Ravfal Napisano 28 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2009 Program Obchodów 70 rocznicy Bitew pod Tomaszowem Lubelskim Czwartek 17.09.2009 r. godz. 13.00 - II Biegi Uliczne z okazji 70 rocznicy Bitew pod Tomaszowem Lubelskim - rozpoczęcie przy pomniku Żołnierzom Września 1939Piątek 18.09.2009 r. godz. 10.00 - Sesja naukowo - historyczna poświęcona roli Bitew pod Tomaszowem Lubelskim w 1939 r. - aula Wydziału Zamiejscowego KUL godz. 10.00 - Projekcja filmów dokumentalnych o II Wojnie Światowej ze zbiorów TVP Lublin - Tomaszowski Dom Kulturygodz. 17.00 - Program artystyczny w wykonaniu zespołu Odsetki"godz. 19.00 - Projekcja filmu pt. „Katyń” - reżyseria A. Wajda (wstęp wolny)Sobota 19.09.2009 r.godz. 14.30 - Prezentacja pojazdów z okresu Kampanii Wrześniowej - parking obok domu kultury godz. 15.00 - Inscenizacja teatralna pt. „Niepewność jutra” - epizod z życia społeczeństwa lokalnego we wrześniu 1939r.godz. 17.00 - Przemarsz uczestników uroczystości z Tomaszowskiego Domu Kultury na Cmentarz Wojenny 1939 r. - złożenie wieńców w asyście grup rekonstrukcji historycznej Niedziela 20.09.2009 r. - łąki stadniny koni w Dąbrowie Tomaszowskiejgodz. 11.00 - Uroczysta Msza Święta w intencji poległych Obrońców Ojczyzny. Apel Poległych z udziałem Kompanii Honorowej Wojska Polskiego REKONSTRUKCJA HISTORYCZNA godz. 12.45 - Rekonstrukcja natarcia kolumny południowej Warszawskiej Brygady Pancerno Motorowej na pozycje niemieckie we wsi Pasieki godz. 13.15 - Rekonstrukcja bitwy o wzgórze 309 na polach wsi Szarowola pomiędzy Armią Polską a Wehrmachtem godz. 13.45 - Rekonstrukcja bitwy z dnia 23 września 1939 r. pomiędzy Nowogródzką Brygadą Kawalerii a oddziałem Kawalerii Wschodniopruskiej w pobliżu klasztoru w Krasnobrodziegodz. 14.15 - Odtworzenie epizodu z pacyfikacji wsi zamojskiej godz. 14.45 - Pokaz sprawności kawaleryjskiej godz. 15.00 - Defilada grup rekonstrukcyjnychgodz. 15.15 - Prezentacja pojazdów z okresu Kampanii Wrześniowejgodz. 15.30 - Koncert piosenki żołnierskiej w wyk. zespołu „Odsetki” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravfal Napisano 28 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2009 Zapraszamy do TL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravfal Napisano 31 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2009 Jeszcze stronka http://www.tomaszow39.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krecik2002 Napisano 31 Sierpień 2009 Share Napisano 31 Sierpień 2009 Hmm, jak zamierzacie zrealizowac 1-szy epizod scenariusza (ten brawurowym atakiem 7TP)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravfal Napisano 31 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2009 Malucha sie przerobi ;DA tak serio ja to tylko eklamuje" jestem szarym widzem i co" i jak" tego niewiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 Witam Ravfal rekonstrukcje niedzielne z tego co słyszałem mają mieć miejsce w Dąbrowie Tomaszowskiej.Możesz to potwierdzić.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravfal Napisano 3 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2009 Tak dokładnie na łąkach pod Dabrową Tomaszowską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 Dzięki,będę napewno.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 24 Styczeń 2010 Share Napisano 24 Styczeń 2010 Jako że wątek dotyczący II rekonstrukcji bitew pod Tomaszowem Lubelskim poleciał gdzieś w kosmos muszę zadać tu moje pytanie.Pamiętam że pan Adam Sikorski kręcił sceny do filmu o Armii Kraków czy ktoś wie gdzie ten film można obejrzeć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 Właśnie znalazłemTrzy dni w przedsionku piekła" emisja sobota 13-02 godz 18:00 TVP INFOhttp://www.tvp.pl/historia/rocznice-i-wydarzenia/ii-wojna-swiatowa/wideo/fakty/trzy-dni-w-przedsionku-piekla-bitwy-tomaszowskiepozdrawiam uczestników :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 Co lepsi i wybrani to już dawno mieli film na DVD...:( a ja biedny uczestnik, poszkodowany w nocnym natarciu i wyziębiony przez przejazdy ciężarówką jeszcze całego nie widziałem:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 11 Luty 2010 Share Napisano 11 Luty 2010 my mimo obietnic tez nie dostaliśmy filmu na DVD, a nawet nie jesteśmy uwzględnieni w napisach koncowych jako grupa która brała udział w inscenizacji...myślę że to przeoczenie ale dlaczego zawsze pada na nas:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.