Skocz do zawartości
  • 0

część od pojazdu prawdopodobnie niemieckiego

tendrzak

Pytanie

Napisano

Witam . znalazłem takie coś w lesie . W miejscu tym był chełm niemiecki, resztki zgnitych puszek po pociskach do 75 , kilkadziesiąt gąsek do maultiera oraz resztki sprężyn z układu gąsienicowego i kółko podtrzymujące. Niestety ten element mi nie pasuje do muła" . Przypomina współczesny amortyzator choć nim może nie być . po pierwsze ma z obu stron wejścia do układu hydraulicznego lub wejścia do smarowniczek !??. Z jednej strony jest mocowanie do czegoś i została nawet śruba z resztakmi tego do czego było to przymocowane, tak że po odkręceniu śruby można to do czegoś przymocować . Z drugiej strony jest duża aluminiowa nakrętka w której coś w środku było wychodziło lub się do tego coś przymocowywało . Brak sygnatur bo dość przyrdzewiało choć nie przerdzewiało, waga około 3-4 kilo . długość 45 cm szerokość 6,5 cm . Może mi ktoś powie czy to do pojazdu niemieckiego a jeśli tak do jakiego . czy może przypadkiem element z jakiejś maszyny leśnej której coś się zepsuło i wyrzucili w to samo miejsce co niemcy.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
tak mnie też się zdawało ale ten siłownik byłby bardzo maleńki i słaby w maszynach leśnych . zresztą nawet w takiej delikatnej białoruśce jest kilkakrotnie większy !!. a to ma zaledwie 45 cm długości
Napisano
Nie musi to być od razu siłownik od burty czy innego wysilonego osprzętu...

Na foto przykładowy siłownik tzw. wspomagający w ciągniku(po obu stronach ramienia).

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 00:55 28-08-2009
Napisano
Jeszcze bwt. Twojego siłownika... wydaje mi sie ze to tzw. siłownik dwustronnego działania-świadczą o tym doprowadzenia oleju po obu stronach.

Taki przykład jak to dziś wygląda...

Teraz tylko trzeba jakiegoś tęgiego umysłu który poda typ maszyny w której to siedziało" ;)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 01:04 28-08-2009
Napisano
I mnie się zdaje że to będzie siłownik tylko zobacz jaka rura wychodzi z siłownika z twojego rysunku i zdjęć siłowników maszyn leśnych czy traktorów. Praktycznie wysuwające się ramię jest niewiele mniejsze średnicy siłownika. W moim przypadku ramię wysuwające się miało by z 2 cm średnicy !! . Czyli coś co samo było by bardzo słabe, no chyba że to siłownik który podnosił lub zamykał i otwierał tylko z góry wyliczoną i niezmienną wagę przedmiotu. Może ktoś wie czy w sprzęcie niemieckim pancernym lub samochodowym były stosowane jakieś siłowniki hydrauliczne ?? , bo lotniczy to raczej mało prawdopodobne ale nie niemożliwe.
Napisano
Tak jeszcze wspomnę bo dałeś ciekawy trop... zważ na to że np. klapy czy elementy podwozia w samolotach też są apędzane" siłownikami(też dwustronnego działania"), a do tego nie potrzeba dużej siły. Taki rodzaj siłowników mógł być też stosowany w maszynach (kto pracował na produkcji-ten wie ;) do dociskania np. bazowników, poruszania elementami ruchomymi/przesuwnymi etc... jednak myslę że bardziej jest to element jakiegos pojazdu... znaleziony w lesie czy gdzieś za zabudowaniami?
Napisano
znaleziony w lesie w miejscu gdzie właśnie leżało trochę sprzętu niemieckiego opisanego w tytule, Widać w tym lesie coś porozbijano bo las świszczy od odłamków , ale są też porozbijane na drobno elementy aluminiowe z jakiejś maszyny wyglądają jak części z gaźnika, ale niestety tak skorodowane że trudno coś z nich wywnioskować i zostały w lesie. Niestety las dość podmokły i wszystko gnije na potęgę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie