Skocz do zawartości

Zabezpieczenie pocztówek przed blaknięciem?

DamianLca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Posiadam kilkanaście starych poniemieckich pocztówek, które do tej pory trzymałem w albumie, teraz jednak chciałem powiesić je w ramkach na ścianie. Czy da się jakoś zabezpieczyć je aby nie blakły? Widziałem kiedyś, specjalne filtry do antyram", ale z tego co pamiętam były one strasznie drogie. Z góry dzięki za podpowiedz!
Pozdrawiam: Damianlca

Myślę że największą siłę destrukcji ma tu promieniowanie UV (notabene najbardziej rawi" materiał-suszarki do lakieru świecą właśnie światłem UV), ciekawi mnie czy ramki ze szkłem z filtrem coś pomogą. Czyli szkło delikatnie dymione lub oklejone folią-przepuszczalność światła mają na poziomie ok 90-95% (te jasne) a UV filtrują z dokładnością ok 98% ...

mam pomysł skoro szkodzi promieniowanie UV to koniecznie zdjęcia nasmaruj balsamem do opalania minimum 45 i załóż okulary przeciwsłoneczne na zdjęcie

ha ha ha to był żart

a tak na poważnie skoro pocztówki i tak są czarno-białe to ja bym je po prostu skserował i powiesił w ramkach kopie a oryginały bym dalej chronił w albumach taki jest mój pomysł zrób jak zechcesz

pozdro

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 20:38 05-09-2009

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie