honker Napisano 2 Wrzesień 2009 Autor Napisano 2 Wrzesień 2009 Witam.Grosz saposki na terenie Mazowsza jest dość popularną monetą.Trafił mi się z 68 roku bity odwrotką.Dotychczas wszystkie grosze widziałem z prawidłowym ustawieniem awersu i rewersu.W katalogach Fischera i Parchimowicza nie ma wzmianki o odwrotkach.Stąd moje pytanie do kolegów:Czy spotkaliście się z odwrotkami w groszach SAP i czy są może gdzieś opisane? A może to tylko nic nie znaczący szczegół?Wszystkie informacje,czy sugestie mile widziane.Pozdro.*
adek_ Napisano 2 Wrzesień 2009 Napisano 2 Wrzesień 2009 ogolnie jesli chodzi o sapki, to jedna z popularniejszych monet na mazowszu, zaraz po carakach i II RP ;)
Alessandros Napisano 2 Wrzesień 2009 Napisano 2 Wrzesień 2009 a w moich okolicach o nich ani widu ani słychu ;)
honker Napisano 3 Wrzesień 2009 Autor Napisano 3 Wrzesień 2009 Witam ponownie.Może chociaż koledzy przejrzą swoje grosze sapowskie i napiszą czy posiadają odwrotki,będzie to jakiś wykładnik występowania.A może ktoś kto posiada Kopickiego,albo inny dokładny katalog poda,czy taka odwrotka jest opisana.Każde info. mile widziane.Kolego Alessandros zapraszamy na pola Mazowsza,Sapy gwarantowane :o))Pozdro.*
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.