Skocz do zawartości

Mużyłowice Narodowe 1939 - Maćkowice 2009

Rekomendowane odpowiedzi

Z okazji 70 rocznicy wybuchu II wojny światowej Urząd Gminy Żurawica oraz Przemyskie Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej X D.O.K. byly organizatorami inscenizacji historycznej rozbicia III batalionu pułku SS Germania w Mużyłowicach 15/16 IX 1939.
W inscenizacji walk udzial wzięły stowarzyszenia rekonstrukcji historycznej
- Stowarzyszenie Kampfgruppe Hoffmeyer
- SRH Wrzesień 39
- GRH Wiking
- GRH 63 pp
- PSRH X D.O.K.

Panowie olbrzymi szacunek i podziękowania ode mnie i moich przyjaciół z PSRH za pelen profesjonalizm i kunszt aktorski.
Specjalne podziękowania dla:
- Wójta Gminy Janusza Szabagi
- Księdza Hrabiego" Pszonaka
- Łukasza Kisielicy za dźwięk
- Piotra Kryna za inspirację
- Bogusława Kleszczyńskiego z IPN za ogromną pomoc jaką mi okazał
- dla moich ludzi z PSRH
oraz wszystkich, którzy w jakikolwiek sposób pomogli w realizacji tego zadania, a szczególnie Pani Wioli Sałdan, koordynatorowi między mną a gminą.

Przepraszam, ze w końcowym rozgardiaszu nie wymieniłem Kampfgruppe Hoffmeyer, po prostu mi ucieklo. Mam nadzieję, że wybaczycie.

Mam również nadzieję, że wywieźliście od nas same dobre wspomnienia i dziękuję za zaufanie jakim nas obdarzacie.

Mirek Majkowski
PSRH X D.O.K.

W imieniu GRH Wiking i swoim własnym chciałbym serdecznie podziękować za możliwość uczestnictwa w rekonstrukcji przedstawiającej wydarzenia z Mużyłowic Narodowych. Świetny scenariusz, ciekawe dekoracje a takze zdyscyplinowanie i zaangażowanie uczestników szczególnie w scenach walki wręcz wraz z bardzo dobrym zapleczem logistycznym pozostawiły niezapomniane wspomnienia. Szczególne podziękowania dla Mirka Majkowskiego.

Za kilka dni zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z imprezy na naszej stronie internetowej.

Piotr Kryn, GRH Wiking

W imieniu Kampfgruppe Hoffmeyer dziękuje za doskonałą imprezę, organizacje jej oraz zakwaterowanie.
Nareszcie coś ciekawego, a nie bezsensowne latanie w kółko i strzelanie.
Mirku my się nie obrażamy że zapomniałeś wiadomo adrenalina ;)

Pozdrawiam
Maciej Wszelaki
GRH Kampfgruppe Hoffmeyer

Ze strony SRH Wrzesie 39" dziekuje serdecznie za zaproszenie do wzięcia udziełu w tej imprezie.
Dopracowany scenariusz, wielokrotne próby oraz zaangażowanie i skupienie wszystkich uczestnikow zaowocowaly ciekawa i dynamiczna inscenizacja.
Na dodatek aprowizacja calosci byla po prostu wspaniala. Kolacja piatkowa i calodzienne wyzywienie na najwyzszym, wrecz hotelowym poziomie, dobre warunki noclegowe.Przemila goscinnosc zarowno ze strony wladz panstwowych jak i koscielnych.
Szczegolne podziekowania dla Mirka Majkowskiego i kolegow z PSRH X DOK, oraz dla wszystkich grup uczestniczacych w tym wydarzeniu.

Andrzej Gladysz
SRH Wrzesien 39"

Wybaczcie, że ja jak zwykle tylko o stronie niemieckiej, ale ponieważ na inscenizacjach z okresu walk we wrześniu 1939 roku, nie często można zobaczyć sylwetki żołnierzy Waffen-SS (co oczywiście jest w pełni zrozumiałe w kontekście historycznym), więc z mojej strony szacun za staranne przygotowanie ich przez Kolegów z GRH „Wiking”.

Pozdro
Hindus

Wszystko to prawda rok 1939 to SS - Verfugungstruppe. Niemniej jednak bez względu na nazwę ;) komplement od takiego skrupulanta (in plus), jak Hindus to bez mała jak ... sadzone jajo ;) W każdym razie dziekujemy za uznanie bo trochę pracy wokół tego było, żeby 11 Karpacka rzeczywiście mogła walczyc z pułkiem Germania.
z mojej strony szacunek dla organizatorów, że w takiej skali przygotowali TAKIE widowisko

Duńczyk - bez przesady, ale z drugiej strony to ja aż tak bywam upier...liwy? ;)"

W dawnych czasach w różnych czasopismach pojawiały się takie zabawy: porównaj obrazki i wskaż 20 szczegółów, którymi one się różnią.... musiałeś byc w nich dobry Hindusie ;) ;) ;)
Ale powtórzę po raz kolejny to co powiedziałem przy innej okazji - rekonstrukcja historyczna to nie teatrzyk podwórkowy, inscenizacje to zaledwie mały wycinek naszego hobby i bardzo dobrze, że jest ktoś taki jak Hindus, kto dba o jej wysoki poziom. nie jest malkontentem, tylko jeżeli zauważy błąd, oferuje pomoc merytoryczna przy jego usunięciu.
Z punktu widzenia moderatora działu ekonstrukcje historyczne" badź sobie upier...liwy do woli, ile dusza zapragnie ;)

Napisze cos od siebie - późno, ale trzeba.

Z perspektywy uczestnika impreza bardszo udana - rekonstruktorzy zostali przyjęci profesjonalnie (tu jedne z plusów małych imprez). Starcie mimo iz z pozoru małe zapewniło uczestnikom jak i widzom wiele emocji. Wg mnie imprezy tego typu (czyli dobrze przygotowane spektakle") są dozo lepsze niż po prostu strzelanie do siebie w wielkiej liczbie osób. Tu zarówno rekonstruktor jak i widz nie mógł wprost sie nudzić - zabity wartownik, walka wręcz, ucieczki i kontratak sprawiły , że poczuc mozna było ten bitewny zamęt. Do tego pięknie wykonane drewniane domki - nie to co jakieś g..... tekturowe gdzie indziej i oczywiście szczere do bólu" powitanie żołnierzy niemieckich przez Ukraińców" :D . Patronat IPN to jednak fajna sprawa.
Do tego mało kiedy jest okazja biegac na rekonstrukcji w samej" koszuli bez objuczenia sprzętem.

Ukłony do ekipy z Przemyśla" za naprawde poważne podejście do tematu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie