Skocz do zawartości

HS-3 wzbudza się na słońcu

lalala_girl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich,
Posiadam smętka" od niespełna miesiąca. Ogólnie dobry wykrywacz ale martwi mnie jedna rzecz. Mianowicie wykrywacz zaczyna szaleć" na słońcu i nie pomaga mu nawet resetowanie,
bowiem po paru metrach znów zaczyna się wzbudzać. Czasami pomaga odłączenie cewki, reset i ponowne podłączenie cewki. Lekką poprawę przyniosło też solidne owinięcie kabla wokół rurki ale nie rozwiązało to do końca problemu. W pochmurne dni lub wieczorem wykrywacz pracuje normalnie a w dzień słoneczny komfort pracy jest średni. Zwracam się zatem do Was z pytaniem, czy znacie podobne przypadki ze smętkami" i co o tym w ogóle sądzicie.. czy jest to wada wykrywacza czy po prostu ten typ tak ma?
Pozdrawiam.
Napisano
To jest nowy wykrywacz czy model kilkuletni?
Ja śmigam za smętkiem już dobrych parę lat. Wiem, że wysyła fałszywe sygnały (tzn. podczas stuknięcia cewką o gałąź albo przemiatania cewką po trawie) wtedy, gdy połączenie żerdzi jest już wyrobione i kiedy w tym miejscu występują znaczne luzy (nie wiem skąd ta zależność). Teraz miejsce skręcania dwóch pierwszych żerdzi połączyłem na stałe i wykrywacz spisuje się dobrze.
Napisano
Wykrywacz ma już kilka lat, ogólnie luzów żadnych nie ma, konstrukcja wzmocniona, kabel solidnie owinięty wokół rurki - wieczorami i w dni pochmurne działa bez zarzutu, bardzo stabilnie a gdy wyjdzie się na słońce to zaczyna się wzbudzać, pracuje niestabilnie, trudno go dostroić a gdy się to uda to po paru metrach znów się rozstraja i piszczy sam z siebie znacznie utrudniając poszukiwania.
Napisano
Taka sytuacja jest częsta, jeżeli np.wychodzisz z zacienionego lasu na miejsce bardzo nasłonecznione. Jeżeli cewka jest pomalowana na ciemny kolor to bardziej przyciąga promienie słoneczne.Ma to wpływ na indukcyjność cewki.
Zasadniczo, po dłuższej chwili sytuacja powinna się ustabilizować.
Napisano
Tylko ile ma trwać ta dłuższa chwila? Dziś po południu było trochę słońca i wykrywacz raczej nie chciał się ustabilizować natomiast wieczorem pojawiło się trochę chmur, słońce zaczęło zachodzić i wykrywacz uspokoił się, sygnał wiodący stał się stabilny i wykrywacz przestał się rozstrajać. Na słońcu rozstraja się co parę metrów a sygnał wiodący jest niestabilny nawet stojąc w miejscu. Cewka jest koloru jasno siwego.
Napisano
dokładnie tak,jak napisał psuja-trzeba wymienić jeden element" - tzn kolego banderas znasz taki przypadek z HS-3 jak mój? Wymiana elementu jakiegokolwiek to nie problem, sprawnie władam lutownicą tylko co to za element?
Napisano
kolego 'banderas' proponowałem tylko kontakt z Panem Heniem S.

z tego co wiem p.Henio stara się pomóc/rozwiązać kłopot, a nie wzywa policji na osoby które zgłaszają się z reklamacją (jak jeden 'gargamel' z okolic Wa-wy)

pzdr psuja
Napisano
rozjaśnię swój powyższy wpis.

1. dokładnie tak,jak napisał psuja - ; proponuję kontakt tel. z Panem Heniem S.

2.trzeba wymienić jeden element - tak powiedział mi H.S. po opisaniu objawów.

pzdr.
Napisano
Szkoda tylko, że nie wiadomo co to za element. Nie chcę specjalnie zawracać głowy Panu Henrykowi zwłaszcza gdy wykrywacz nie był kupiony bezpośrednio od niego.
Napisano
Ehh, straszny lag moderacji, próbuje od ponad 24h dodać nowy post, bezskutecznie więc REPLAY:
---------------------------------------------
Szkoda tylko, że nie wiadomo co to za element. Nie chcę specjalnie zawracać głowy Panu Henrykowi zwłaszcza gdy wykrywacz nie był kupiony bezpośrednio od niego.
Napisano
szkoda, że nie masz od kogo pozyczyć cewki, gdzieś na tym forum czytałem o takim przypadku (nie moge teraz tego znaleźć), że wzbudzanie na słońcu okazało się być spowodowane niewłaściwym wypełnieniem pianką cewki w środku. Też mam smętka i przypadkowe wzbudzenia sygnało to: 1) przypadkowe przełaczenie na automatyke, 2) wejscie z zasięg nadajnika komunikacyjnego. 3) czasem łapie moja wlasna saperke ktora niose w drugiej ręce
  • 2 weeks later...
Napisano
Dokłądnie tak jak napisał flint, przechodziłem ten temat, sam Pan Henryk twierdzi że zdarzały się egzemplarze cewek żle wypełnione, jedyna rada -wymiana cewki - u mnie pomogło jak ręką odjął.
Pozdrawiam
M.
Napisano
Ok, dziękuje wszystkim za odpowiedź. Nie pozostaje mi nic innego jak posłuchać waszej rady i nabyć nową cewkę. Pewnie tylko u Pana Henryka można ją kupić chociaż sprawna używana cewka też byłaby mile widziana. Może orientujecie się ile kosztowałaby nowa cewka u Pana Henryka?
  • 2 weeks later...
Napisano

Witam wszystkich raz jeszcze,
Po przeprowadzeniu pomiaru wtyczki DIN od cewki na omomierzu okazało się, że jeden z obwodów ma jakby przebicie na ekran, drugi obwód żadnego przejścia na ekran nie wykazuje. Pytanie brzmi czy ten stan rzeczy jest normalny? Może ktoś z was możliwość sprawdzenia u siebie czy takie przebicie" też występuje. Dołączam też rysunek, linie przerywane oznaczają przebicie na ekran. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie