Skocz do zawartości
  • 0

Sygnet z orłem

wojteckiusz

Pytanie

Napisano

Bardzo proszę o identyfikację sygnetu!!! posiada próby,znaleziony w komórce gdzieś w woj.zamojskim.Dysponuję lepszymi zdjęciami lecz ze względu na rygory strony nie mogę załadować większej ilości foto - lepszej jakości.
Za wszelką pomoc na temat sygnetu jego wartości historycznej i materialnej - jeśli taką posiada i z jakiego jest okresu serdecznie dziękuję.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zbitek0, zostałam niedawno obdarowana identycznym krzyżykiem jak ten, jak Ty zamieściłeś. Masz jakieś informacje na temat okoliczności, w jakich te krzyżyki były wytwarzane? Może dla jakiegoś stowarzyszenia? Może ktoś z forumowiczów wie coś na ten temat?
Napisano

jezeli nie mozesz lepszego zdjecia zrobic powiedz czy sa podobne lub takie same- to z bizuterii patriotycznej z bardzo podobnym wzorem orła

Napisano

ten krzyzyk juz goscil na tym forum, ale bez konkretnych odp. podobienstwo orla na sygnecie(glowa i korona). punce ktore dalem w palcach sa od niego. mysle ze moga byc to wyroby z jednej lub bardzo bliskiej reki. od ponad 150lat wyroby bizuterii sa bardzo szczegolowo precyzyje, a przypatrzcie sie na szczegoly tutaj..

Napisano
wojteckiusz, wklej zdjecie calosci sygnetu, nawet z roznych perspektyw, spojrz pod lupa na te punce i sprobuj porownac do tych ktore dalem. orly maja rozny uklad skrzydel i ogona, a kto je zidentyfikuje stawiam browar. a powiem wam pewna ciekawostke- tresci zlotnika ktory to ogladal- ale to pozniej
Napisano
mihura, probowalem juz roznych sposobow ale nie da sie tego lepiej odtworzyc niz na tych zdjeciach, a przynajmniej z moimi zdolnosciami plastycznymi he he, takie sa lub tyle z nich zostalo. najwazniejsze aby w miare takiej jakosci zobaczyc punce z sygnetu pzdr
Napisano
zbitek0
Twoje fotki nie są najlepsiejszej jakości ale dałeś jakieś naprowadzenie na cel.
Twój wyrob powstał w Polsce po 1.03.1986. Jeżeli jest tam literka W" (bo nie widzę) to wyrób powstał w Warszawie, jeżeli literka V" to Wrocław.
Pozdrowaśki
Napisano
a 3ci z koleii jubiler powiedzial tak, wyrobu nie sklasyfikuje czasowo, ale oczko zostalo dorobione z proba na czas w jakim to zrobiono, byc moze ten szczatkowy 2gi znaczek(lub tyle na ile dalo sie go odczytac) zostal powielony! ale jest pewien ze matryca krzyza byla wykonana recznie. dlatego tak bardzo interesuja mnie punce tego sygnetu. sprobujcie okreslic w jakim okresie Polskim taki orzel byl godlem
Napisano

Bardzo proszę o identyfikację sygnetu!!! posiada próby,znaleziony w komórce gdzieś w woj.zamojskim.Dysponuję lepszymi zdjęciami lecz ze względu na rygory strony nie mogę załadować większej ilości foto - lepszej jakości.
Za wszelką pomoc na temat sygnetu jego wartości historycznej i materialnej - jeśli taką posiada i z jakiego jest okresu serdecznie dziękuję.

Napisano
pomozcie, bo wiecie jak wyobraznia pracuje.. ten sam jubiler zaproponowal mi za niego 800zeta od reki( oczywiscie zanacie moja odp), ale to dopiero mnie nakrecilo czemu tak chcial go miec, ktos tez napisal ze w Krakowskiej gablocie sa ploby pierscienne z takim orlem. wiem juz napewno ze stopy koleczka i krzyza sie roznia, krzyz jest bardziej zanieczyszczony a grubosc stracila ok 30 % od stanu poczatkowego
Napisano
tak traper ale to co wiem od zlotniczej braci cofa go w ich oczach na ponad 150l, a masowo znaczy dokladnie i z precyzja, a porownaj tu szczegoly strony prawej i lewej
Napisano
Kit żenisz Kolego aż przykro. Na przełomie lat 80/90 robiono stemple do masowej produkcji takich cacek. Robiono je niedokładnie co by było widać że po wybiciu to stary egzemplarz (po dziadku). To wtedy dystyngowało.
Dają Ci 800 !!!? Sprzedawaj bez zastanowienia

Punca prawde Ci powie.....
Napisano
Normalnie bym Ci naoisał że jest to współczesny badziew, ale z racji tego że jest tam Godło Państwowe więc Ci tego nie napiszę.
Nie próbuj nic postarzać na siłę....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie