Skocz do zawartości

zołnierze w katyniu

michu1978

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam
Ma pytanie dotyczące zbrodni w Katyniu. Wiadomo ze zostali zamordowani tam Polscy oficerowie i policjanci.Ale czy jak sowieci brali wsztki do niewoli to co robili z szeregowcami, czy tez zgineli czy byli wypuszczani czy szli na zsyłkę.
Napisano
Z szeregowymi bylo roznie, zaleznie od fachu oczywiscie. Ogolnie rzecz biorac szeregowie mial wieksze szanse przezyc o ile oczywiscie nie nalezal skandinad do elity narodowej, organizacji panstwowych czy spolecznych o charakterze narodowosciowym. O ile nie zostali zamordowani na miejscu czy zaraz po wzieciu do niewoli, to szeregowych chyba w wiekszosci po zakonczeniu kampanii puszczano do domu.
Napisano
Czytałem - bodajże w opracowaniu dotyczącym 10 Pułku Dragonów, że po wrześniowych bojach szeregowi żołnierze zdali konie u sołtysa, zakopali broń, i wracali do domów, gdy zagarnęli ich Rosjanie. Zapytali bodajże autora tego wspomnienia, kim jest w cywilu. Na odpowiedź - rolnikiem - puścili wolno.
Napisano
Najciemniej jest pod latarnią - nie wspomniałem o dziadku, zawodowym podoficerze, sierżancie z 86 PP, który niestety odszedł do wieczności, gdy ja byłem jeszcze za mały, by interesować się historią. Miał on kiedyś opowiedzieć, że z jednej strony mieli Niemców, a z drugiej Rosjan - po ciężkich bojach z Niemcami, zdecydowali się poddać Rosjanom. Dziadek jednak nie został wypuszczony, długo go przesłuchiwano i katowano, chcąc wyciągnąć jakieś informacje stricte wojskowe - mapy, szczegóły dotyczące jednostki. Był rolnikiem - ale wykształconym, po Uniwerku Lwowskim na kierunku rolnictwo. Wypuścili go dopiero, mocno schorowanego, po wojnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie