk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.