DamianLca Napisano 3 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2009 Witam! Posiadam kilkanaście starych poniemieckich pocztówek, które do tej pory trzymałem w albumie, teraz jednak chciałem powiesić je w ramkach na ścianie. Czy da się jakoś zabezpieczyć je aby nie blakły? Widziałem kiedyś, specjalne filtry do antyram", ale z tego co pamiętam były one strasznie drogie. Z góry dzięki za podpowiedz! Pozdrawiam: Damianlca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Najgorsze jest światło słoneczne. Sztuczne światło tak nie szkodzi, pozostaje ci powiesić pocztówki w pomieszczeniu bez okien :)Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 4 Wrzesień 2009 Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Myślę że największą siłę destrukcji ma tu promieniowanie UV (notabene najbardziej rawi" materiał-suszarki do lakieru świecą właśnie światłem UV), ciekawi mnie czy ramki ze szkłem z filtrem coś pomogą. Czyli szkło delikatnie dymione lub oklejone folią-przepuszczalność światła mają na poziomie ok 90-95% (te jasne) a UV filtrują z dokładnością ok 98% ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 5 Wrzesień 2009 Share Napisano 5 Wrzesień 2009 mam pomysł skoro szkodzi promieniowanie UV to koniecznie zdjęcia nasmaruj balsamem do opalania minimum 45 i załóż okulary przeciwsłoneczne na zdjęcie ha ha ha to był żarta tak na poważnie skoro pocztówki i tak są czarno-białe to ja bym je po prostu skserował i powiesił w ramkach kopie a oryginały bym dalej chronił w albumach taki jest mój pomysł zrób jak zechcesz pozdroPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 20:38 05-09-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carabus Napisano 6 Wrzesień 2009 Share Napisano 6 Wrzesień 2009 tak jak mówi groszek - na ścianę skan albo ksero - orginały jak najdalej od słońca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jura Napisano 12 Wrzesień 2009 Share Napisano 12 Wrzesień 2009 Można zrobić zdjęcie- ja tak robiłem ze starymi zdjęciami, właśnie by uchronić przed zniszczeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.