groszek37 Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Witam znalazłem w internecie zdj. i jestem ciekawy od jakiej strony byłe przyszywane niemieckie szarotki(te z materiału) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2009 już daje fotki momencik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seeteufel Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Tej samej co metalowe... Co za pytanie:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2009 łodyga ma być tak jak na zdj po prawej czy raczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2009 o tak po lewej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Sorki to akurat wiem że wszystkie byly tak sdamo ale łodyga lewa czy prawa strona??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seeteufel Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Łodyżką do przodu chociaż kilkukrotnie spotkałem się z przyszytą odwrotnie, podejrzewam że to widzi-mi-się właściciela. A na drugim zdjęciu jest powojenna szarotka tak przy okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hayabusa Napisano 18 Luty 2012 Share Napisano 18 Luty 2012 prawie się nie odzywam, ale właśnie przypadkiem znalazłem ten post i dość szczegółową odpowiedź na zadane pytanie;)więc wstawiam:)http://www.muzeumwp.pl/emwpaedia/oznaka-rozpoznawcza-jednostek-strzelcow-gorskich-wehrmachtu-edelweissabzeichen.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 18 Luty 2012 Share Napisano 18 Luty 2012 szarotka zawsze w ten sposób (poza wyjątkami). Jeżeli nie w towarzystwie orła to bliżej daszka. Oczywiście w tej formacji regulamin nie był wyrocznią, własne upodobania noszącego często odgrywały rolę decydującą, dlatego spotyka się szarotki naszyte odwrotnie, metalowe, na czapkach kamuflażowych etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 21 Marzec 2012 Share Napisano 21 Marzec 2012 Rozumiem, że tekst Duńczyka odnosi się do Waffen SS. Natomiast artykuł ze strony MWP jest nieprecyzyjny, więc nie traktowałbym go jak wyrocznię.W Heer wskazanie regulaminowe dla szarotki na czapce było jednoznaczne - szarotka metalowa, naszyta po lewej stronie czapki, łodyżką do przodu pod kątem 45°, 20 mm za końcem daszka, 25 mm powyżej dolnej krawędzi czapki. Praktyka wskazuje, że lokalizacja mogła się nieco wahać, w zależności od rozmiaru czapki (żeby szarotka nie wypadła za bardzo do przodu czy za bardzo do tyłu).Łodyżkę do tyłu można było spotkać jako pozostałość z jednostek wcielonych z armii austriackiej po anschlussie (po dziś dzień austriaccy strzelcy górscy mają szarotkę 'odwrotnie' w stosunku do swoich niemieckich kolegów). Oficerowie- w dużej mierze Austriacy, oczywiście to tolerowali. Prawdopodobieństwo spotkania tak naszytej szarotki spadło znacznie wraz z ujednoliceniem umundurowania w lecie 1939 roku, a dodatkowo spadało wraz z upływem wojny (straty oraz uzupełnienia). Spotkałem może z 2 zdjęcia późno-wojenne z odwrotnie naszytą szarotką (na setki z regulaminowym naszyciem).Tym niemniej tak naszyta szarotka była spotykana, nawet w oficjalnych materiałach propagandowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 21 Marzec 2012 Share Napisano 21 Marzec 2012 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 21 Marzec 2012 Share Napisano 21 Marzec 2012 Dzięki mario za uzupełnienie, naturalnie, że pisałem o Waffen SS bo groszek37 pytał o szarotki, jak to się wyraził, materiałowe" czyli w wersji dla WSS, o WH bym się nie odważył, kudy mi do Waszej wiedzy o temacie. pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.