Skocz do zawartości

szarotka strzelców górskich

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Łodyżką do przodu chociaż kilkukrotnie spotkałem się z przyszytą odwrotnie, podejrzewam że to widzi-mi-się właściciela.
A na drugim zdjęciu jest powojenna szarotka tak przy okazji.
  • 2 years later...
Napisano
prawie się nie odzywam, ale właśnie przypadkiem znalazłem ten post i dość szczegółową odpowiedź na zadane pytanie;)więc wstawiam:)
http://www.muzeumwp.pl/emwpaedia/oznaka-rozpoznawcza-jednostek-strzelcow-gorskich-wehrmachtu-edelweissabzeichen.php
Napisano

szarotka zawsze w ten sposób (poza wyjątkami). Jeżeli nie w towarzystwie orła to bliżej daszka. Oczywiście w tej formacji regulamin nie był wyrocznią, własne upodobania noszącego często odgrywały rolę decydującą, dlatego spotyka się szarotki naszyte odwrotnie, metalowe, na czapkach kamuflażowych etc.

• 1 month later...
Napisano
Rozumiem, że tekst Duńczyka odnosi się do Waffen SS. Natomiast artykuł ze strony MWP jest nieprecyzyjny, więc nie traktowałbym go jak wyrocznię.

W Heer wskazanie regulaminowe dla szarotki na czapce było jednoznaczne - szarotka metalowa, naszyta po lewej stronie czapki, łodyżką do przodu pod kątem 45°, 20 mm za końcem daszka, 25 mm powyżej dolnej krawędzi czapki. Praktyka wskazuje, że lokalizacja mogła się nieco wahać, w zależności od rozmiaru czapki (żeby szarotka nie wypadła za bardzo do przodu czy za bardzo do tyłu).

Łodyżkę do tyłu można było spotkać jako pozostałość z jednostek wcielonych z armii austriackiej po anschlussie (po dziś dzień austriaccy strzelcy górscy mają szarotkę 'odwrotnie' w stosunku do swoich niemieckich kolegów). Oficerowie- w dużej mierze Austriacy, oczywiście to tolerowali. Prawdopodobieństwo spotkania tak naszytej szarotki spadło znacznie wraz z ujednoliceniem umundurowania w lecie 1939 roku, a dodatkowo spadało wraz z upływem wojny (straty oraz uzupełnienia). Spotkałem może z 2 zdjęcia późno-wojenne z odwrotnie naszytą szarotką (na setki z regulaminowym naszyciem).

Tym niemniej tak naszyta szarotka była spotykana, nawet w oficjalnych materiałach propagandowych.
Napisano
Dzięki mario za uzupełnienie, naturalnie, że pisałem o Waffen SS bo groszek37 pytał o szarotki, jak to się wyraził, materiałowe" czyli w wersji dla WSS, o WH bym się nie odważył, kudy mi do Waszej wiedzy o temacie. pozdrawiam :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie