Skocz do zawartości
  • 0

klamra pruska - miniaturka ??

euro_sabre

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
...dobrze rozumiem ? (zaznaczam, że jestem raczkującym dyletantem)piszesz, że Assmann nie robił takich sprzączek w ca. 1934 roku, czyli autor katalogu coś popieprzył albo ściemnia ?

...a czy można pokusić się o tezę, że jakaś organizacja kombatancka zamówiła sobie u Assmanna partię takich właśnie klamerek - właśnie w ca. 1934 roku - jako sprzączki upamiętniające bla bla bla... i śmigały sobie dziadki z takimi sprzączkami, przy ubraniach cywilnych ? ;))

...znalazłem gdzieś wycinek z katalogu Assmanna, w którym miniaturki DJ i SA widziałem, czyli podkład takiej klamry mieli w produkcji masowej, wystarczyło tylko doklepać" emblemat ;))

Pozdro
Napisano
jeszcze raz pisze ci że to nie ten okres :):):)naziści panują wszyscy w klasie należą do DJ lub HJ albo do Turnerbundu a ty sobie przyjdziesz do szkoły z kajzerowską klamrą przy gaciach ? :):) zapewniam cię że wróciłbyś do domu bez klamry i bez gaci a na drugi dzień stary zostałby wezwany do szkoły albo na Gestapo :):):) żartuje :):)
Napisano
tutaj znalazłem wzmiankę o klamerkach tzw. Modelle für Kinder" jakością wykonanania nie odbiegającą od oryginalnych pełnowymiarowych klamer wojskowych (nawet często z nimi mylonych) - ale wymiary mojej nie pasują :( - chyba zaprzestanę poszukiwań i uznam wersję o cywilnych motywach patriotycznych" za jedyną słuszną ;)

http://www.das-koppelschloss.de/modelle1.htm

W każdym razie dzięki Wam po stokroć ;)
Pozdr
Napisano

hmm, ale ta wzmianka którą wkleiłem (fragment z katalagu German Belt Buckles 1845-1945" Peter'a Nash'a) nie daje mi spokoju, chodzi głównie o ten wymiar 35mm - bardzo podobny do szerokości mojej sprzączki - a z tego co rozumiem, opisują ją jako wersja do noszenia z cywilnym ubraniem - jednak skatalogowana... pokręcone to trochę...

Napisano

już nie wiem o co ci chodzi ? 45 mm o którym jest mowa w twoim katalogu to normalny wymiar pasa masz na mojej fotce odmierzoną taką odległość suwmiarką przy normalniej pruskiej klarze M-95 twoja jest mniejsza o jeden centymetr na mniejszy kinderowski pas :):) ot wszystko -pozdro

Napisano
Huku w temacie tych klamer, był chyba jeszcze jakiś mankament..

Młodzi nosili je jako wyraz patriotyzmu rodziny, lub np. gdy ojciec służył w armii..
Nie pamietam czy dokladnie tak, ale gdzieś coś kiedyś wyczytałem..

nie mam akurat pod reka żadnych materiałow..

pozdrawiam.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 22:44 10-09-2009
Napisano
co do pomarańczy to ci pisałem już że ten producent nie produkował wtedy tych klamer a co do wymiarów to owszem dotyczy to klamer sympatyków które są akurat w katalogu -ale wydaje mi sie że to już jest zbędne -pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie