Skocz do zawartości

lotnisko - Mokre koło zamościa

edelmano

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam od niedawna zaczołem sie interesować troche lotniskami w moim regionie a ze jestem mieszkańcem to i tez moją uwafe skierowałem na lotnisko w mokrym koło zamościa , wiec moze wie ktos co kolwiek na temat tego lotniska jakiego typu samoloty tam lądowały podczas wojny czy to polacy kozystali z tego lotniska czy niemcy badz rosjanie moze, podczas wojny ,kiedy powstało i czy moze jeszcze są ślady po I lub II wojnie a moze mozna coś tam znaleść? bardzo prosze o wypowiedzi nqa ten temat i dzieki. pozdrawiam poszukiwaczy.
Napisano
hej witam skad jesteś moze sie znamy a wogółe to czuy masz coś ciekawego na temat tego lotniska moze słyszałes o jakims samolocie w poblizu wsi mokre a wogóle to jesli cokolwek wiesz to prosze odezwij sie
Napisano
nie chodziłem tam ale u mojego dziadka dużo podestów się walało na podwórku z tego lotniska(było to dwadzieścia parę lat temu i oczywiście ktoś się zaopiekował nimi bo już ich nie ma):((
Napisano
aha no spoko a co to było za lotnisko? jakieś zapasowe oprócz tych wiadomych co wiemy ze były i działano na nich w czasach wojen a i co to za podesty były i z czego wykonane i do czego mogły słyzyc jesli co kolwiek bysie dowiedział to prosze odezwij sie . pozdrawiam
Napisano
hej dzieci3 witam wiem wiem ze tanm był poruszany watek ale ja tam na babki betonowe sie nie pisze jednak 70 lat robi swoje trzeba byc ostroznym i zarazem głupim zeby tam łazic a co do mokrego to wiem ze gdzieś na łąkach było bagnoi tam miszkańcy ponoć jakoś samolocik zataszczyli w obawia przed niemcami zeby ich nieruszano i zostawiono w spokoju a po jakiś czasie z tego co wiem niemcy zapomnieli otym i samolocik zostal ale niewiem dokładnie gdzie pozdrawiam
Napisano
etam lotnisko to jest tu gdzie giełda a rezerwat to juz na hubalach no i wlasnie tam gdzies lezy spobie samolocik hehe ale gdzie??? oto jest pytanie pozdrawiam
Napisano

Witam Lotnisko Mokre powstało jeszcze przed II wojną św. dokładnie kiedy nie pamiętam w chwili obecnej. Podczas wojny było wykorzystywane przez niemców, podobnie jak lotnisko w Szczebrzeszynie a ściślej mówiąc w Klemensowie dzisiaj obecnie ul. Startowa

Napisano

Lotnisko założone zostało w 1928r. z inicjatywy starosty zamojskiego, na gruntach Ordynacji Zamojskiej.
Podczas II wojny światowej lotnisko to, posiadało betonowy pas startowy, było wykorzystywane przez Luftwaffe atakujące ZSRR.
W pobliżu dzisiejszego lotniska zachowały się betonowe stanowiska artylerii przeciwlotniczej
Po wojnie lotnisko ponownie powstało dopiero 1 stycznia 1976 roku jako lotnisko areoklubowe.

Napisano

budynek z napisem
Kod ICAO EPZA
Częstotliwości radiowe
KWADRAT: Zamość KWADRAT
122,8 MHz
AERO: Zamość AERO
122,8 MHz
mam nadzieje że te informacje was zadowolą na tych terenach bywam tylko gościnie więc i informacje raczej skąpe.

Napisano
dzieki za jakie kolwiek info .
aloszak za tym blaszakiem za ta drózka polna jest wtkopany kawał ziemi bardzorówno z tego co wiem to tam niemcy trzymali samoloty które były tam ztaczane na jakis podestach ale i popodestach sladu nima acz kolwiek jakis czesci kolega tam znajdowal nawet pare kluczy znalazł
Napisano
a tak nawiasem mówiac tam za remiza strazacka sa dwa tak zwane betonowe schrony nazwali tak to mieszkańcy ostatnio młody wyjadacz wykopał w srodku jednego z nich ckm i skrzynie ammo byłem tam i zagladałem to jame wykopał niezlą bo woda na dnie była ja znalazłem tam tylko pare gwozdzxi bo natym stały dwie wierzyczki drewniane ze światłem i karabinami potem zosrtało to wysadzone ale cześc jest dobrze zachowana wiem jeszcze ze gdzies niedaleko tych wierzyczek była stołówka gdzie niemcy jedlii posiłki i miedzy innymi był tam skałd pod ziemia no i to równiez zrównano ze wszystkim w srodku ale narazie niemam namiarów konkretnych to znaczy tylko podejzewam w którym miejscu mogło to byc

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie