koty Napisano 5 Wrzesień 2009 Autor Napisano 5 Wrzesień 2009 Witajcie,taki oto łańcuch wyszedł mi na polu ok 80cm pod powierzchnią. Czy mógł mieć jakieś funkcje militarne gdyż pole to było polem bitwy w XVI w.Z góry dziękuję za wszelką informację o przeznaczeniu tego łańcucha
koty Napisano 5 Wrzesień 2009 Autor Napisano 5 Wrzesień 2009 Witajcie,taki oto łańcuch wyszedł mi na polu ok 80cm pod powierzchnią. Czy mógł mieć jakieś funkcje militarne gdyż pole to było polem bitwy w XVI w.Z góry dziękuję za wszelką informację o przeznaczeniu tego łańcucha
ensiferum3 Napisano 5 Wrzesień 2009 Napisano 5 Wrzesień 2009 Dość często wykopuje podobne łańcuchy z podobnymi końcówkami" i na polach gdzie nie było bitew ... więc myślę że to od jakiejś uprzęży od krowy, konia ...
lukaszpol26 Napisano 5 Wrzesień 2009 Napisano 5 Wrzesień 2009 To tzw peta takie coś jakby zamknięcie dla konia żeby go nie ukradli zakładało się je na kopyta powinien tam być zamek na klucz Pozdrawiam ŁP
lukaszpol26 Napisano 5 Wrzesień 2009 Napisano 5 Wrzesień 2009 Zamka nie ma ale powinien być na drugim końcu Pozdro ŁP
Pytanie
koty
Witajcie,
taki oto łańcuch wyszedł mi na polu ok 80cm pod powierzchnią. Czy mógł mieć jakieś funkcje militarne gdyż pole to było polem bitwy w XVI w.
Z góry dziękuję za wszelką informację o przeznaczeniu tego łańcucha
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.