mirek78przemysl Napisano 22 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2009 Z okazji 70 rocznicy wybuchu II wojny światowej Urząd Gminy Żurawica oraz Przemyskie Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej X D.O.K. byly organizatorami inscenizacji historycznej rozbicia III batalionu pułku SS Germania w Mużyłowicach 15/16 IX 1939.W inscenizacji walk udzial wzięły stowarzyszenia rekonstrukcji historycznej- Stowarzyszenie Kampfgruppe Hoffmeyer- SRH Wrzesień 39- GRH Wiking- GRH 63 pp- PSRH X D.O.K.Panowie olbrzymi szacunek i podziękowania ode mnie i moich przyjaciół z PSRH za pelen profesjonalizm i kunszt aktorski. Specjalne podziękowania dla:- Wójta Gminy Janusza Szabagi- Księdza Hrabiego" Pszonaka- Łukasza Kisielicy za dźwięk- Piotra Kryna za inspirację- Bogusława Kleszczyńskiego z IPN za ogromną pomoc jaką mi okazał- dla moich ludzi z PSRHoraz wszystkich, którzy w jakikolwiek sposób pomogli w realizacji tego zadania, a szczególnie Pani Wioli Sałdan, koordynatorowi między mną a gminą.Przepraszam, ze w końcowym rozgardiaszu nie wymieniłem Kampfgruppe Hoffmeyer, po prostu mi ucieklo. Mam nadzieję, że wybaczycie.Mam również nadzieję, że wywieźliście od nas same dobre wspomnienia i dziękuję za zaufanie jakim nas obdarzacie.Mirek MajkowskiPSRH X D.O.K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosel1945 Napisano 23 Sierpień 2009 Share Napisano 23 Sierpień 2009 Dzieki za bardzo udaną imprezkę:):) Naprawdę najwyższy poziom jeśli chodzi o zakwaterowanie, jedzenie, organizację itp... nie mówiąc o samym widowisku które wyszło naprawdę nieźle. Pozdrawiamy Ekipa Z Breslau Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosel1945 Napisano 23 Sierpień 2009 Share Napisano 23 Sierpień 2009 Jutro lub we wtorek postaram się wrzucić trochę fotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
20ZK Napisano 23 Sierpień 2009 Share Napisano 23 Sierpień 2009 Gdzie można znaleść jakąś filmową relację z tej rekonstrukcji?Bedę wdzięczny za jakąś informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturmann Napisano 24 Sierpień 2009 Share Napisano 24 Sierpień 2009 W imieniu GRH Wiking i swoim własnym chciałbym serdecznie podziękować za możliwość uczestnictwa w rekonstrukcji przedstawiającej wydarzenia z Mużyłowic Narodowych. Świetny scenariusz, ciekawe dekoracje a takze zdyscyplinowanie i zaangażowanie uczestników szczególnie w scenach walki wręcz wraz z bardzo dobrym zapleczem logistycznym pozostawiły niezapomniane wspomnienia. Szczególne podziękowania dla Mirka Majkowskiego.Za kilka dni zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z imprezy na naszej stronie internetowej.Piotr Kryn, GRH Wiking Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stygion Napisano 24 Sierpień 2009 Share Napisano 24 Sierpień 2009 W imieniu Kampfgruppe Hoffmeyer dziękuje za doskonałą imprezę, organizacje jej oraz zakwaterowanie.Nareszcie coś ciekawego, a nie bezsensowne latanie w kółko i strzelanie. Mirku my się nie obrażamy że zapomniałeś wiadomo adrenalina ;)Pozdrawiam Maciej WszelakiGRH Kampfgruppe Hoffmeyer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz63 Napisano 24 Sierpień 2009 Share Napisano 24 Sierpień 2009 http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/tngallery?Site=NW&Date=20090823&Category=IMPREZY07&ArtNo=959163098&Ref=PH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gladky Napisano 24 Sierpień 2009 Share Napisano 24 Sierpień 2009 Ze strony SRH Wrzesie 39" dziekuje serdecznie za zaproszenie do wzięcia udziełu w tej imprezie.Dopracowany scenariusz, wielokrotne próby oraz zaangażowanie i skupienie wszystkich uczestnikow zaowocowaly ciekawa i dynamiczna inscenizacja.Na dodatek aprowizacja calosci byla po prostu wspaniala. Kolacja piatkowa i calodzienne wyzywienie na najwyzszym, wrecz hotelowym poziomie, dobre warunki noclegowe.Przemila goscinnosc zarowno ze strony wladz panstwowych jak i koscielnych.Szczegolne podziekowania dla Mirka Majkowskiego i kolegow z PSRH X DOK, oraz dla wszystkich grup uczestniczacych w tym wydarzeniu.Andrzej GladyszSRH Wrzesien 39" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek78przemysl Napisano 25 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2009 http://www.youtube.com/watch?v=cqs7SrqCNis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stygion Napisano 25 Sierpień 2009 Share Napisano 25 Sierpień 2009 Dopiero po obejrzeniu zdjęć zauważyłem że tam się z tyłu kręciła ta babuleńka. Szkoda bo trochę głupio to wygląda na zdjęciach :/ Ludzie się mordują a babcia spokojnie patrzy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturmann Napisano 26 Sierpień 2009 Share Napisano 26 Sierpień 2009 http://picasaweb.google.pl/emjarek/RekonstrukcjaHistorycznaWMackowicach#trochę fot z próby oraz inscenizacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Sierpień 2009 Share Napisano 26 Sierpień 2009 Wybaczcie, że ja jak zwykle tylko o stronie niemieckiej, ale ponieważ na inscenizacjach z okresu walk we wrześniu 1939 roku, nie często można zobaczyć sylwetki żołnierzy Waffen-SS (co oczywiście jest w pełni zrozumiałe w kontekście historycznym), więc z mojej strony szacun za staranne przygotowanie ich przez Kolegów z GRH „Wiking”.PozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 26 Sierpień 2009 Share Napisano 26 Sierpień 2009 Hindusie, pozwol na małe OT ...oddziały waffen ss w ogole jest ciezko spotkac we Wrzesniu ... , bo Himler powołal je do zycia rozkazem z maja 1940 .... chyba ze chodzi o SS-VT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 26 Sierpień 2009 Share Napisano 26 Sierpień 2009 Wszystko to prawda rok 1939 to SS - Verfugungstruppe. Niemniej jednak bez względu na nazwę ;) komplement od takiego skrupulanta (in plus), jak Hindus to bez mała jak ... sadzone jajo ;) W każdym razie dziekujemy za uznanie bo trochę pracy wokół tego było, żeby 11 Karpacka rzeczywiście mogła walczyc z pułkiem Germania. z mojej strony szacunek dla organizatorów, że w takiej skali przygotowali TAKIE widowisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leowawa Napisano 26 Sierpień 2009 Share Napisano 26 Sierpień 2009 Nie byłem, nie widziałem ale wiem że, jak ekipa z Przemysla coś organizuje to zawsze, widowisko jest na 110 %Dobre zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Sierpień 2009 Share Napisano 26 Sierpień 2009 Argonauta – masz oczywiście rację – mój błąd!PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Sierpień 2009 Share Napisano 26 Sierpień 2009 Duńczyk - bez przesady, ale z drugiej strony to ja aż tak bywam upier...liwy? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturmann Napisano 26 Sierpień 2009 Share Napisano 26 Sierpień 2009 bywasz ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek78przemysl Napisano 26 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2009 http://www.psrh.webfabryka.pl/media/zycie-podkarpackie-muzylowice2009.jpgMaćku w nagrodę jesteś niemal na pierwszym planie w gazecie w walce wręcz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 27 Sierpień 2009 Share Napisano 27 Sierpień 2009 Duńczyk - bez przesady, ale z drugiej strony to ja aż tak bywam upier...liwy? ;)"W dawnych czasach w różnych czasopismach pojawiały się takie zabawy: porównaj obrazki i wskaż 20 szczegółów, którymi one się różnią.... musiałeś byc w nich dobry Hindusie ;) ;) ;) Ale powtórzę po raz kolejny to co powiedziałem przy innej okazji - rekonstrukcja historyczna to nie teatrzyk podwórkowy, inscenizacje to zaledwie mały wycinek naszego hobby i bardzo dobrze, że jest ktoś taki jak Hindus, kto dba o jej wysoki poziom. nie jest malkontentem, tylko jeżeli zauważy błąd, oferuje pomoc merytoryczna przy jego usunięciu.Z punktu widzenia moderatora działu ekonstrukcje historyczne" badź sobie upier...liwy do woli, ile dusza zapragnie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stygion Napisano 27 Sierpień 2009 Share Napisano 27 Sierpień 2009 Mirku ano niemal tak ;)ale czy tam rzeczywiście było 3 tysiące widzów ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek78przemysl Napisano 27 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2009 Ja bym powiedzial 2500. Ale tak oszacowała Policja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stygion Napisano 27 Sierpień 2009 Share Napisano 27 Sierpień 2009 mhm a mi się wydawało że tam był niecały tysiak ludzi.Ale to moje subiektywne wrażenie;) skupiałem się na czymś innym a nie na ludziach.Czekam na jakieś materiały filmowe ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 Napisze cos od siebie - późno, ale trzeba.Z perspektywy uczestnika impreza bardszo udana - rekonstruktorzy zostali przyjęci profesjonalnie (tu jedne z plusów małych imprez). Starcie mimo iz z pozoru małe zapewniło uczestnikom jak i widzom wiele emocji. Wg mnie imprezy tego typu (czyli dobrze przygotowane spektakle") są dozo lepsze niż po prostu strzelanie do siebie w wielkiej liczbie osób. Tu zarówno rekonstruktor jak i widz nie mógł wprost sie nudzić - zabity wartownik, walka wręcz, ucieczki i kontratak sprawiły , że poczuc mozna było ten bitewny zamęt. Do tego pięknie wykonane drewniane domki - nie to co jakieś g..... tekturowe gdzie indziej i oczywiście szczere do bólu" powitanie żołnierzy niemieckich przez Ukraińców" :D . Patronat IPN to jednak fajna sprawa. Do tego mało kiedy jest okazja biegac na rekonstrukcji w samej" koszuli bez objuczenia sprzętem.Ukłony do ekipy z Przemyśla" za naprawde poważne podejście do tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 PS.Coś z fotkami z imprezy bardzo marnie . Żadnego porządengo wideo nie ma.Proszę o jakieś linkiPozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.