lordmarianos Napisano 9 Wrzesień 2009 Autor Napisano 9 Wrzesień 2009 Witam, posiadam ten wykrywacz od pól roku i nadal nie moge go zrozumieć". O co chodzi, na zasiegi nie można narzekać, jeśli znajde jake kolwiek żelastwo to poda mi je w zakresie 1-2.5 i to prawda jeszcze nigdy sie nie pomylił. Ale coraz czeście zdarza mi sie kopac sygnał na skali 4-5 np łuska wykopie dołek i sprawdzam a on twierdzi ze koloru juz nie ma a jest zardzewiały złom. Może ktoś mi poleci jakiś inny wykrywacz w tej klasie z lepszą" - dokładniejszą dyskryminacja. A może tżeba go lepiej poznać, ze słuchu niepotrafie rozróżniać rodzai znaleziska (czy w nim to jest możliwe) no i ta wizualizacja głebokości znaleziska też potrafi okropnie kłamać. Może ktoś z podlasia mógłby pokazać mi jego możliwości w terenie (może nie trzeba go wymieniać )
adek_ Napisano 10 Wrzesień 2009 Napisano 10 Wrzesień 2009 odpowiem Ci na 2 pytania Twoje. Chodzilem prawie 2 lata z tym sprzętem i to naprawde solidny i dobry sprzęt. Z Twojego opisu wynika ze chodzisz na trybie zero tak? Czemu nie jewelery, relict albo coins? Nie widze wiekszego sensu zmiany go na co innego po poł rocznym szukaniu ponieważ moze nauczyles sie jak sie nim posługiwać ale jeszcze nie wiesz jak nim szukać.Oprócz skali wskazujacej na kolor (szukaj w trybie na jewelery) jest takze sygnalizacja tonowa. Zwróc uwage że jak wskazuje moneta (wysoka skala koloru+wysoki belton ) a jak np jakas kolorowa blaszka lub kapsel (wysoka skala koloru ale niższy lub niski ton). Jak pokopiesz troche tych i tych sygnałów to porównaj rzeczy które wychodza w kazdym z tych przypadków i sam wyciągniesz wnioski ;)Po dwóch latach chodzenia zamieniłem ten sprzęt na xterke 700 , plusem jest to ze przyjemniej sie chodzi, jest lżejsza co dla mnie nie jest bez znaczenia bo zdarza sie tak ze po 12 h jestem na polu. Minusem w porównaniu z garterem jest to ze terka nie radzi sobie z polmosami, a garet tak :)pozdrawiamadek
mac3 Napisano 10 Wrzesień 2009 Napisano 10 Wrzesień 2009 Może porób sobie testy a sucho" w powietrzu. Weź różne monetki, kapsle i inne złomy. Poruszaj nad cewką i obserwuj sygnały (możesz sobie nawet zrobić rozpiskę na papierze). Nastawiaj różną dyskryminację i na pewno bardzo Ci to pomoże. Nie mam akurat garreta ale u mnie to pomogło mi opanować moją wykrywkę i od czasu do czasu sobie studiuję tabele, które sobie wtedy zrobiłem. Pozdrawiam
batoni Napisano 10 Wrzesień 2009 Napisano 10 Wrzesień 2009 Przepraszam, że nie na temat ale muszę zapytać :) Kolego adek_wawa - mógłbyś zdradzić ile średnio monetek wyciągasz w czasie 12-sto godzinnego poszukiwania na polu? Bo mój rekord to ok. 20 monetek w ciągu ok. 5-ciu godzin i byłem padnięty. Szczerze podziwiam kondycję i serdecznie pozdrawiam!
lordmarianos Napisano 10 Wrzesień 2009 Autor Napisano 10 Wrzesień 2009 Dzięki za odp. Na początku chodziłem na all metal bo wydawało mi sie ze ma lepszy zasieg i większą czulość (może i tak jest). Ale teraz chodze na jewelery co mnie jeszcze denerwuje to to że na tych programacz przy przemiataniu sygnał często ginie . idziesz patrzysz pod nogi słyszysz ze coś pikneło wracasz do tej pozycji a on udaje ze nic nie ma .Włanczam all metal i masz sygnał, a możesz i wyjaśnić do czego sa (w praktyce) progi górny i dolny. I czy na trybie auto nie trzeba stroic do gleby przy pomocy FAST TRACK. Odnośnie dzwieków to faktycznie raz z tego korzystałem muszę troche z tym sie oswoic. Może wtedy łatwiej mi bedzie, mam taki teren na którym jest tona odlamków i co drugi to kolor (oczywiście według GARRETTA) a ja kopie podjarany ze moze w koncu cos. dlatego jestem troche podłamany tym sprzętem.
lordmarianos Napisano 13 Wrzesień 2009 Autor Napisano 13 Wrzesień 2009 Może ktoś coś napisze o tych progach w GTI 2500 ??????
Fox333 Napisano 13 Wrzesień 2009 Napisano 13 Wrzesień 2009 Witam nie wiem jak u ciebie musisz sprawdzić ja posiadam Garreta 250 ale u mnie jest podobnie jak machasz w jedną stronę i masz sygnał na kolorek a w drugą nie ma to oznacza że w ziemi leży żelastwo niekolorowe sprawdziłem pare razy możesz się przekonać że jak masz taki sygnał przechodzisz na all metal i ci pokaze co i jak.
lordmarianos Napisano 14 Wrzesień 2009 Autor Napisano 14 Wrzesień 2009 spoko na to nie zwracałem uwagi .Ale naj wskocze na all metal to czesto kolorek ginie to samo potrfi sie dziac jak uzyje PIT POINT" . Czy u ciebie w menue jest taki nastaw jak THRESHOLD-sygnał wiadący w nim jest górna i dolna skala.Może wiesz o co w tym chodzi w praktyce ???
lordmarianos Napisano 15 Wrzesień 2009 Autor Napisano 15 Wrzesień 2009 Fido mozesz troche jasniej, bo nie łapie .
rob444 Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 Witam PanowieFaktem staje się rzecz niezaprzeczalna że GTI 25000 nie jest wart swoich pieniędzy.Mam ten sprzęt około 14 miesięcy wszystkie te nowoczesne wynalazki jak głębokość kształt znaleziska mało przystaje do realnych warunków i często kłamią wskazania wykrywacza jedyna możliwość to obsłuchanie tego sprzętu i metodą prób i błędów w własnym zakresie nauczyć się obsługi
dzieci3 Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 Moja rada rob444 jeszcze nie zmieniaj.Kop wszystkie sygnały zapisuj w pamięci wszystkie wartości jakie podaje Ci sprzęt.Experymentuj,poznawaj,doświadczaj jedynie w ten sposób dojdziesz do perfekcji.Najważniejsza sprawa w tym wszystkim,jest niestety nie czarujmy się miejscówek"jest coraz mniej w sensie miododajnych,oraz nie zmieniły się zasięgi sprzętów jedynie przypirdy" które jak wiemy nie grzeszą precyzją.Pzdr.
lordmarianos Napisano 16 Wrzesień 2009 Autor Napisano 16 Wrzesień 2009 Moze ktos napisze jak ustawia garretta 2500 na kopanie drobnicy w kolorze, albo jak skutecznie (w miare mozliwosci ) omijac zardzewiałe fantu" udajace kolor.
TRAB Napisano 16 Wrzesień 2009 Napisano 16 Wrzesień 2009 Witam ja z innej mańki:)Czy ktoś się orientuje czy zwykłą cewką 6,5 Garrett ace złapie na głębokości 50 do 60 cm w ziemi np. rurkę fi 15 o długości 130cm np. Mauser czy potrzebuje większą?
adek_ Napisano 17 Wrzesień 2009 Napisano 17 Wrzesień 2009 lordmarianos napisalem CI wyzej, chodź na któryms z trybów jewelery, coins, relicts, przy wysokim tonie beltonie (gongu) napewno to nie bedzie nic drobnego zelaznego. Moze natomiast zdarzyc sie ze super wskazania na kolor bedzie wykrywka pokazywać jesli coś bedzie żelaznego duzego ale głęboko-ale tak chyba ma większość wykrywaczy. Wtedy przykladaj cewke do ziemi w miare sciąganych warstw, jesli to bedzie zelazo w pewnym momencie powinien pojawić się charakterystyczny dzwięk jakby karabinu maszynowego.
adek_ Napisano 17 Wrzesień 2009 Napisano 17 Wrzesień 2009 kazda wykrywka wymaga poswiecenia sporych ilosc czasu w terenie , i ta pomimo ze jest łatwa w obsłudze też. Na pierwszych kilku wypadach chodź na ustawieniach fabrycznych, potem dopiero kombinuj.
HU13ERT Napisano 17 Wrzesień 2009 Napisano 17 Wrzesień 2009 Kol.lordmarianos musisz niestety z niektórymi rzeczami się pogodzić. Choćby nie wiem jak była czuła dyskryminacja to duże przedmioty żelazne też będzie pokazywał jak kolor głównie z powodu rdzy, która markuje. To samo z krążkami żelaznymi mniejszej wielkości. Tak jest ze wszystkimi wykrywaczami. Co do wielkości przedmiotu rzadko się myliłem ale jeśli chodzi o głębokość to bajer i często się nie sprawdza. Poza tym prawda jest taka: to jest sprzęt produkowany na warunki amerykańskie a tam niestety to co zalega w ziemi jest inne niż u nas. Poza secesyjną wojen tam nie było więc oni odłamkami się nie przejmują. Monety też mają inne i pod nie jest regulowany tryb COINS także uważałbym bo środkowy wycięty odcinek obejmuje monety o cechach, które mają występujące w Polsce.Pozdrawiam.H.
lordmarianos Napisano 17 Wrzesień 2009 Autor Napisano 17 Wrzesień 2009 Dzieki . Ten wykład zrozumiałem, jesli wystarczy wam cierpliwosci to poprosze o jeszcze jedno . Wyjaśnienie w praktyce " co to jest THRESHOLD- ???
HU13ERT Napisano 17 Wrzesień 2009 Napisano 17 Wrzesień 2009 Threshold w praktyce to to piszczenie co jest cały czas słyszane. Wszędzie piszą, że powinien być jak najcichszy ale słyszalny. Najczęściej zostaje przebity jeśli coś co nie jest dyskryminowane pojawi się w zasięgu lub cichnie jeśli pod cewką jest przedmiot dyskryminowany. Ogólnie w Garrettach przy wyraźnym dzwonieniu" nie wiem czy jest aż tak ważny. Klinkij jak masz ochotę jakiś namiar a żywo"(np.GG) do mnie na priv to trochę Ci powiem co i jak.Pozdrawiam.Hubert
lordmarianos Napisano 17 Wrzesień 2009 Autor Napisano 17 Wrzesień 2009 Dzieki ale od dawna nie uzywałem GG i jest juz nie aktywny. Uzywam skype pod takim samym nikiem lordmarianos",cgetnie pogadam.
rob444 Napisano 18 Wrzesień 2009 Napisano 18 Wrzesień 2009 Panowie Może ktoś posiada sprzęt GTI 2500 Mazowieckie Lubelskie PodlaskieChętnie wymienie doświadczenia w terenie.Bo ogółem takie tam zrób to zrób tamto to jest nic w porównaniu wymiany doświadczeń w terenie więc podaje nr tel 514624849.Pozdrawiam
lordmarianos Napisano 21 Wrzesień 2009 Autor Napisano 21 Wrzesień 2009 Dzieki wszystkim za porady !!!! Musze przyznac ze sygnalizacja tonowa (zwlaszcza w sluchawkach) pomaga no i pare innych wskazówek..., odzyskalem wiare w GTI..
lordmarianos Napisano 21 Wrzesień 2009 Autor Napisano 21 Wrzesień 2009 Witaj rob444, jak masz ochote poganiac w niedziele na podlasiu to sie odezwij na e-mail. Mam do dyspozycji GTI 2500 i Proxime.
lordmarianos Napisano 24 Wrzesień 2009 Autor Napisano 24 Wrzesień 2009 Mysle ze nie ma sprawy. W niedziele (w godzinach porannych), możemy poganiac 3-4godz. za monetkami np.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.