edelmano Napisano 27 Sierpień 2009 Autor Napisano 27 Sierpień 2009 witam od niedawna zaczołem sie interesować troche lotniskami w moim regionie a ze jestem mieszkańcem to i tez moją uwafe skierowałem na lotnisko w mokrym koło zamościa , wiec moze wie ktos co kolwiek na temat tego lotniska jakiego typu samoloty tam lądowały podczas wojny czy to polacy kozystali z tego lotniska czy niemcy badz rosjanie moze, podczas wojny ,kiedy powstało i czy moze jeszcze są ślady po I lub II wojnie a moze mozna coś tam znaleść? bardzo prosze o wypowiedzi nqa ten temat i dzieki. pozdrawiam poszukiwaczy.
edelmano Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Napisano 4 Wrzesień 2009 hej witam skad jesteś moze sie znamy a wogółe to czuy masz coś ciekawego na temat tego lotniska moze słyszałes o jakims samolocie w poblizu wsi mokre a wogóle to jesli cokolwek wiesz to prosze odezwij sie
luzik400 Napisano 6 Wrzesień 2009 Napisano 6 Wrzesień 2009 W Borowinie Sitanieckiej było lotnisko używane przez niemców teraz nic po nim nie zostało szczere pola :)
edelmano Napisano 8 Wrzesień 2009 Autor Napisano 8 Wrzesień 2009 no witam a mniej wiecej w którym miejscu to lotnisko było? moze jakies namiary masz?
luzik400 Napisano 9 Wrzesień 2009 Napisano 9 Wrzesień 2009 W Borowinie Sitanieckiej szkoła jest po prawej a lotnisko było po lewej.
edelmano Napisano 10 Wrzesień 2009 Autor Napisano 10 Wrzesień 2009 no dzieki nawet nie wiedziałem o tum lotnisku szczerze sie przyznam , a jakies fanty moze znalazłes przypadkiem bedac tam na wycieczce?
luzik400 Napisano 11 Wrzesień 2009 Napisano 11 Wrzesień 2009 nie chodziłem tam ale u mojego dziadka dużo podestów się walało na podwórku z tego lotniska(było to dwadzieścia parę lat temu i oczywiście ktoś się zaopiekował nimi bo już ich nie ma):((
edelmano Napisano 13 Wrzesień 2009 Autor Napisano 13 Wrzesień 2009 aha no spoko a co to było za lotnisko? jakieś zapasowe oprócz tych wiadomych co wiemy ze były i działano na nich w czasach wojen a i co to za podesty były i z czego wykonane i do czego mogły słyzyc jesli co kolwiek bysie dowiedział to prosze odezwij sie . pozdrawiam
dzieci3 Napisano 18 Wrzesień 2009 Napisano 18 Wrzesień 2009 W nieodległym Klemensowie również było niemieckie lotnisko.W wyszukiwarce sprawdz był już poruszany ten temat.Pzdr.
edelmano Napisano 19 Wrzesień 2009 Autor Napisano 19 Wrzesień 2009 hej dzieci3 witam wiem wiem ze tanm był poruszany watek ale ja tam na babki betonowe sie nie pisze jednak 70 lat robi swoje trzeba byc ostroznym i zarazem głupim zeby tam łazic a co do mokrego to wiem ze gdzieś na łąkach było bagnoi tam miszkańcy ponoć jakoś samolocik zataszczyli w obawia przed niemcami zeby ich nieruszano i zostawiono w spokoju a po jakiś czasie z tego co wiem niemcy zapomnieli otym i samolocik zostal ale niewiem dokładnie gdzie pozdrawiam
luzik400 Napisano 19 Wrzesień 2009 Napisano 19 Wrzesień 2009 edelmano uważaj bo tam jest rezerwat świstaka gdzie było lotnisko i jak się schylisz po fant to świstak może ci naświstać.;)
edelmano Napisano 20 Wrzesień 2009 Autor Napisano 20 Wrzesień 2009 etam lotnisko to jest tu gdzie giełda a rezerwat to juz na hubalach no i wlasnie tam gdzies lezy spobie samolocik hehe ale gdzie??? oto jest pytanie pozdrawiam
edelmano Napisano 23 Wrzesień 2009 Autor Napisano 23 Wrzesień 2009 hmm cos temacik mu ucichł czyzby nikt nic niewiedział na temat tego lotniska? a tak pozatym tam niema swistaków tylko sa susły
aloszak Napisano 23 Wrzesień 2009 Napisano 23 Wrzesień 2009 Witam Lotnisko Mokre powstało jeszcze przed II wojną św. dokładnie kiedy nie pamiętam w chwili obecnej. Podczas wojny było wykorzystywane przez niemców, podobnie jak lotnisko w Szczebrzeszynie a ściślej mówiąc w Klemensowie dzisiaj obecnie ul. Startowa
edelmano Napisano 24 Wrzesień 2009 Autor Napisano 24 Wrzesień 2009 oo wkońcu jakiś odzew szkoda ze tylko tyle ale i tak dziekuje i czekam na jescze
bartols Napisano 24 Wrzesień 2009 Napisano 24 Wrzesień 2009 Już skojarzyłem, że to pewnie bomby betonowe. Lepiej późno niż wcale;D.
aloszak Napisano 24 Wrzesień 2009 Napisano 24 Wrzesień 2009 Lotnisko założone zostało w 1928r. z inicjatywy starosty zamojskiego, na gruntach Ordynacji Zamojskiej. Podczas II wojny światowej lotnisko to, posiadało betonowy pas startowy, było wykorzystywane przez Luftwaffe atakujące ZSRR. W pobliżu dzisiejszego lotniska zachowały się betonowe stanowiska artylerii przeciwlotniczejPo wojnie lotnisko ponownie powstało dopiero 1 stycznia 1976 roku jako lotnisko areoklubowe.
aloszak Napisano 24 Wrzesień 2009 Napisano 24 Wrzesień 2009 budynek z napisem Kod ICAO EPZA Częstotliwości radiowe KWADRAT: Zamość KWADRAT122,8 MHz AERO: Zamość AERO122,8 MHzmam nadzieje że te informacje was zadowolą na tych terenach bywam tylko gościnie więc i informacje raczej skąpe.
edelmano Napisano 24 Wrzesień 2009 Autor Napisano 24 Wrzesień 2009 dzieki za jakie kolwiek info . aloszak za tym blaszakiem za ta drózka polna jest wtkopany kawał ziemi bardzorówno z tego co wiem to tam niemcy trzymali samoloty które były tam ztaczane na jakis podestach ale i popodestach sladu nima acz kolwiek jakis czesci kolega tam znajdowal nawet pare kluczy znalazł
edelmano Napisano 24 Wrzesień 2009 Autor Napisano 24 Wrzesień 2009 a tak nawiasem mówiac tam za remiza strazacka sa dwa tak zwane betonowe schrony nazwali tak to mieszkańcy ostatnio młody wyjadacz wykopał w srodku jednego z nich ckm i skrzynie ammo byłem tam i zagladałem to jame wykopał niezlą bo woda na dnie była ja znalazłem tam tylko pare gwozdzxi bo natym stały dwie wierzyczki drewniane ze światłem i karabinami potem zosrtało to wysadzone ale cześc jest dobrze zachowana wiem jeszcze ze gdzies niedaleko tych wierzyczek była stołówka gdzie niemcy jedlii posiłki i miedzy innymi był tam skałd pod ziemia no i to równiez zrównano ze wszystkim w srodku ale narazie niemam namiarów konkretnych to znaczy tylko podejzewam w którym miejscu mogło to byc
dzieci3 Napisano 25 Wrzesień 2009 Napisano 25 Wrzesień 2009 Edelmano co się z tym ckm-em stało?Młody wyjadacz nie sperzdał go jaszcze?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.