maras2 Napisano 31 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2009 witamno właśnie - po jakimś czasie następuje utlenianie się i rdza ponownie atakuje. Czym i jak można zabezpieczyć już wyczyszczony przedmiot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 31 Sierpień 2009 Share Napisano 31 Sierpień 2009 Powiedz co masz na myśli dokładnie. Można zabezpieczyć na różne sposoby. Generalnie rdza łapie bardzo szybko, jeśli powierzchnia która ulega rdzy ma być eksponowana a nie pokryta np. farbą czy innym środkiem to zostają preparaty woskowe, ja stosowałem spraye silikonowe-olej przywiera do metalu i chroni go, już 2-gi rok uda" nie wyłazi. Moczenie w oleju też jest dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 1 Wrzesień 2009 Share Napisano 1 Wrzesień 2009 ja używam wazeliny do broni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras2 Napisano 1 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2009 pokrycie farbą odpada, spróbuje z tym silikonem. Słyszałem też o moczeniu w gorącym oleju parafinowym.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 1 Wrzesień 2009 Share Napisano 1 Wrzesień 2009 Dokładnie nazywa się to olej silikonowy", tańszy środek natłuszczający to nafta-chyba najtańszy ze wszystkich chemicznych". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.Vegas Napisano 26 Wrzesień 2009 Share Napisano 26 Wrzesień 2009 Swiety82 Jakie stosowałeś te spraye silikonowe i jak się sprawowały. Pozdrawiam Vegas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 26 Wrzesień 2009 Share Napisano 26 Wrzesień 2009 Najlepszą metodą na zabezpieczenie przed ponownym atakiem korozji bedzie żywica akrylowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 27 Wrzesień 2009 Share Napisano 27 Wrzesień 2009 Zwykły spray silikonowy z Lidl'a, tzw. olej silikonowy". Nakładasz jedną warstwę, polerujesz aż odparuje, potem jeszcze raz i do sucha i jest ok. Dobrze co jakiś czas powtórzyć. Podobny efekt daje wosk w sprayu, taki z motoryzacyjnego do polerowania karoserii, z tym że nie uzyskasz matowej powierzchni tylko błysk-ale nie dopuszcza wilgoci za to... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 2 Październik 2009 Share Napisano 2 Październik 2009 ja nacieram woskiem pszczelim np grot suszarka do wlosow)))))) i pocieram swieca z wosku nadmiar wycieram recznikiem papierowym wychodzi super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras2 Napisano 11 Październik 2009 Autor Share Napisano 11 Październik 2009 spróbowałem z olejem silikonowym - zobaczymy, jak zda egzamin.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lacky66 Napisano 13 Październik 2009 Share Napisano 13 Październik 2009 Witam.Jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałość.Mam pytanie:co myślicie o konserwacji bagnetów wazeliną techniczną niskotopliwą/sprzedawca zapewniał mnie,że jest bezkwasowa/? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.