DamianLca Napisano 3 Wrzesień 2009 Autor Napisano 3 Wrzesień 2009 Witam! Posiadam kilkanaście starych poniemieckich pocztówek, które do tej pory trzymałem w albumie, teraz jednak chciałem powiesić je w ramkach na ścianie. Czy da się jakoś zabezpieczyć je aby nie blakły? Widziałem kiedyś, specjalne filtry do antyram", ale z tego co pamiętam były one strasznie drogie. Z góry dzięki za podpowiedz! Pozdrawiam: Damianlca
Cyrograf15 Napisano 4 Wrzesień 2009 Napisano 4 Wrzesień 2009 Najgorsze jest światło słoneczne. Sztuczne światło tak nie szkodzi, pozostaje ci powiesić pocztówki w pomieszczeniu bez okien :)Wojtek
Swiety82 Napisano 4 Wrzesień 2009 Napisano 4 Wrzesień 2009 Myślę że największą siłę destrukcji ma tu promieniowanie UV (notabene najbardziej rawi" materiał-suszarki do lakieru świecą właśnie światłem UV), ciekawi mnie czy ramki ze szkłem z filtrem coś pomogą. Czyli szkło delikatnie dymione lub oklejone folią-przepuszczalność światła mają na poziomie ok 90-95% (te jasne) a UV filtrują z dokładnością ok 98% ...
groszek37 Napisano 5 Wrzesień 2009 Napisano 5 Wrzesień 2009 mam pomysł skoro szkodzi promieniowanie UV to koniecznie zdjęcia nasmaruj balsamem do opalania minimum 45 i załóż okulary przeciwsłoneczne na zdjęcie ha ha ha to był żarta tak na poważnie skoro pocztówki i tak są czarno-białe to ja bym je po prostu skserował i powiesił w ramkach kopie a oryginały bym dalej chronił w albumach taki jest mój pomysł zrób jak zechcesz pozdroPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 20:38 05-09-2009
carabus Napisano 6 Wrzesień 2009 Napisano 6 Wrzesień 2009 tak jak mówi groszek - na ścianę skan albo ksero - orginały jak najdalej od słońca
Jura Napisano 12 Wrzesień 2009 Napisano 12 Wrzesień 2009 Można zrobić zdjęcie- ja tak robiłem ze starymi zdjęciami, właśnie by uchronić przed zniszczeniem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.